Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Β. ΣΠΟΡΑΔΕΣ » Διαχείριση σκουπιδιών στην Σκόπελο: Μια νέα ποιότητα ζωής στο νησί είναι εφικτή
Διαχείριση σκουπιδιών στην Σκόπελο: Μια νέα ποιότητα ζωής στο νησί είναι εφικτή

Διαχείριση σκουπιδιών στην Σκόπελο: Μια νέα ποιότητα ζωής στο νησί είναι εφικτή

Το ζήτημα της ανακύκλωσης, των τεράστιων σωρών με σκουπίδια στους κάδους, ανάμεσα στα οποία δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε κανένα διαφορετικό  υλικό για κάποια επόμενη χρήση, είναι η καθημερινή εικόνα που  παρουσιάζει το νησί της Σκοπέλου .
Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες η εικόνα αυτή ξεπερνά κάθε όριο  πολιτισμού. Γίνεται αποκρουστική για όλους όσοι  κατοικούν αυτόν τον  τόπο περισσότερο ή λιγότερο μόνιμα.
Για τους επισκέπτες, που αποτελούν  την οικονομική ατμομηχανή του νησιού, ο λόφος σκουπιδιών, οι άθλιες  μαύρες σακούλες απορριμμάτων, τα χυμένα βρώμικα λάδια και η ανυπόφορη  δυσοσμία είναι η πρώτη εικόνα που αντικρίζουν μόλις κατέβουν από το
πλοίο.
Η συνολική εικόνα της Ελλάδας στον τομέα αυτό είναι απογοητευτική.
Χαρακτηριστικά στην Ελλάδα εισάγουμε περίπου 700.000 τόνους πρώτων υλών  πλαστικών ουσιών το χρόνο, ενώ αφήνουμε στο περιβάλλον περί τους 40.000  τόνους πλαστικών απορριμμάτων, εκ των οποίων 70% καταλήγουν στις ακτές.
Τους καλοκαιρινούς μήνες τα απορρίμματα αυξάνονται κατά 76% και μόνον 8% ανακυκλώνονται.
Κάθε χρόνο, σε ναυτιλία, αλιεία και τουρισμό χάνουμε  έσοδα 26 εκατομμυρίων ευρώ μόνον εξαιτίας της πλαστικής ρύπανσης.
Χάνουμε τουρίστες, που δεν ξαναέρχονται ή δεν έρχονται στην Ελλάδα,  εξαιτίας της ρύπανσης των ακτών.
Αυτή είναι η εικόνα που θέλουν να αλλάξουν  στο νησί.

Σήμερα η ανθρώπινη κοινωνία είναι ολοένα και περισσότερο συνειδητοποιημένη γύρω από την ανάγκη ολόκληρου του πλανήτη να ταχθεί
απέναντι στην καταστροφική απαξία του περιβάλλοντος, των πρώτων υλών, της ανθρώπινης εργασίας και των οικονομικών πόρων.

Σήμερα είναι υπόθεση όλων η υιοθέτηση της ευρωπαϊκής οδηγίας   2019/904 για περιορισμό των πλαστικών μιας χρήσης. Το Υπουργείο
Ενέργειας και Περιβάλλοντος στοχεύει σταθερά ως τον Ιούνιο του 2020 την  καθολική απόσυρση πλαστικών μιας χρήσης.

Η Γη  δεν χωράει άλλο πεταμένο πλαστικό.
Η Ελλάδα δεν χωράει άλλο πεταμένο πλαστικό.

ΗΣκόπελος δεν χωράει άλλο πεταμένο πλαστικό.

Στην οπτική αυτή οφείλουν στη Σκόπελο , ως τόπος και ως  άνθρωποι να ενταχτούν με γοργό ρυθμό αν δεν θέλουν  να τους ξεπεράσει η
ιστορία και η επιλογή του σύγχρονου ταξιδιώτη για περιβαλλοντικό  πολιτισμό στους τόπους που επισκέπτεται.

Το γεγονός ότι η Σκόπελος ανήκει σε προστατευμένη θαλάσσια περιοχή   natura αυξάνει γεωμετρικά την ανάγκη της να στοιχηθεί σε μια προσπάθεια  διαχείρισης των απορριμμάτων της, δέσμευσης για την μηδενική χρήση πλαστικής σακούλας και πλαστικών συσκευασιών μιας χρήσης, συντεταγμένης  ανακύκλωσης, συστηματικής κομποστοποίησης.
Όλα όσα αποκαλούνται με δυο λέξεις:  Κυκλική Οικονομία.

Για να καταλάβουμε καλύτερα την στρατηγική της Κυκλικής Οικονομίας και  πως μπορεί να εφαρμοστεί στην καθημερινότητά μας, μπορούμε να  απαριθμήσουμε:

•       Πρόληψη -Μείωση απορριμμάτων
•       Διαλογή στην πηγή
•       Κομποστοποίηση
•       Βιοδιάσπαση
•       Ανασχεδιασμός προϊόντων
•       Ανακύκλωση
•       Επανάχρηση
•       Επιδιόρθωση
•       Αναπροσδιορισμός
•       Ανακαίνιση
•       Ανακατασκευή
•       Ανάκτηση

Η νέα Δημοτική Αρχή της Σκοπέλου δεσμεύεται στην προτεραιότητα που  ενέχει το έργο της Κυκλικής Οικονομίας ώστε ο τόπος   να αποκτήσει μια  θετική σχέση με το περιβάλλον του.

Ο Δήμος Σκοπέλου έχει ξεκινήσει την διαδικασία εγκατάστασης μηχανήματος  πόσιμου νερού σε όλα τα δημοτικά κτήρια με βιοδιασπώμενο ποτήρια μιας  χρήσης. Ήδη λειτουργεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η Σκόπελος θεωρείται ίσως το πλέον πράσινο νησί της Μεσογείου, με κάλυψη  πράσινου άνω του 67% της συνολικής της επιφάνειας. Αξίζει μια πολιτική  περιβάλλοντος που θα σέβεται  το φυσικό κάλος του τόπου και θα  κληροδοτεί έναν ουσιαστικό πολιτισμό στις επόμενες γενιές.
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Αθλήτριες και αθλητές του Γ. Σ. Βόλου στο Διασυλλογικό Αλτικού Τετράθλου - https://t.co/GyuNqwCYQr -

  • Γυρίσματα νέας διεθνούς παραγωγής #Castaways στο #Πήλιο #BBC #Paramount #Πήλιο - https://t.co/Ajs2TM2Csw -

  • Κατασχέθηκαν πάνω από 6,5 κιλά κάνναβης στο Βόλο #ακατέργαστηκάνναβη #Βόλος - https://t.co/puHmjj9imR -

"Αλιεύοντας" την είδηση