Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Σε εκδήλωση στη Βουλή για κατοχικά εγκλήματα πολέμου και οφειλές ο δήμαρχος Ρ.Φεραίου
Σε εκδήλωση στη Βουλή για κατοχικά εγκλήματα πολέμου και οφειλές ο δήμαρχος Ρ.Φεραίου

Σε εκδήλωση στη Βουλή για κατοχικά εγκλήματα πολέμου και οφειλές ο δήμαρχος Ρ.Φεραίου

Την Τετάρτη 20 Απριλίου 2016 και ώρα 17:30, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στη Βουλή των Ελλήνων (αίθουσα Γερουσίας), που διοργάνωσε η Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη των Γερμανικών οφειλών, με θέμα «Ιστορική Μνήμη και Χρέος – Παρουσίαση βιβλίων – Ερευνών για τα κατοχικά εγκλήματα πολέμου και τις ».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας συνοδευόμενος από την εκπρόσωπο της τοπικής κοινότητας Κερασιάς, Αντωνία Χασιώτη και τον υπάλληλο του Δήμου Λάμπρο Μπόκα, ως εκπρόσωπο της τοπικής κοινότητας Ριζομύλου.

Όπως είναι γνωστό στη διοικητική περιφέρεια του Δήμου Ρήγα Φεραίου υπάρχουν δύο Μαρτυρικά Χωριά, ο ς και η Κερασιά, τα οποία κατά τη διάρκεια της Ιταλογερμανικής κατοχής 1941-1944, καταστράφηκαν ολοσχερώς από το μένος των κατακτητών και μετρούν δεκάδες νεκρών, από εκείνη τη μαύρη περίοδο της ιστορίας.

Ο ς καταστράφηκε με κανονιοβολισμό και πυρπόληση την 23η Μαρτίου 1943 από τους Ιταλούς κατακτητές καθώς και την 9η Σεπτεμβρίου 1943 και την 6η Σεπτεμβρίου 1944 από τους Γερμανούς κατακτητές και τιμά τη μνήμη των νεκρών του την 23η Μαρτίου κάθε έτους.
Η Αντιστασιακή δράση των κατοίκων του ΡΙΖΟΜΥΛΟΥ και η βοήθειά τους προς τους συμμάχους αναγνωρίσθηκε από την Κυβέρνηση και τον Λαό της Νέας Ζηλανδίας με μήνυμα που έστειλαν προς την Κοινότητα Ριζομύλου.

Χρειάσθηκαν πολλά χρόνια και πολλοί αγώνες προς την πολιτεία για να μπορέσουν οι του Ριζομύλου να ξαναχτίσουν το χωριό τους και να ξαναφτιάξουν ό,τι οι κατακτητές τούς κατέστρεψαν.

Οι εκδηλώσεις μνήμης για την καταστροφή και τους νεκρούς της Κερασιάς, πραγματοποιούνται κάθε χρόνο την 4η Aπριλίου.

Η Άνω Κερασιά αποτέλεσε το κέντρο της αντίστασης της Μαγνησίας και έδρα του 54ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ. Στα σπίτια των Κερασιωτών είχαν εγκατασταθεί η διοίκηση του 54ου Συντάγματος, το αναρρωτήριο, η επιμελητεία, η Συμμαχική αποστολή το συνεργείο Ραπτικής, και τα μαγειρεία ήταν κοντά στην βρύση του χωριού. Στο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής ήταν το συνεργείο όπλων. Γενικά οι της Άνω Κερασιάς πρόσφεραν τα μέγιστα στον αγώνα και μεγάλη βοήθεια στους αντάρτες.

Την 1η Απρίλη του 1944, ισχυρές γερμανικές δυνάμεις κινήθηκαν προς την Άνω Κερασιά. Μια ομάδα εφεδροελασιτών με δικιά τους πρωτοβουλία προσπάθησε να τους σταματήσει. Έπεσαν όλοι . Φτάνοντας οι Γερμανοί στην Άνω Κερασιά έκαψαν τα περισσότερα σπίτια και την εκκλησία με τον γέρο παππά μέσα. Όμως το δεύτερο τάγμα του 54ου Συντάγματος υποχρεώνει τα γερμανικά στρατεύματα σε υποχώρηση προς την Κάτω Κερασιά. Βαρύ το τίμημα που πλήρωσαν τα δύο χωριά Άνω και Κάτω Κερασιά. Οι γερμανοί έκαψαν 125 σπίτια και κατέστρεψαν κτηνοτροφικά και γεωργικά εργαλεία. Τον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου και το εξωκκλήσι του Αγίου Ιωάννη. Το δημοτικό και το διώροφο κοινοτικό κατάστημα. Η πλατεία του χωριού ήταν διαλυμένη από τα τανκς. Έκαναν μεγάλες ζημιές στην πέτρινη τοξωτή γέφυρα. Άνω Κερασιά Έκαψαν 120 διώροφα σπίτια, τον ιερό ναό των αγίων 12 αποστόλων και 3 εξωκλήσια.

Ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου χαρακτήρισε ως ιστορική εκκρεμότητα τις γερμανικές και επεσήμανε ότι είναι χρέος της Κυβέρνησης να υλοποιήσει το συγκεκριμένο αίτημα. Τόνισε ότι για το Δήμο Ρήγα Φεραίου το θέμα παραμένει ανοικτό και πρέπει να διευθετηθεί άμεσα, διότι «το οφείλουμε στις τοπικές κοινωνίες και την Ιστορία της Ελλάδος».

rf1

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση