Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ » Προστασία της ορχιδέας από τον Φορέα Διαχείρισης Κάρλας Μαυροβουνίου
Προστασία της ορχιδέας από τον Φορέα Διαχείρισης Κάρλας Μαυροβουνίου

Προστασία της ορχιδέας από τον Φορέα Διαχείρισης Κάρλας Μαυροβουνίου

Ο Φορές Διαχείρισης ς Μαυροβουνίου Κεφαλόβρυσο Βελεστίνου και Δέλτα Πηνειού στα πλαίσια υλοποίησης του Υπου 1 «Δράσεις βελτίωσης του καθεστώτος διατήρησης της περιοχής ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης ς-Μαυροβουνίου-Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου-Δέλτα (Υλοποίηση με Ιδία Μέσα)», της ς «ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡIΣΗΣ ΚΑΡΛΑΣ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ ΔΕΛΤΑ ΠΗΝΕΙΟΥ ΓΙΑ ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ, ΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΤΟΠΩΝ» και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ταμείο Συνοχής) και από εθνικούς πόρους) στο πλαίσιο του Ε.Π. «ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» 2014-2020 (ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ), έχει εντάξει την υλοποίηση του υ «Σχεδιασμός δειγματοληψίας των ειδών Ophrys cornutula (σύμβαση Βέρνης), Spiranthes spiralis, Ophrys umbilicata, Orchis simia, εγγενής πολλαπλασιασμός in vitro και επαναφύτευση τους στην περιοχή Κα.Μα.ΒεΚε.Δε.Πη.».

Ανάδοχος για την είναι ο Άρης Γεράκης, , δρ. Ανάπτυξης Φυσικών Πόρων.

Σκοπός του έργου είναι η βελτίωση της κατάστασης διατήρησης αυτοφυών ορχεοειδών τα οποία προστατεύονται από την εθνική και διεθνή νομοθεσία.

Το έργο υλοποιείται σε περιοχές ιδιαίτερης οικολογικής αξίας που υπάγονται στο δίκτυο Natura 2000 σε Μαυροβούνιο και Βόρειο Πήλιο.

Η περιοχή μελέτης περιλαμβάνει ποικίλα οικοσυστήματα όπως θαμνώνες, χορτολίβαδα και φυλλοβόλων τα οποία φιλοξενούν σημαντική ποικιλία αυτοφυών ορχεοειδών.

Αυτοφυείς ορχιδέες όμως απαντώνται και σε διαχειριζόμενα οικοσυστήματα όπως καλλιεργούμενοι αγροί χαμηλών εισροών και παρυφές δρόμων (πρανή και χαντάκια).

Αυτή η σημαντική φυσική κληρονομιά απειλείται από πιέσεις όπως παράνομη συλλογή, υπερβόσκηση, εντατικοποιημένη γεωργία και κλιματική αλλαγή.

Το έργο αφορά σε πρώτη φάση την καταγραφή, αξιολόγηση και παρακολούθηση των αυτοφυών ορχεοειδών στην περιοχή του Μαυροβουνίου και Βόρειου Πηλίου.

Σε δεύτερη φάση, την μεθόδων για τον τεχνητό πολλαπλασιασμό με σκοπό τη διατήρησή τους.

Η καταγραφή ευρημάτων για τη φετινή ανθική περίοδο έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί, καθότι τα περισσότερα είδη έχουν ήδη απανθίσει. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 23 είδη, από το εντυπωσιακό ιμαντόγλωσσο (Himantoglossum calcaratum subsp. jankae) μέχρι την ταπεινή νεοττιά (Neottia nidusavis), είδος χωρίς χλωροφύλλη, που θα το προσπεράσετε εύκολα στο δάσος αν δεν το ξέρετε.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση