Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Β. ΣΠΟΡΑΔΕΣ » Χρ. Τριαντόπουλος:Προχωρά η διαδικασία απόκτησης πλωτού ασθενοφόρου για τις Β. Σποράδες  
Χρ. Τριαντόπουλος:Προχωρά η διαδικασία απόκτησης πλωτού ασθενοφόρου για τις Β. Σποράδες   

Χρ. Τριαντόπουλος:Προχωρά η διαδικασία απόκτησης πλωτού ασθενοφόρου για τις Β. Σποράδες  

 

 

Το εγχείρημα της απόκτησης και διάθεσης πλωτού ασθενοφόρου για τα νησιά των Βορείων Σποράδων προχωρά κανονικά, σύμφωνα και με τις προβλεπόμενες διαδικασίες από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, αλλά και τους σχετιζόμενους φορείς.

Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε σχετική του γενικού γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Ευάγγελο Κυριαζόπουλο, του γενικού γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτριο Σκάλκο  και του γενικού γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής  Χρήστου Τριαντόπουλου, με τη συνοδεία υπηρεσιακών παραγόντων.

Με αφορμή την προώθηση της διαδικασίας, ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε: «Πριν από περίπου ένα χρόνο είχαμε πραγματοποιήσει μία ευρεία στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με τους συναδέλφους γενικούς γραμματείς και όλους τους εμπλεκόμενους, όπου και ξεκίνησε ο σχεδιασμός για την απόκτηση, από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ενός πλωτού ασθενοφόρου για τα νησιά των Βορείων Σποράδων, λαμβάνοντας υπόψη τις σημαντικές ανάγκες της περιοχής της Μαγνησίας. Πρόκειται για ένα σημαντικό εγχείρημα τόσο σε όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, καθώς ανταποκρίνεται σε μία πάγια ανάγκη των κατοίκων και αίτημα των φορέων της περιοχής που έχει, φυσικά, ενισχυθεί αυτή την περίοδο, όσο και σε όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας, διότι οδηγεί σε σημαντικό εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών, αλλά και συνιστά μία υποδομή με θετικό πρόσημο για τον τουρισμό. Την περίοδο που ακολούθησε, ο σχεδιασμός του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προχώρησε και προστέθηκαν άλλα τέσσερα σκάφη, με αποτέλεσμα, πλέον, το συγκεκριμένο έργο αφορά πέντε πλωτά ασθενοφόρα, αξιοποιώντας και ευρωπαϊκούς πόρους.

 Σήμερα, οι πρώτες φάσεις της διαδικασίας προμήθειας έχουν προχωρήσει, σύμφωνα με το προβλεπόμενο θεσμικό πλαίσιο, και οι σχετικές κατασκευής των πλωτών ασθενοφόρων προβλέπεται να κινηθούν με ιδιαίτερα εντατικούς ρυθμούς.

Η παράδοση, φυσικά, θα είναι τμηματική, αναμένοντας το πρώτο από αυτά, που θα αφορά την περιοχή των Βορείων Σποράδων, να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του . Έτσι, μέσα σε λιγότερο από ενάμισι χρόνο από τη στιγμή που ξεκινήσαμε το εν λόγω εγχείρημα τα αποτελέσματά του θα είναι ορατά και απτά στους πολίτες που τα έχουν ιδιαίτερη ανάγκη.

Κάτι ιδιαίτερα σημαντικό αν λάβουμε υπόψη, αφενός, τις συνθήκες της πανδημίας του κορωναϊού που επηρεάζουν τη δημόσια διοίκησης και δημιουργούν αβεβαιότητα ως προς την τήρηση χρονοδιαγραμμάτων και, αφετέρου, το γεγονός ότι τα προηγούμενα πλωτά ασθενοφόρα χρειάστηκαν περίπου τρία χρόνια -ίσως και περισσότερο- για να παραδοθούν. Αυτό, φυσικά, οφείλεται στο σημαντικό έργο που επιτελείται στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, υπό την καθοδήγηση του υπουργού  Ι. Πλακιωτάκη και την υλοποίηση αυτής από τον γενικό γραμματέα Ε. Κυριαζόπουλο, και τη στενή και εποικοδομητική συνεργασία που έχει αναπτυχθεί όλη αυτή την περίοδο μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη συνεισφορά του γενικού γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ,  Δ. Σκάλκου.

 Προς αυτή την κατεύθυνση, προχωρούμε όλοι σε στενή συνεργασία, αλλά και παρακολούθηση επί της υλοποίησης του έργου, το οποίο έχουν άμεση ανάγκη τα νησιά των Βορείων Σποράδων και στηρίζουν όλοι. Και συνεχίζουμε».

Ειδικότερα, το έργο της προμήθειας των πέντε πλωτών ασθενοφόρων ή -σύμφωνα με τον τεχνικό όρο- περιπολικών σκαφών κατάλληλα διαμορφωμένων με υγειονομικό εξοπλισμό, αφορά πέντε σκάφη άνω των 11 μέτρων και μέγιστης ταχύτητας άνω των 40 κόμβων, με υγειονομικό εξοπλισμό, συνολικού προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ.

Ένα εκ των πέντε περιπολικών σκαφών κατάλληλα διαμορφωμένο με υγειονομικό εξοπλισμό πρόκειται να διατεθεί στην περιοχή των Βόρειων Σποράδων, με πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Στη συνέχεια θα παραδοθούν δύο στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ένα στην Περιφέρεια Αττικής και ένα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και ς.

Τα υπό προμήθεια περιπολικά σκάφη θα μεταφέρουν με δέκα άτομα, ενώ θα φέρουν σύγχρονο ναυτιλιακό, μηχανολογικό, τηλεπικοινωνιακό και υγειονομικό εξοπλισμό. Το σκάφος θα φέρει υπερκατασκευή, η οποία εκτός από τον χώρο διακυβέρνησης του σκάφους θα περιλαμβάνει και έναν ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο ασθενών, στον οποίο θα υπάρχει δυνατότητα να εισέρχεται ειδικό τροχήλατο φορείο.

Ο θάλαμος ασθενών θα περιλαμβάνει σύγχρονο υγειονομικό εξοπλισμό, όπως ειδική ηλεκτρική βάση απόσβεσης κραδασμών όταν τοποθετείται το φορείο ασθενούς, φορεία πολυτραυματία, καθίσματα ς ασθενούς, σανίδες ακινητοποίησης, στρώμα κενού, κλπ.

Επίσης, για την εξυπηρέτηση των ασθενών κατά τη διάρκεια της ς ο θάλαμος ασθενών θα είναι εξοπλισμένος, μεταξύ άλλων, με παροχές οξυγόνου, απινιδωτές, συσκευή ανάνηψης, φορητή ηλεκτρική αναρρόφηση, συσκευές ακινητοποίησης του αυχένα, σετ συσκευών ακινητοποίησής άκρων, σετ χειρουργικών εργαλείων, και ειδικούς σάκους πρώτων βοηθειών.

Τέλος, τα σκάφη θα κατασκευαστούν στην , ενώ η παρακολούθηση του έργου θα πραγματοποιηθεί από Αναγνωρισμένο Οργανισμό κατηγορίας IACS, σύμφωνα με τις απ που έχει θέσει το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση