Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Β. ΣΠΟΡΑΔΕΣ » Ανεβαίνει μαζί με τον υδράργυρο ο τουρισμός στη Μαγνησία
Ανεβαίνει μαζί με τον υδράργυρο ο τουρισμός στη Μαγνησία

Ανεβαίνει μαζί με τον υδράργυρο ο τουρισμός στη Μαγνησία

Ανεβίνει  μαζί με τον υδράργυρο ο τουρισμός στη Μαγνησία.  Από τα μέσα Ιουλίου η κίνηση σε Βόλο, Πήλιο και Σποράδες έχει αυξηθεί σημαντικά με πολλούς ξένους επισκέπτες αλλά και Έλληνες να δείχνουν την προτίμησή τους για    στην Μαγνησία  και φέτος.

Από τον Ιούλιο η τουριστική κίνηση σε ολόκληρη την Μαγνησία κινείται ανοδικά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις  των ξενοδόχων, οι ξενοδοχειακές μονάδες παρουσιάζουν πληρότητα τάξεως 80 έως 90%, ενώ την ίδια ώρα ο αριθμός των τουριστών που φθάνουν είτε ακτοπλοϊκώς, είτε αεροπορικώς, έχει αυξηθεί αισθητά.

«Μετά από δύο «νεκρούς» μήνες, τον Μάιο και τον Ιούνιο η τουριστική περίοδος ουσιαστικά ξεκίνησε από 1η Ιουλίου» σχολίασε στο Pagasitikosnews o πρόεδρος ξενοδόχων Μαγνησίας ιώργος Ζαφείρης.

Τόσο στο Πήλιο όπως και στο Βόλο υπάρχει τον τελευταίο μήνα «αυξημένη κίνηση με επισκέπτες από το εσωτερικό και από το εξωτερικό και αναμένεται να κορυφωθεί η περίοδος τον επόμενο μήνα, περιμέναμε όμως μια καλύτερη τουριστικά σεζόν συνολικά από την έναρξη». Η πληρότητα των ξενοδοχειακών μονάδων και καταλυμάτων σε Βόλο και Πήλιο αυτή την περίοδο είναι  στο 80 – 85% και αναμένεται  να φτάσει το 100% από τους ξενοδόχους της περιοχής.

Άγγλοι, Ιταλοί, ερμανοί ,Σκανδιναβοί και λίγοι Βαλκάνιοι και Ρώσοι αποτελούν στην πλειονότητά τους, τους ξένους που επέλεξαν να περάσουν είτε τις τους είτε ένα κομμάτι αυτών στις και τα καταπράσινα χωριά στο βουνό των Κενταύρων «Τούρκοι σχεδόν καθόλου δεν επισκέφτηκαν την περιοχή μας αλλά φέτος προσελκύσαμε Ισραηλίτες» διευκρίνισε περαιτέρω  ο πρόεδρος προσδιορίζοντας τους επισκέπτες των εν λόγω περιοχών της Μαγνησίας. Το  ποσοστό ξένων και Ελλήνων τουριστών είναι 60% – 40% και  εξαίρεση μοναδική αποτελεί τα ανατολικό Πήλιο όπου οι ξένοι και Έλληνες τουρίστες είναι σχεδόν στα ίσα 50 -50» σύμφωνα με τον πρόεδρο της ένωσης Γ. Ζαφείρη.

Σε ανάλογες εκτιμήσεις για την τουριστική κίνηση φέτος στην περιοχή του προέβη και ο Λιμενάρχης Μανώλης Κανάλης ερωτηθείς σχετικά «Η κίνηση είναι σταθερή και ανάλογη περίπου σε σχέση με πέρυσι , με  μια μικρή αύξηση τουριστών κυρίως όμως από τα μέσα Ιουλίου, η κίνηση έχει αυξηθεί αισθητά.  Δεν υπάρχουν προβλήματα ούτε αλλαγές στις γραμμές και τα δρομολόγια των επιβατικών πλοίων» ήταν η σχετική δήλωσή του στο pagasitikonews.

 

Στις Β. Σποράδες

Μια ελαφρώς καλύτερη εικόνα στη  Μαγνησία σχετικά με την τουριστική κίνηση  παρουσιάζουν τα νησιά των Βορείων Σποράδων και πιο συγκεκριμένα η Σκιάθος, η Σκόπελος και η Αλόννησος.  Η πληρότητα των ξενοδοχείων τους αυτή την περίοδο και πριν την κορύφωση του Αυγούστου κυμαίνεται στο 85% – 90% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αντίστοιχων ενώσεων  των ξενοδόχων τους.

Η κοσμοπολίτικη Σκιάθος είναι ελκυστικός τουριστικός προορισμός και φέτος  αποτελεί πραγματικό γεγονός ότι η κίνηση στο νησί είναι αυξημένη παρά την συγκρατημένη αισιοδοξία των ανθρώπων του νησιού που έγκειται λόγω της γενικότερης κατάστασης της χώρας και των διεθνών συγκυριών. «Είναι μια σεζόν καλή, η κίνηση σε σχέση με πέρυσι είναι καλύτερη  σχολίασε ο πρόεδρος Ξενοδόχων Σκιάθου Μάκης Κουκουλάκης στο pagasitikosnews. «Σε ποσοστά η αύξηση των τουριστών στο νησί σε σχέση με πέρυσι είναι 2,5 % για τον Μάιο και 5% για τον Ιούνιο» δήλωσε επίσης ο κ. Κουκουλάκης.

Ενδεικτικά της θετικής και ανοδικής πορείας του νησιού είναι τα επίσημα νούμερα της κίνησης από τον κρατικό αερολιμένα της Σκιάθου σύμφωνα με τα οποία οι αφίξεις εξωτερικού είναι εμφανώς αυξημένες σε σχέση με πέρυσι  και πιο συγκεκριμένα άνοδος κατά δύο χιλιάδες σε απόλυτους αριθμούς.

 

Lalaria1skopelos

Ειδικότερα οι τουρίστες που έφτασαν φέτος αεροπορικώς στο νησί τον Μάιο ήταν 17.964 ενώ τον  Μάιο του 2015 μόλις 17.069.

Τον Ιούνιο φέτος αφίχθησαν 31.812 ενώ τον  περσυνό Ιούνη μόλις 30.715. «Πήγαν φέτος λίγο καλύτερα τα πράγματα όσον αφορά τις αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό, αλλά γενικά ασφαλή συμπεράσματα δεν μπορούν να βγουν για την συνολικότερη κίνηση του νησιού- και του εσωτερικού – αν δεν συνυπολογισθούν εκτός από τα αεροπορικά εισιτήρια και τα εισιτήρια των πλοίων»  σχολίασε ο Αερολιμενάρχης Σκιάθου  Ηλίας Πετράκης στο pagasitikosnews.

Ανάλογη είναι η εικόνα στην γειτονική Σκόπελο αυτήν την περίοδο, το δεύτερο νησί σε σειρά ( μετά τη Σκιάθο), αλλά το πρώτο στην ακτοπλοϊκή γραμμή Flying Cat 4, Θεσσαλονίκη – Βόρειες Σποράδες, που είναι σχεδόν καθημερινά γεμάτη! Σύμφωνα με τον Λιμενάρχη Σκοπέλου, κ. Γκαρά: «Η περίοδος δεν έχει κορυφωθεί ακόμα, αν και υπάρχει αύξηση των τουριστών που επισκέπτονται φέτος το νησί. Η γραμμή που συνδέει Θεσσαλονίκη – Βόρειες Σποράδες σχεδόν κάθε μέρα είναι γεμάτη και αυτό είναι πολύ θετικό» ενώ επίσης πρόσθεσε  «έχουμε περισσότερα ιδιωτικά σκάφη, ιστιοφόρα και σκάφη αναψυχής στο νησί και σε σχέση με πέρυσι είναι μια καλύτερη χρονιά για την Σκόπελο».

Τα καταλύματα στην καταπράσινη Σκόπελο, βρίσκονται στο 90% αυτή τη στιγμή σε πληρότητα,  σύμφωνα με την Πρόεδρο των Ξενοδόχων Σκοπέλου  Μαίρη Διαμάντη και παρά το επικείμενο Brexit μετά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος «Δεν υπήρχε στο νησί καμιά ακύρωση άγγλων τουριστών, μόνο ότι έκαναν  τις πιο τσιγγούνικες διακοπές τους εδώ» δήλωσε στο pagasitikosnews.

Και στην Αλόννησο, το πιο απομακρυσμένο νησί των Σποράδων,  η τουριστική  ανοδική κίνηση είναι σχεδόν ανάλογη με τα υπόλοιπα νησιά . Σύμφωνα με τον Λιμενάρχη Αλοννήσου, τον  Σπύρο Δροσάκη. « Οι τουρίστες έχουν αυξηθεί τόσο στα επιβατικά πλοία όσο όπως και τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής σε σχέση με πέρυσι».

alonnisosalonnisos

 

Οι τουρίστες φέτος και η διαφορά

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των αφίξεων από το εξωτερικό του αερολιμένος Σκιάθου, αγραφείται όχι μόνο το πλήθος των τουριστών αλλά και η χώρα προέλευσής τους.

Πρώτοι είναι  Άγγλοι με διαφορά, δεύτεροι οι Ιταλοί αριθμητικά ενώ τρίτοι οι Σουηδοί. Ακολουθούν Νορβηγοί, Γερμανοί, Δανοί, Σέρβοι, Πολωνοί, Αυστριακοί.

Κατά γενική ομολογία των ανθρώπων του κλάδου του τουρισμού οι τουρίστες ξοδεύουν λιγότερα χρήματα  φέτος. Αυτήν την εκτίμηση έχουν τα μέλη των Ξενοδόχων αλλά και εστιατορίων, καφέ. Πολλοί στα νησιά αλλά και στο χερσαίο τουριστικό κομμάτι της περιοχής, ιδιοκτήτες μαγαζιών εστίασης κάνανε λόγο για πτώση τζίρου ύψους 30% παρά την αύξηση των τουριστών.
«Έρχονται πολλοί με ιδιωτικά σκάφη, τα βράδια μαγειρεύουν σε αυτά και μένουν μέσα» χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Αντώνης ιδιόκτητης ς στη Σκόπελο.

Ανάλογη εικόνα μας περιέγραψε και ο Λιμενάρχης Αλοννήσου σχετικά με αρκετούς ιδιοκτήτες σκαφών που βρίσκονται στο νησί και μέσα από συζητήσεις με κατοίκους της Αλοννήσου.

Εκτός από το Brexit, σημειώνεται, ότι στις Σποράδες και ειδικά στη Σκιάθο  οι περισσότεροι ξένοι τουρίστες είναι Βρετανοί.”Η γενικότερη « οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη έχει κάνει πιο μαζεμένους τους τουρίστες» σχολίασε ο πρόεδρος ξενοδόχων Σκιάθου , προσθέτοντας ότι «και η αύξηση του ΦΠΑ που έχει προστεθεί στον κλάδο, συμβάλλει σε αυτό γιατί έχει κάνει ακριβότερη την Ελλάδα».

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό είναι ότι οι ξένοι τουρίστες χρησιμοποιούν μόνο κάρτες για να πληρώσουν ακόμη και κάτι μικρό στο νησί. «Δεν κινείται χρήμα στο χέρι» δήλωσε η πρόεδρος Ξενοδόχων κ. Διαμάντη.

 

Ματίνα Μανδαλάκη

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση