Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Σε μήνυση κατά όσων αφαίρεσαν τους χλωριωτές η προχωρά η ΔΕΥΑΜΒ
Σε μήνυση κατά όσων αφαίρεσαν τους χλωριωτές η προχωρά η ΔΕΥΑΜΒ

Σε μήνυση κατά όσων αφαίρεσαν τους χλωριωτές η προχωρά η ΔΕΥΑΜΒ

Τη νομική σύμβουλο εξουσιοδότησε η ΔΕΥΑΜΒ προκειμένου ν κτατεθεί μήνυση για την καταστροφή του συστήματος χλωρίωσης στην πηγή Μάνα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Επιχείρησης Στ. Παπαευσταθίου στη σημερνή συνεδρίαση του ΔΣ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι όλες οι πηγές είναι επιβαρυμένες και δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι, ενώ πριν προβούμε στην απαγόρευση είχαμε ενημερωθεί για 10 κρούσματα γαστρεντερίτιδας στην κατασκήνωση του Αγ. Λαυρεντίου, ενώ σύμφωνα με την εισήγηση άγνωστοι παρασαν πόρτα έσπασαν τα λουκέτα κι αφαίρεσαν δοσομετρική αντλία προκαλώντας ζημιές ύψους 1.000 ευρώ.

Ο σύμβουλος της μειοψηφίας Κ. Γαρς ανέφερε ότι τα προβλήματα δεν λύνονται «με το έτσι θέλω και γουστάρω» αλλά με τον διάλογο και τη συζήτηση και εξήγησε: «Δεν είμαι υπέρ της δράσης ούτε αντίδρασης αλλά ούτε υπέρ της λογικής αυτής της ΔΕΥΑΜΒ. Είμαι κατά σε τέτοια ενέργεια που στρέφεται κατά των πολιτών».

Απαντώντας ο κ. Παπαευσταθίου, τόνισε ότι το θέμα της χλωρίωσης του νερού είναι πολύ σοβαρό και πρόσθεσε:

“Λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχει πολύ μεγάλη μικροβιακή επιβάρυνση στις πηγές, δεν μπορεί η ΔΕΥΑΜΒ που διαχειρίζεται το πόσιμο νερό να παρανομήσει. Μιλάμε για τετελεσμένα γεγονότα και το νερό πρέπει να είναι απαλλαγμένες από μικροβιακό φορτίο. Όλες οι πηγές είναι επιβαρυμένες. Δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι. Πριν βγάλουμε την ανακοίνωση στον Αγ. Λαυρέντιο ενημερωθήκαμε για 10 κρούσματα γαστρεντερίτιδας στην κατασκήνωση Αγ. Λαυρεντίου. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε την ποιότητα του νερού που πίνουμε».

Ανταπαντώντας ο κ. Γαρς, ανέφερε ότι ο χλωριωτής που είναι αναγκαίος είναι ένα κομ της αλυσίδας, ενώ τα άλλα είναι η συνεχής αλλαγή, ο καθαρισμός δεξαμενών το δίκτυο κ.α. , επιρρίπτοντας παράλληλα ευθύνες και στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή υποστηρίζοντας ότι είχε ξεφύγει από την επίλυση της ουσίας.

Ο της ΔΕΥΑΜΒ τόνισε ότι δεν μπορεί η ΔΕΥΑΜΒ να αλλάξει όλο το δίκτυα γιατί απαιτούνται εκατομμύρια, ωστόσο προχωρά σε συχνούς καθαρισμούς με τον κ. Γαργάλα να επισημαίνει ότι στο επιχειρησιακό που συζητήθηκε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο η πρώτη στόχευση θα έπρεπε να ήταν η αντικατάσταση αμιαντοσωλήνων.

Ο κ. Παπαευσταθίου συνέχισε λέγοντας ότι ο γεωλόγος υπέδειξε στην ΔΕΥΑΜΒ τρεις θέσεις γεωτρήσεων, βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάθεση σε μελετητή για τις διαρροές στο δίκτυο, εκπονείται το διαχειριστικό σχέδιο που θα είναι έτοιμο αρχές Οκτωβρίου και προχωρά και σε κατάθεση προτάσεων για την εκπόνηση μελετών. Ο Αντιπρόεδρος συνέχισε επισημαίνοντας ότι η ΔΕΥΑΜΒ έχει υπ' ευθύνη της 62 δεξαμενές . «Οι προηγούμενοι κοιτούσαν να κόψουν κορδέλες» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε «τα δίκτυα είναι συνδεδεμένα με αγωγούς άρδευσης κι όχι ύδρευσης και σπάνε συνέχεια και η ΔΕΥΑΜΒ προσπαθεί να αποκαταστήσει τις ζημιές, αλλά πρέπει να βοηθήσουμε όλοι μας» τονίζοντας ότι η κατάσταση των υδραγωγείων είναι σε πολύ καλό επίπεδο.

Η σύμβουλος της πλειοψηφίας Βιολέτα Καντόλα άσκησε κριτική για τη στάση του κ.Γαργάλα. Όπως είπε «Είμαστε εδώ για να είμαστε χρήσιμοι κι όχι αρεστοί όπως ο κ. Γαργάλας. Καλώς θα κάνουμε μήνυση. Δεν ξέρουμε τα κίνητρα των δραστών αυτό έχει γίνει κι άλλες φορές και η επιχείρηση έχει δείξει ανοχή. Τα επιχειρήματα περί διαλόγου να τα απευθύνει ο κ. Γαργάλας στους δράστες. Ο καθένας με την ψήφο του αναλαμβάνει την ευθύνη» για να της απαντήσει ο κ. Γαργάλας «εμάς δεν μας ενδιαφέρει να κρίνουμε την πράξη αλλά να αντιμετωπίσουμε την αιτία».

Κλείνοντας ο νομικός σύμβουλος της ΔΕΥΑΜΒ Αντ. , υπογράμμισε ότι για την μόλυνση του νερού οφείλεται ο άνθρωπος κι όπως τόνισε «Ο μοναδικός τρόπος καθαρισμού του νερού είναι η χλωρίωση. Η επιχείρηση κι όλοι στο Διοικητικό Συμβούλιο, έχετε την υποχρέωση να πράττετε και να μην παραλείπετε το μην πράττειν».

Γνωμοδότηση νομικού για αποζημιώσεις αδειών παρελθόντων ετών

Εν τω μεταξύ, στην επόμενη συνεδρίαση αναμένεται να έλθει στο σώμα γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της Επιχείρησης κ. Ξηρού, σχετικά με το θέμα αποζημίωσης αδειών παρελθόντων ετών των υπαλλήλων. Το θέμα βγήκε προέκυψε μετά από παρέμβαση του εκπροσώπου των εργαζομένων στο Δ.Σ., προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων Δημ. Κουτσιφέλη.

Ο κ. Κουτσιφέλης ζήτησε τη δέσμευση της Επιχείρησης ότι θα έρθει επεξεργασμένο θέμα για τα υπόλοιπα αδείας των υπαλλήλων. Όπως είπε «Ιδιαίτερα οι των τεχνικών τμημάτων έχουν άδειες στην πλάτη τους, ενώ η νομοθεσία είναι σαφής. Πρέπει το θέμα να κλείσει».

Λαμβάνοντας το λόγο ο νομικός σύμβουλος που θα γνωμοδοτήσει για το θέμα, επεσήμανε ότι κατά την έρευνα , διαπιστώθηκαν πολλά αιτήματα υπαλλήλων περί αποζημιώσεων αδειών προηγούμενων ετών κι όπως είπε «διαπίστωσα ότι με προηγούμενες αποφάσεις Δ.Σ. υπήρχε ασάφεια για την αποζημίωση αδειών. Είμαστε ΠΙΔ ειδικού σκοπού άρα εφαρμόζονται οι διατάξεις του κοινού εργατικού δικαίου. Λόγω δυσμορφίας που υπήρχε το Διοικητικό Συμβούλιο εφάρμοζε κατά το δοκούν. Έγιναν διαδικασίες για να αποζημιωθούν άδειες παρελθόντων ετών και το ελεγκτικό συνέδριο αποφάσισε ότι οι άδειες μεταφέρονται στα επόμενα έτη. Όμως αυτό δεν ισχύει για εμάς και κακώς το ελεγκτικό συνέδριο πήρε αυτή την απόφαση. Από τη Γενική Διεύθυνση μου ζητήθηκε να γνωμοδοτήσω και μέχρι το επόμενο Δ.Σ. θα υπάρχει εισήγηση για να λήξει το θέμα».

Τέλος, στη συνεδρίαση αποφασίστηκε να αποσυρθούν τρία θέματα που είχαν να κάνουν με διαγωνισμό και συγκρότηση επιτροπής για την προμήθεια 1.000.000 κιλών κροκιδοτικών υλικών σιδήρου, προϋπολογισμού 120.000ευρώ, πλέον ΦΠΑ.

Ο κ. Παπαευσταθίου εξήγησε ότι αυτό γίνεται καθώς η επιχείρηση θα προβεί στη διαδικασία χρήσης βιοενίσχυσης που τοποθετείται από 1η Οκτωβρίου, με τον Δήμαρχο και Πρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ Αχ. Μπέο να διευκρινίζει ότι η ποσότητα κροκιδοτικών υλικών σιδήρου που διαθέτει η επιχείρηση είναι αρκετή, και στην περίπτωση που χρειαστεί θα γίνει απευθείας ανάθεση για την προμήθεια.

Ο κ. Κουτσιφέλης ανέφερε ότι υπάρχουν και παράπλευρες ενέργειες στη διαδικασία αυτή και πρότεινε το θέμα να ξανάρθει με τον Δήμαρχο να αποφασίζει ότι πριν την συζήτηση του θέματος την επόμενη φορά να προηγηθεί σύσκεψη με τους ειδικούς.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση