Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Περιφέρεια Θεσσαλίας: “Καμία ευθύνη για τον Παιδικό σταθμό Σκιάθου”
Περιφέρεια Θεσσαλίας: “Καμία ευθύνη για τον Παιδικό σταθμό Σκιάθου”

Περιφέρεια Θεσσαλίας: “Καμία ευθύνη για τον Παιδικό σταθμό Σκιάθου”

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Περιφερειακή Ενότητα και Σποράδων, με αφορμή πρόσφατο δελτίο τύπου από το Δήμο Σκιάθου, σχετικά με τον παιδικό σταθμό Σκιάθου, ανακοινώνει και ενημερώνει αντικειμενικά και χωρίς καμία διάθεση ανάθεσης των ευθυνών σε άλλους, ότι οι ανακαίνισης της εν λόγω ς μονάδας έγιναν με αυστηρή τήρηση των όσων προέβλεπε η μελέτη του έργου, την οποία συνέταξαν και υπέγραψαν οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Σκιάθου, θεωρήθηκε από τις του Δήμου Βόλου και όπως αποδείχθηκε ήταν ελλιπέστατη. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Περιφερειακή Ενότητα και Σποράδων, για την μελέτη του έργου, δεν είχαν ποτέ καμία ευθύνη.

Το έργο του θέματος εντάχθηκε στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας με αρχικό προϋπολογισμό 80.000€ και προϋπολογισμό σύμβασης 49.600€. Η Δ/ση Τεχνικών Έργων της Π.Ε Μαγνησίας και Σποράδων, ανέλαβε να εκτελέσει το έργο μέσω προγραμματικής σύμβασης του Δήμου Σκιάθου με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, λόγω μη Διαχειριστική επάρκειας της Υπηρεσίας του Δήμου, όπως αυτή ορίζεται από τη διακήρυξη του Επιχειρησιακού Προγράμματος. Η σύμβαση υπογράφτηκε στις 14-01-2015 με περαίωσης τις 14-5-2015, ωστόσο η έναρξη των εργασιών επετράπη στις 3-4-2015 λόγω χρήσης του κτιρίου από το Δήμο Σκιάθου και οι οποίες έγιναν σύμφωνα με τα όσα προέβλεπε η μελέτη.

Κατά την εξέλιξη των εργασιών και ειδικότερα κατά την αποκάλυψη των πλακών οροφής ισογείου μετά την καθαίρεση των οροφοκονιαμάτων, διαπιστώθηκε ότι η έκταση (σε όλο το εμβαδό) της διάβρωσης του οπλισμού και ενανθράκωσης του σκυροδέματος ήταν πολύ μεγαλύτερη, άνω των 100 τετραγωνικών αντί για 20, από αυτό που είχε προβλεφτεί αρχικά από την συνταχθείσα από τον Δήμο Σκιάθου μελέτη.

Κατόπιν συντάξεως Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών και προκειμένου το έργο να καταστεί λειτουργικό και ασφαλές, αυξήθηκαν στο μέτρο του δυνατού οι ποσότητες που αφορούσαν την αποκατάσταση των παραπάνω βλαβών, χωρίς ωστόσο να δύναται να γίνει ολική αποκατάσταση με τον υπάρχοντα προϋπολογισμό. Επιπρόσθετα, και προκειμένου το κτίριο να δοθεί άμεσα προς χρήση, εγκρίθηκε Νέα Εργασία τοποθέτησης ψευδοροφής. Η ως άνω τροποποίηση εργασιών είχε τη σύμφωνη γνώμη τόσο του Τεχνικού Συμβουλίου Δημοσίων Έργων ΠΕ Μαγνησίας & Σποράδων, όσο και της Ειδικής Υπηρεσίας διαχείρισης της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι η εγκεκριμένη μελέτη ήταν ελλιπής ως προς τις ποσότητες που απαιτούνταν για την πλήρη αποκατάσταση των παραπάνω βλαβών. Επιπλέον δεν προβλεπόταν χρωματισμοί εκτός του κτιρίου και υπάρχει εκτεταμένη φθορά λόγω παλαιών υγρασιών στο φέροντα οργανισμό και στη τοιχοποιία πλήρωσης του κτιρίου.

Η Δ.Τ.Ε (Διεύθυνση Τεχνικών Έργων) συνέταξε προϋπολογισμό κόστους εργασιών (ύψους 120.000,00€) που απαιτούνται για την πλήρη αποκατάσταση των ανωτέρω και για τα οποία φέρει την ευθύνη αποκλειστικά και μόνο η μελέτη του έργου η οποία όπως αποδείχθηκε δεν αντιμετώπιζε το σύνολο των προβλημάτων.

Το Νοέμβριο του 2015, η Επιτροπή Προσωρινής Παραλαβής παρουσία της Επίβλεψης, του Προϊσταμένου Δομών Περιβάλλοντος και του Αναδόχου, βρέθηκε επί τόπου του έργου ανακαίνισης του παιδικού σταθμού Σκιάθου, όπου είχε κληθεί και ο Αντιδήμαρχος κ. Αναγνώστου Νικόλαος, προκειμένου να συμπράξει στη Διοικητική Παραλαβή αυτού.

Τη δεδομένη εκείνη στιγμή δεν διατυπώθηκαν επιφυλάξεις εκ μέρους του Δήμου Σκιάθου καθώς έγιναν δοκιμές σε ότι αφορά τη λειτουργικότητα της υγρομόνωσης άλλα και όλων των πραγματοποιηθησών εργασιών μακροσκοπικά. Ακολούθως η ΔΤΕ (Διεύθυνση Τεχνικών Έργων) απέστειλε Σχέδιο Πρωτοκόλλου Διοικητικής Παραλαβής στο Δήμο Σκιάθου προς υπογραφή, το οποίο δεν επεστράφη έως και σήμερα χωρίς άλλη ενημέρωση-επισήμανση σε ότι αφορά το έργο.

Ο ανάδοχος ουδέποτε έλαβε έγγραφο από το Δήμο Σκιάθου (κάτι που άλλωστε δεν προβλέπεται διότι δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά του λόγω προγραμματικής σύμβασης) περί αποκατάστασης βλαβών. Επίσης ο κόστους εργασιών που απαιτούνται για την επιπροσθέτως και πλήρη αποκατάσταση ζητήθηκε από τον κ. Αντιδήμαρχο , προκειμένου να τον εντάξει στο νέο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου.

Τα παραπάνω στοιχεία είναι στη διάθεση οποιουδήποτε επιθυμεί περαιτέρω ενημέρωση για το έργο ανακαίνισης του παιδικού σταθμού Σκιάθου από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της .

Επιπροσθέτως η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο πλαίσιο του προγράμματος «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης Νήσων (ΟΣΑΝ)» συνολικού προϋπολογισμού 10 εκ. ευρώ, χρηματοδότησε και τα τέσσερα νησιά (, Σκόπελος, Αλόννησος και Τρίκερι) για διάφορες δράσεις. Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας.

"Αλιεύοντας" την είδηση