Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Β. ΣΠΟΡΑΔΕΣ » Αντίτυπα του ενημερωτικού εντύπου του ΥΠΠΟΑ για την Ελληνική Πολιτιστική Διαδρομή των Κοιμητηρίων
Αντίτυπα του ενημερωτικού εντύπου του ΥΠΠΟΑ για την Ελληνική Πολιτιστική Διαδρομή των Κοιμητηρίων

Αντίτυπα του ενημερωτικού εντύπου του ΥΠΠΟΑ για την Ελληνική Πολιτιστική Διαδρομή των Κοιμητηρίων

Στο πλαίσιο της  συνεργασίας του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος' με τη Διεύθυνση  Διεθνών Σχέσεων & ΕΕ / Τμήματος Διεθνών Σχέσεων ως σημείου επαφής για το Πρόγραμμα Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης,  πρόσφατα στάλθηκαν στο Σύλλογο 1.000 αντίτυπα του ενημερωτικού εντύπου του ΥΠΠΟΑ για την Ελληνική Πολιτιστική Διαδρομή των Κοιμητηρίων.

 

Το έντυπο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά  στην Ετήσια Συνάντηση της Ένωσης των Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης (Association of Significant Cemeteries of Europe – ASCE), που πραγματοποιήθηκε στις 20-22 Σεπτεμβρίου στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας.

Η ASCE είναι ο φορέας διαχείρισης της Πολιτιστικής Διαδρομής των Ευρωπαϊκών Κοιμητηρίων (European Cemeteries Route) των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης (Cultural Routes of the Council of Europe).

Στο έντυπο υπάρχει αναφορά στα 20 Ιστορικά Κοιμητήρια της χώρας που έχουν ενταχθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία ένταξης στο δίκτυο της Ένωσης των Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης.

Το έντυπο υπογράφουν με δηλώσεις τους ο  Stefano Dominioni, γενικός γραμματέας των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η  Lidija Plibersek, πρόεδρος της Ένωσης των Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης, η Μαριάνθη Αναστασιάδου, προϊσταμένη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΠΟΑ, η   Ανδρομάχη Κατσελάκη , προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠΠΟΑ και ο Θοδωρής Τζούμας, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Ένωσης των Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος'.

Η συνολική παραγωγή του εντύπου αριθμεί 10.000 αντίτυπα στην αγγλική γλώσσα, τα οποία στάλθηκαν στους Δήμους που συμμετέχουν στη Διαδρομή, ενώ έχει προγραμματιστεί αντίστοιχη έκδοση στα ελληνικά.

Το Πρόγραμμα των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης περιλαμβάνει πάνω από 33 πιστοποιημένες Πολιτιστικές Διαδρομές, ξεκίνησε το 1987 και έχει ως στόχο την προώθηση, δια, αξιο και μεταβίβαση στις επόμενες γενιές της κοινής ευρωπαϊκής υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι Πολιτιστικές Διαδρομές αναπτύσσουν το διαπολιτισμικό διάλογο, προωθούν τις αντ προσώπων και ιδεών και γενικότερα συμβάλλουν στην κατανόηση της Ευρωπαϊκής ιστορίας και των πολλαπλών πολιτιστικών εκφάνσεών της.

Επιπλέον, οι Πολιτιστικές Διαδρομές προωθούν τον πολιτιστικό τουρισμό και σε περιοχές λιγότερο γνωστές, με αξιοσημείωτα οικονομικά αποτελέσματα. Η Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης, και συγκεκριμένα το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων, αποτελεί το  σημείο επαφής για το πρόγραμμα Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Με στόχο την αξιο των δυνατοτήτων ο Σύλλογος ‘Η Σκιάθος', έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την ένταξη της Σκιάθου,  στην Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Διαδρομή “Οι Δρόμοι της Ελιάς” όπως και στην Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Διαδρομή της “Ενετικής Κληρονομιάς”.

Η Διαδρομή των Ευρωπαϊκών Κοιμητηρίων (http://cemeteriesroute.eu/) πιστοποιήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2010 και σε αυτή μετέχουν 21 ευρωπαϊκές χώρες. Φορέας διαχείρισης της εν λόγω Διαδρομής είναι η Ένωση Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης / ASCE http://www.significantcemeteries.org .

Η χώρα μας εντάχθηκε στη Διαδρομή μέσω του Α' Κοιμητηρίου Αθηνών, ενώ το 2014 εντάχθηκε στην Ένωση το Κοιμητήριο Σκιάθου, κατόπιν πρωτοβουλίας που ανέλαβε ο Σύλλογος «Η Σκιάθος». Ο πρόεδρος του ως άνω Συλλόγου  Θεόδωρος Τζούμας, είναι εκλεγμένο μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Ένωσης και εκπρόσωπός της στη χώρα μας.

Έκτοτε και σε συνέχεια συντονισμένων ενεργειών, ένας σημαντικός αριθμός ελληνικών κοιμητηρίων, μεγάλης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας, είτε έχουν ενταχθεί στην Ένωση είτε βρίσκονται σε ένταξης.

Ειδικότερα, τα τελευταία χρόνια έχουν ενταχθεί επιπλέον οι Δήμοι: Κηφισιάς (Κοιμητήριο Κηφισιάς), Κεφαλλονιάς (Κοιμητήριο Αργοστολίου), Τρίπολης (Κοιμητήριο του Ι. . Μεταμορφώσεως Σωτήρος), Σύρου (Κοιμητήριο Ερμούπολης), Βόλου (Κοιμητήριο Ταξιαρχών) και ότιας Κυνουρίας (Κοιμητήριο των Αγίων Πάντων), ενώ πολλοί άλλοι Δήμοι έχουν εκφράσει σχετικό ενδιαφέρον.

Επισημαίνεται ότι η αναγνώριση ενός κοιμητηρίου ως Σημαντικού Κοιμητηρίου της Ευρώπης έχει πολλαπλά οφέλη, καθώς αναδεικνύει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του ως μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς.

Επιπλέον, η ASCE προσφέρει στα μέλη της αξιόλογες δυνατότητες, όπως τη xρήση του επίσημου εμβλήματος και του σχετικού υλικού προβολής, τη συμπερίληψη στην σχετική ιστοσελίδα και στο έντυπο προωθητικό υλικό, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σχετικά με την πολιτιστική και τουριστική αξιοποίηση των κοιμητηρίων, τη συμπερίληψη σε μελλοντικά κοινά και Ευρωπαϊκά προγράμματα, την πραγματοποίηση δράσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων κ.ά.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση