Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Β. ΣΠΟΡΑΔΕΣ » Από την Νοσταλγό, στο Ανοικτό Θέατρο Μπούρτζι
Από την Νοσταλγό, στο Ανοικτό Θέατρο Μπούρτζι

Από την Νοσταλγό, στο Ανοικτό Θέατρο Μπούρτζι

Μι μγευτική βραδιά έζησαν όσοι παρευρέθηκαν στο Ανοικτό Θέατρο Μπούρτζι, στις 2 Σεπτεμβρίου , όπου οι δύο καταξιωμένοι , ο συνθέτης Γιώργος Κουρουπός και η στιχουργός και ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου, παρουσίασαν την Νοσταλγό, το κορυφαίο αφήγημα του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη. Την διοργάνωσε ο .

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αψήφησαν τις αστραπές και μια ενδεχόμενη βροχή, και απόλαυσαν μια ονειρική παρουσίαση του διηγήματος του Παπαδιαμάντη. Η μεστή αφήγηση της Νοσταλγού από την Ιουλίτα Ηλιοπούλου συνέπλεε με τους στίχους της, τους οποίους κόσμησε ο Γιώργος Κουρουπός με νέες συνθέσεις, τις οποίες ερμήνευσαν εξαιρετικά η διακεκριμένη μεσόφωνος σολίστ Άρτεμις Μπόγρη και ο διεθνούς φήμης πιανίστας Γιάννης Τσανακαλιώτης.

Ακούστηκαν για πρώτη φορά δέκα τραγούδια. Τα επτά από αυτά (Κοιμάται το βαθύ νερό, Καράβι αδευτο, Λιαλιώ, Βάρκα στο νερό, Μικρό ερωτικό, Φεγγάρι, Άσπρο μαντήλι) εμπνευσμένα από τον λόγο του Παπαδιαμάντη, από την ευαισθησία, την τρυφερότητα, την μοναξιά, τη νοσταλγία, τον ερωτικό καημό, απέπνεαν ‘‘μυστηριώδες θέλγητρον''1, κατά τον Παπαδιαμαντικό λόγο. Οι τρεις συνθέσεις για πιάνο του Γιώργου Κουρουπού, (Δεκατρία όγδοα με αγάπη, Έντεκα όγδοα με , Αμέτρητα όγδοα πάντα με αγάπη) ‘‘μετ᾽ ἐλαφροῦ ὡς ὁ κρότος τοῦ φιλήματος φλοίσβου''2, άφησαν χαραγμένα στις ψυχές των θεατών τρυφερά συναισθήματα.

Επίλογος της θεσπέσιας εκείνης βραδιάς δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από ένα μελοποιημένο ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη, το «Ως εν ουρανίω έαρι», τιμητική αναφορά στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.

‘‘Ἀπὸ τέτοια σπάνια φωτεινὰ σημεῖα κρέμεται ἡ κλωστὴ ποὺ μᾶς κρατάει πάνω ἀπὸ τὴν ἄβυσσο''3.

1 . Αλ. Παπαδιαμάντη, Ἡ Νοσταλγὸς, Ἄπαντα, τόμ. Γ΄, εκδ. «Δόμος», 2010, σ. 51.

2 . Αλ. Παπαδιαμάντη, Ἡ Νοσταλγὸς. Ἄπαντα, τόμ. Γ΄, εκδ. «Δόμος», 2010, σ. 68.

3 . Οδ. Ελύτη., Η μαγεία του Παπαδιαμάντη, εκδ. «ὕψιλον/βιβλία», Αθήνα 1996, σ. 17.

  1.  Αλ. Παπαδιαμάντη, Ἡ Νοσταλγὸς, Ἄπαντα, τόμ. Γ΄, εκδ. «Δόμος», Αθήνα 2010, σ. 51.

  2. Αλ. Παπαδιαμάντη, Ἡ Νοσταλγὸς. Ἄπαντα, τόμ. Γ΄, εκδ. «Δόμος», Αθήνα 2010, σ. 68.

  3. Οδ. Ελύτη., Η μαγεία του Παπαδιαμάντη, εκδ. «ὕψιλον/βιβλία», Αθήνα 1996, σ. 17.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση