Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Κολυνδρίνη: Ενέργειες για αποκατάσταση ζημιών στη Σκόπελο όσο το δυνατόν πιο σύντομα
Κολυνδρίνη: Ενέργειες για αποκατάσταση ζημιών στη Σκόπελο  όσο το δυνατόν πιο σύντομα

Κολυνδρίνη: Ενέργειες για αποκατάσταση ζημιών στη Σκόπελο όσο το δυνατόν πιο σύντομα

“H Περιφερεική Ενότητ ς και η Θεσσαλίας προχώρησαν από την πρώτη στιγμή σε όλες εκείνες τις απαιτούμενες και απαραίτητες ενέργειες, ώστε η αποκατάσταση των ζημιών να γίνει όσο το δυνατόν πιο σύντομα”. Tα παραπάνω τονίζει η Περιφερειακή Ενότητα ς και Σποράδων, με αφορμή δημοσιεύματα όσον αφορά στις ενέργειες της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αποκατάσταση των ζημιών στη Σκόπελο, μετά την πρωτόγνωρη θεομηνία που «χτύπησε» το νησί.

Αναλυτικά αναφέρεται: “συγκεκριμένα, από την πρώτη κιόλας στιγμή, τόσο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, όσο και όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες της Περιφέρειας και της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, πραγματοποίησαν αυτοψία σε όλα τα σημεία του νησιού που προκλήθηκαν ζημιές.

Η αρμόδια υπηρεσία , η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, συνέταξε αμέσως και με ταχύτατους ρυθμούς τεχνικά δελτία για την κατασκευή των έργων, όπως οδικά και διευθέτηση ρεμάτων, η χρηματοδότηση των οποίων θα γίνει από το αρμόδιο Υπουργείο το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έλαβε η και Σποράδων Δ. Κολυνδρίνη, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία.

Από την πρώτη στιγμή που σημειώθηκε το φυσικό αυτό φαινόμενο μέχρι και σήμερα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός συναντήθηκε πολλάκις με τους αρμόδιους Υπουργούς για το θέμα της Σκοπέλου πιέζοντας προς κάθε κατεύθυνση για να προχωρήσουν τάχιστα οι προβλεπόμενες από το Νόμο διαδικασίες.

Τα τεχνικά δελτία αφορούν στην κατασκευή του υ «Αποκατάσταση ζημιών από θεομηνία στην Παραλλαγή και στην Επαρχιακή Οδό Ν. Σκοπέλου», προϋπολογισμού 1.790.000 ευρώ, με σκοπό την αποκατάσταση των σημαντικών βλαβών που διαπιστώθηκαν στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Σκοπέλου, προκειμένου να αρθεί η επικινδυνότητα διέλευσης των οχημάτων και στην κατασκευή του υ «Οριοθέτηση – Διευθέτηση ρεμάτων Δήμου Σκοπέλου», προϋπολογισμού 550.000 ευρώ, το οποίο κρίνεται αναγκαίο για να αποτραπούν παρόμοιας έκτασης καταστροφές στο .

Απώτερος στόχος είναι η αντιπλημμυρική προστασία των οικισμών της Σκοπέλου και ιδιαίτερα της Χώρας Σκοπέλου, του Στάφυλου και του Αγνώντα, οι οποίες και επλήγησαν κυρίως από την πρόσφατη θεομηνία. Συνοψίζοντας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας ενήργησε τάχιστα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και των δυνατοτήτων της, με τα αρμόδια Υπουργεία να κωλυσιεργούν σημαντικά στην υπογραφή και την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Παράλληλα συγκροτήθηκαν, την ίδια ημέρα της καταστροφής, επιτροπές οι οποίες κατέγραψαν όλες της ζημιές που υπέστησαν οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, συγκέντρωσαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, οι φάκελοι είναι έτοιμοι, αλλά απομένει η δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ από το Υπουργείο, προκειμένου στη συνέχεια να αποσταλούν.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας προχώρησαν στην συγκεντρωτική κατάσταση των επιχειρήσεων οι οποίες υπέστησαν ζημιές από τη θεομηνία, με την όπως ορίζει ο Νόμος να καταβάλλεται στους δικαιούχους μετά την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης την οποία αναμένουμε και η οποία είναι προϋπόθεση για να καταβληθούν οι αποζημιώσεις.

Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών και σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, το εν λόγω Υπουργείο είναι αρμόδιο για την αποζημίωση επιχειρήσεων με έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Στην παρούσα φάση το σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) οριοθέτησης των περιοχών της Σκοπέλου βρίσκεται στο στάδιο συλλογής υπογραφών από τους αρμόδιους Υπουργούς και καμία ευθύνη δεν φέρει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία πιέζει και παρακολουθεί το θέμα.

Δυστυχώς δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα Υπουργεία και ούτε να παραβλέψουμε Νόμους και διαδικασίες, ωστόσο μπορούμε να ανταποκριθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά, υπηρετώντας το συμφέρον των συμπολιτών μας”.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση