Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Β. ΣΠΟΡΑΔΕΣ » Εγκαινιάζεται το Κέντρο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης στην Αλλόνησο
Εγκαινιάζεται το Κέντρο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης στην Αλλόνησο

Εγκαινιάζεται το Κέντρο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης στην Αλλόνησο

Με ενττικούς ρυθμούς ετοιμάζεται το Κέντρο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης νώσης για τα στο θαλάσσιο χώρο της Αλοννήσου, στη χώρα του νησιού, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την κατασκευή του κτιρίου στη Στενή Βάλα, όπως προβλέπει η σχετική προμελέτη. Το Κέντρο αναμένεται να εγκαινιαστεί έως τις 20 Αυγούστου, ανέφερε στην Βόλου ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης.

Όπως είναι γνωστό στο πλαίσιο του προγράμματος Blue Μed προβλέπεται η κατασκευή ενός χώρου υποδοχής και ενημέρωσης των δυτών αλλά και των οικογενειών τους στην περιοχή της Στενής Βάλα, όπως και η κατασκευή ενός . «Ήδη έχουμε κάνει τη σχετική προμελέτη και έχει χωροθετηθεί το κτίριο, όμως περιμένουμε να ανοίξει η πρόσκληση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και να προχωρήσουμε τη μελέτη για την υλοποίηση του Κέντρου Υποδοχής και Ενημέρωσης αλλά και ένας ειδικός προβλήματα για να δένουν τα », εξήγησε ο κ. Βαφίνης. Εκτίμησε δε ότι όλα αυτά θα δρομολογηθούν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο με την ανάληψη των καθηκόντων των νέων περιφερειακών και δημοτικών αρχών.

Ο κ. Βαφίνης ανέφερε ότι επειδή το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο η δημοτική αρχή αποφάσισε να παραχωρήσει ένα παλιό στη χώρα της Αλοννήσου το οποίο ανακατασκευάστηκε για να στεγάσει το Κέντρο. «Ήδη έχει τοποθετηθεί ο απαραίτητος ηλεκτρομηχανολογικός και τεχνικός εξοπλισμός ενώ τοποθετούνται τα έπιπλα. «Εδώ ο επισκέπτης δύτης, θα μπορεί με εικόνα και ήχο να ενημερωθεί για τα και όχι μόνο. Επιπλέον οι συνοδοί, ή άλλοι επισκέπτες μέσω εικονικής πραγματικότητας θα μπορούν να περιηγηθούν στο βυθό και να «επισκεφθούν» τα ναυάγια που είναι επισκέψιμα», εξήγησε ο κ. Βαφίνης.

Το ναυάγιο της Περιστέρας 

Το πρώτο αρχαίο ναυάγιο δε που ανοίγει για το κοινό είναι το ναυάγιο της Περιστέρας, στα ανοιχτά της Στενής Βάλας, στην νοτιοανατολική πλευρά της Αλοννήσου, απ' όπου η Περιφέρεια Θεσσαλίας δημιουργεί ένα υποβρύχιο μουσείο.
Στα τέλη του 5ου αι π.Χ. το εμπορικό πλοίο κατέληξε στο βυθό και μαζί του, οι περίπου 4.000 αμφορείς που μετέφερε, γεμάτοι πιθανότατα με κρασί.

Στις αρχές του 1990 όταν ανακαλύφθηκε το ναυάγιο, το ξύλινο πλοίο δεν υπήρχε πια, αλλά το θέαμα των χιλιάδων οινοαμφορέων και η ομορφιά των νερών και του βυθού της περιοχής, στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Βορείων Σποράδων, συναρπάζουν.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας μετατρέπει το ναυάγιο σε μουσείο, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και στο πλαίσιο του προγράμματος Bluemed για την πιλοτική λειτουργία επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων.

«Είναι ένα καινοτόμο, πρωτόγνωρο έργο για το οποίο δώσαμε πολλές μάχες σε όλα τα επίπεδα. Η δημιουργία των υποβρυχίων μουσείων ανοίγει νέες προοπτικές όχι μόνο για τη Θεσσαλία, αλλά και για όλη την Ελλάδα, επεκτείνοντας την τουριστική περίοδο και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας που τόσο έχουμε ανάγκη» τονίζει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός,

Σημειώνεται ότι το Κέντρο Ενημέρωσης θα λειτουργεί όλο το χρόνο επεκτείνοντας την τουριστική περίοδο, δημιουργώντας ευκαιρίες ς και αυξάνοντας τη δημοσιότητα της περιοχής.

Ακόμη θα λειτουργεί ως μηχανισμός περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης του κοινού, μέσω ολοκληρωμένων δραστηριοτήτων πληροφόρησης, όπως διαδραστικές εκθέσεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, κλπ.
Τα πρώτα συμπεράσματα από τη λειτουργία των Κέντρων θα ανακοινωθούν μεταξύ άλλων στο συνέδριο του προγράμματος BlueMed που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 16-18 Οκτωβρίου 2019, στην Αθήνα, στο Αμφιθέατρο του υ της Ακρόπολης.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση