Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ » Συνεδρίαση Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ρήγα Φεραίου
Συνεδρίαση Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ρήγα Φεραίου

Συνεδρίαση Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ρήγα Φεραίου

Με θέμ τις δράσεις πολιτικής προστσίας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2019 συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρήγα Φεραίου, την Παρασκευή 31 Μαΐου 2019 και ώρα 11.00 π.μ. στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου.

Στη συνεδρίαση αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούν στην πρόληψη και την καταστολή των πυρκαγιών.

Από πλευράς δήμου αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούν στον καθαρισμό χαντακιών, στην κοπή χόρτων της δημοτικής και αγροτικής οδοποιίας και στον καθαρισμό των εγκαταλελειμμένων οικοπέδων και ακινήτων τα οποία εγκυμονούν κινδύνους πρόκλησης πυρκαγιών.

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δημήτρης Παλληκάρης επεσήμανε ότι ο δήμος προβαίνει στην αποκατάσταση του οδικού δικτύου για την εύκολη πρόσβαση οχημάτων, όπως των πυροσβεστικών, και έχει ελέγξει τους πυροσβεστικούς κρουνούς όλων των τοπικών δημοτικών διαμερισμάτων.

Επίσης, τόνισε ότι απαγορεύεται η ρίψη σκουπιδιών, μπαζών, κλαδεμάτων σε ανεξέλεγκτα σημεία του δήμου και ότι θα πρέπει οι πολίτες να καταγγέλλουν στην επιτροπή αστυνόμευσης ρεμάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας τέτοιου είδους περιστατικά.

Ο κ. Παλληκάρης ανέφερε ότι απαγορεύεται η καύση καλαμιών και υπολειμμάτων γεωργικών εκμεταλλεύσεων κατά τη διάρκεια της χρονικής περιόδου από 1-5-2019 έως 31-10-2019 και από την πυροσβεστική υπηρεσία δεν θα δοθεί καμία καύσης.

Τέλος, έγινε αναφορά ότι τον κύριο ρόλο στην επέμβαση και άμεση τον έχει η πυροσβεστική υπηρεσία με την οποία ο δήμος βρίσκεται σε άριστη συνεργασία.

Ο κ. Παλληκάρης δήλωσε: «Σε περίπτωση πρόκλησης πυρκαγιάς ο δήμος έχει στη διάθεση του εξειδικευμένο προσωπικό (μηχανικούς, υδραυλικούς ηλεκτρολόγους), από πλευράς μηχανημάτων δύο ισοπεδωτές γαιών, 3 σκαπτικά μηχανήματα, 2 , 1 βυτιοφόρο, μία τροχήλατη ηλεκτρογεννήτρια σε περίπτωση διακοπής ρεύματος και εάν παρουσιαστεί ανάγκη μπορεί να χρησιμοποιήσει και ιδιοκτήτες μηχανημάτων με τους οποίους έχει μνημόνιο συνεργασίας. Θα ήθελα να τονίσω ότι ο δήμος πρόκειται να τοποθετήσει σύστημα πυρανίχνευσης για τις περιοχές Κεραμιδίου, Βενέτου, Κερασιάς, Καναλίων δαπάνης ύψους 70.000 ευρώ.

Ο δήμος μας θα προχωρήσει άμεσα στην πρόσληψη 19 ατόμων μέσω του προγράμματος πυρος και θα εκδοθεί σύντομα ο δεκάλογος της ς του πολίτη κατά την αντιπυρική περίοδο προς ενημέρωση όλων των δημοτών μέσω έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου».

Τα μέλη του συντονιστικού επικεντρώθηκαν στο, ήδη, υπάρχον σχέδιο εκκένωσης και απομάκρυνση των κατοίκων του Βενέτου. Ακόμη, η πυροσβεστική με την υπ'αριθμ. 4/2019 Διάταξη του περιφερειάρχη του πυροσβεστικού σώματος απαγορεύει την καύση καλαμιών και την καύση εντός οικισμών και σε υπαίθριους χώρους, πράξεις οι οποίες τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος. Οι πολίτες οφείλουν να διατηρούν καθαρά τα οικόπεδα τους εσωτερικά και περιμετρικά.

Επιπλέον, όπως τόνισε ο διοικητής της πυροσβεστικής Ρήγα Φεραίου, η Πυροσβεστική διαθέτει πεζοπόρο τμήμα 87 ατόμων και νέο μηχανοκίνητο τμήμα το οποίο συνδέεται με την 1η . Επιπρόσθετα, το 304 και 307 ΠΕΒ μπορούν να διαθέσουν 20 άτομα, οχήματα και ελικόπτερα σύμφωνα με το σχέδιο «Ξενοκράτης». Το δασαρχείο διαθέτει 50 άτομα εποχικό προσωπικό για την αντιπυρική περίοδο.

Ο κ. Παλληκάρης κλείνοντας τη συνεδρίαση ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκομένους και είπε ότι κατά τους θερινούς μήνες και όσο αναβαίνει ο βαθμός επικινδυνότητας το συντονιστικό όργανο θα συνεδριάζει εκτάκτως.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν  ο αντιδήμαρχος, Σταύρος Χατζής, ο προϊστάμενος της Πολιτικής προστασίας, Λεωνίδας Λάβδας, ο προϊστάμενος καθαριότητας, Βαγγέλης Καραμπέρης, ο πρόεδρος της Δ.Κ υ, Γεώργιος Παπατόλιας, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Αερινού  Κωνστ. Μπλέτσας, ο τοπικός Σύμβουλος Κεραμιδίου-Βενέτου, Χρήστος Γαλάτος, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Ρήγα Φεραίου, Γεώργιος Βλόντζος, ο υποδιοικητής, Κωνστ. Τσίκας, η προϊσταμένη του Ανακριτικού Πυροσβεστικής, ψυχολόγος, Άννα Γεωργίου, ο λοχαγός του 307 ΠΕΒ, Ιωάννης Βς, ο λοχαγός του 307 ΠΕΒ, Αχιλλέας Κουτσώνας, ο αρχιλοχίας του 307 ΠΕΒ, Ιωάννης Αλαφροπάτης, ο λοχαγός του 304 ΠΕΒ, Νικόλαος Σιδηρόπουλος, η δασάρχης Βόλου, Ελένη Δημητρακοπούλου και τα μέλη της Ελληνικής ομάδας διάσωσης, Χαραλ. Παπαμαρκάκης και Ζωή Παππά.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση