Βρίσκεστε εδώ:  / Β. ΣΠΟΡΑΔΕΣ / Εκδήλωση μνήμης και τιμής στο Πνευματικό Κέντρο Ιερών ναών Σκιάθου για τον π. Γεώργιο  Ρήγα 
Εκδήλωση μνήμης και τιμής στο Πνευματικό Κέντρο Ιερών ναών Σκιάθου για τον π. Γεώργιο  Ρήγα 

Εκδήλωση μνήμης και τιμής στο Πνευματικό Κέντρο Ιερών ναών Σκιάθου για τον π. Γεώργιο  Ρήγα 

Ιερέας λαογράφος δημοδιδάσκαλος – υμνωδός – ποιητής

Ο Δήμος Σκιάθου,  συνεχίζοντας τον κύκλο δράσεων κάτω από τον γενικό τίτλο «»,  διοργανώνει εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον παπα-Γιώργη Ρήγα ( 20/11/1884 – 11/7/1960). Ο παπα-Γιώργης Ρήγας είναι στυλοβάτης της μεταβυζαντινής λογιοσύνης μέσα από την αγιορείτικη παράδοση, είναι Λαογράφος με βαρύτητα και θεωρείται αυθεντία σε θέματα που αφορούν το τυπικό της εκκλησίας .

Η αξία και η χρησιμότητα του έργου του ξεπερνά τα σύνορα της Σκιάθου αλλά και της Ελλάδος απευθυνόμενο προς όλο τον Δυτικό πολιτισμό.

Υπήρξε αγαπημένος δημοδιδάσκαλος και ιερέας στην Σκιάθο για 39 χρόνια, ενώ ασχολήθηκε με την λαογραφία με ευσυνειδησία και επιμέλεια συγκεντρώνοντας και διασώζοντας για τις επόμενες γενιές ολόκληρο τον λαογραφικό θησαυρό του νησιού.

Ασχολήθηκε σοβαρά με την παραδοσιακή, την βυζαντινή και την υμνογραφία γράφοντας ύμνους και σε διπλή παρασημαντική Βυζαντινή και Ευρωπαϊκή .

Δημιούργησε πρότυπο καταγραφής της λαογραφίας δείχνοντας τον δρόμο στους επόμενους με υποδειγματική οργάνωση υλικού ,κριτικό πνεύμα και εγγύηση ποιότητας της πληροφορίας .

Πάνω του θα στηριχτεί η σύγχρονη που δεν σταματά στην περιγραφή της μορφής των λαογραφικών φαινομένων αλλά προχωρεί στον μηχανισμό της δημιουργίας τους από το πώς είναι ,στο πως έφτασαν να γίνουν όπως είναι ,με τους τον άνθρωπο. Ιδέα στην οποία εύκολα διακρίνει κάποιος την Αριστοτελική αρχή : Εἰ δή τις ἐξ ἀρχῆς τὰ πράγματα φυόμενα βλέψειεν, ὥσπερ ἐν τοῖς ἄλλοις, καὶ ἐν τούτοις κάλλιστ’ ἂν οὕτω θεωρήσειεν . (Πολιτικῶν α΄)

Ο Δήμος Σκιάθου θα προσπαθήσει μέσα στα επόμενα χρόνια και με δράσεις σαν αυτή της Παρασκευής 22 Νοεμβρίου 2019 να λάμψει ξανά το πολυεπίπεδο και σημαντικό του παπα-Γιώργη Ρήγα .

Η εκδήλωση θα γίνει στο Πνευματικό Ιερών Ναών Σκιάθου όπου παράλληλα θα λειτουργήσει λαογραφική . Θα προηγηθεί επιμνημόσυνη δέηση στις 17.00 στον ναό των τριών ιεραρχών.

Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό ο δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας και ο επίτιμος Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος ε.α. Γεώργιος Μπεζεριάνος ως εκπρόσωπος απογόνων του συγγραφέως .

Ομιλητής θα είναι ο   πΓεώργιος Σταματάς με θέμα «Στα χρόνια του παπα-Γιώργη Ρήγα» .

Δραματοποιημένη ανάγνωση έργων του συγγραφέως θα γίνει από μέλη του συλλόγου γυναικών .

Στην συνέχεια η  βυζαντινή χορωδία του Κωνσταντίνου Κουτούμπα «Σκιαθίων Υμνωδοί» θα ψάλλει συνθέσεις του Παπα-Ρήγα και του Α.Μωραϊτίδη και τέλος η Χορωδία παραδοσιακής μουσικής του συλλόγου γυναικών Σκιάθου,θα τραγουδήσει σκιαθίτικα παραδοσιακά τραγούδια που ο τιμώμενος διέσωσε.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Οικονομική ενίσχυση των πληγέντων παραγωγών του Δήμου Νοτίου Πηλίου - https://t.co/ZiXV7tpJB0… -

  • - https://t.co/5PY8XQt1hg -

  • Σύλληψη 26χρονου για #κλοπές και ληστείες  #κλοπές - https://t.co/xxAeKqUf8N -

"Αλιεύοντας" την είδηση