Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ » Στον Δήμο Ρ. Φεραίου η Παιδική Χορωδία Ι.Ν. Αγ. Βησσαρίωνα Φιλιππιάδας
Στον Δήμο Ρ. Φεραίου η Παιδική Χορωδία  Ι.Ν. Αγ. Βησσαρίωνα Φιλιππιάδας

Στον Δήμο Ρ. Φεραίου η Παιδική Χορωδία Ι.Ν. Αγ. Βησσαρίωνα Φιλιππιάδας

Την επίσκεψη της πιδικής χορωδίς του Αγ. Βησσαρίωνα Φιλιππιάδας δέχθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, 18 Αυγούστου 2016, στο Δημαρχείο, ο δήμαρχος .

Συγκεκριμένα, 30 μαθητές-χορωδοί συνοδευόμενοι από τον π. Ελευθέριο Χαραλαμπίδη, ξεναγήθηκαν στο Δημαρχείο του Ρήγα Φεραίου, είδαν τη Χάρτα του Ρήγα και πληροφορήθηκαν από τον δήμαρχο για την ιστορία του τόπου.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εκδρομής της παιδικής χορωδίας στο Βόλο.

Ο δήμαρχος αναφερόμενος στη Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή, τόνισε ότι πρόκειται όχι μόνο για ένα κορυφαίο επίτευγμα του Ελληνικού Διαφωτισμού και της ελληνικής χαρτογραφίας στα του 18ου αιώνα, αλλά για ένα παγκόσμια σημαντικό χαρτογραφικό έργο και επισήμανε ότι ο Ρήγας, γνωστός για τη γεωγραφική του ευρυμάθεια, άρχισε την της Χάρτας στο Βουκουρέστι και ολοκλήρωσε τη χάραξη και την εκτύπωσή της στη Βιέννη το 1797, λίγους μόνο μήνες πριν τη σύλληψή του.

Μιλώντας για τον Ρήγα, ο κ. Νασίκας σημείωσε ότι κατέχει περίοπτη θέση στο πάνθεον της ελληνικής εθνικής ιδεολογίας καθώς είναι ο «πρωτομάρτυρας της ελληνικής εθνεγερσίας».

«Είναι εκείνος που με το όραμα της συναδέλφωσης και του κοινού αγώνα εναντίον του Οθωμανού δυνάστη, συγκίνησε και συνεπήρε όλους τους βαλκανικούς λαούς, οι οποίοι αναγνώρισαν στο συγγραφικό του έργο, στο πολιτικό του πρόγραμμα και στη θυσία του τα πρώτα σπέρματα της πραγμάτωσης της εθνικής τους ανεξαρτησίας.

Το έργο του Ρήγα αποτελεί – μαζί με αυτό του Αδαμάντιου Κοραή – σύμφωνα με όλους τους ιστορικούς τον σημαντικότερο αγωγό για το μπόλιασμα των ιδεών και των κοινωνικών, οικονομικών, πολιτικών και πολιτισμικών στρατηγικών στις παραδοσιακές αγροτικές κοινωνίες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο Ρήγας με τα έργα του ήταν εκείνος που σφυρηλάτησε την έννοια της εθνικής συνείδησης και προετοίμασε τους λαούς για την κοινωνική και τους χειραφέτηση» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Νασίκας, καλώντας τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να επισκεφτούν ξανά την περιοχή προκειμένου να επισκεφτούν και το Σπίτι του Ρήγα που φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο ς όχι μόνο για την περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου αλλά και για όλη την .

Στη συνέχεια τα μέλη της χορωδίας υπό την διεύθυνση του π. Ελ. Χαραλαμπίδη τραγούδησαν διάφορα τραγούδια στο δήμαρχο, ο οποίος ευχαρίστησε τα παιδιά της χορωδίας, τον π. Ελ. Χαραλαμπίδη και τους συνοδούς και υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν τέτοιες πρωτοβουλίες που καλλιεργούν την αισθητική των παιδιών, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα την ικανότητα να λειτουργούν ομαδικά, να μαθαίνουν και να δημιουργούν μέσα από τη χορωδιακή τέχνη.

Στο τέλος της συνάντησης ο δήμαρχος δώρισε βιβλία και αναμνηστικά σχετικά με το Ρήγα Φεραίο στην παιδική χορωδία.

"Αλιεύοντας" την είδηση