Βρίσκεστε εδώ:  / ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ / Περιβαλλοντικές προϋποθέσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στον Θεσσαλικό κάμπο
Περιβαλλοντικές προϋποθέσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στον Θεσσαλικό κάμπο

Περιβαλλοντικές προϋποθέσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στον Θεσσαλικό κάμπο

Το τελευταίο διάστημα  ο Φ.Δ.Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου  Βελεστίνου – Δέλτα Πηνειού  δέχεται πλήθος αιτημάτων γνωμοδότησης (και όχι αδειοδότησης  σύμφωνα με τη νομοθεσία)  σχετικών με την εγκατάσταση μονάδων φωτοβολταϊκών έργων στην περιοχή αρμοδιότητάς του η οποία – ως γνωστόν- εκτείνεται πλέον σε ολόκληρη σχεδόν την Ανατολική- Κεντρική Θεσσαλία (Δήμος Αλμυρού, Δήμος Βόλου, Δήμος Ελασσόνας, Δήμος Ζαγοράς-Μουρεσίου, Δήμος Καρδίτσας, Δήμος Κιλελέρ, Δήμο Φαρκαδόνας, Δήμος Λαρισαίων, Δήμος Νοτίου Πηλίου, Δήμος Παλαμάς, Δήμος Ρήγα Φεραίου, Δήμος Τεμπών, Δήμος Τυρνάβου, Δήμος Φαρσάλων).

 

Με βάση τα παραπάνω ενημερώνει ως προς τα εξής:

–           Οι γνωμοδοτήσεις βασίζονται στην γενική κείμενη νομοθεσία δεδομένης της απουσίας εγκεκριμένου πρόσφατου διαχειριστικού σχεδίου, θέτοντας όμως επιπλέον πρόσθετους όρους στις Ειδικές Οικολογικές Αξιολογήσεις.

–           Οι πρόσθετοι όροι αφορούν τοπικά οικολογικά χαρακτηριστικά, ενδιαιτήματα για ημερόβια αρπακτικά πτηνά όπως το κιρκινέζι, το φιδαετό, το  σπιζαετό, τον κραυγαετό, την αετογερακίνα, το νανογέρακο, το σαΐνι και τον πετρίτη, νυκτόβια αρπακτικά πτηνά όπως το μπούφο, το γκιώνη, την κουκουβάγια και την τυτώ και θηλαστικά όπως το λύκο, το τσακάλι και τη βίδρα.

–           Ο Φ.Δ. με έγγραφό του  ( αρ. πρωτ.:1801/01.11.2018) και με επόμενο ( αρ. πρωτ.: 1326/01.07.2020)  προς τις αρμόδιες αδειοδοτούσες Αρχές  επισημαίνει την ανάγκη άμεσης εκπόνησης ειδικού χωροταξικού  για την εγκατάσταση και λειτουργία ΦΒ μονάδων, την ιδιαίτερη προσοχή που θα πρέπει να δίνεται σε  ενδεχόμενες επιπτώσεις κυρίως στην διάσπαση (fragmentation) βιοτόπων άγριας ζωής και γενικότερα στην εύρυθμη λειτουργία των οικοσυστημάτων.

–           Ο Φ.Δ.  έχει συστήσει στις  αρμόδιες Αρχές  και βρίσκεται σε συνεργασία μαζί τους  για τον καθορισμό της έντασης της δραστηριότητας των ΦΒ καθώς και για την ανάπτυξη διαχειριστικών μέτρων   που λαμβάνουν υπ’όψιν  και άλλες δραστηριότητες ιδιαίτερα  του πρωτογενούς τομέα.

–           Ο Φ.Δ.  υιοθετώντας την λογική της μετάβασης σε πράσινη ενέργεια  απευθύνεται σε όλους τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας αλλά και στην κοινωνία των πολιτών για ταυτόχρονη  προσήλωση  σε  όλα τα υπόλοιπα  Ευρωπαϊκά  και Εθνικά θεσμικά  εργαλεία  και ιδιαιτέρως στην Στρατηγική για την Βιοποικιλότητα.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Τέσσερα νέα έργα για την πόλη του Βόλου ενέκρινε ο περιφερειάρχης με πόρους του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας… - https://t.co/L7eHN0LhHz -

  • Συνελήφθησαν αλλοδαποί στον Διεθνή Αερολιμένα Σκιάθου - https://t.co/d5gO3IDkzu -

  • Έξι νέα θετικά κρούσματα Covid 19 σε Σκόπελο, Λάρισα και Καρδίτσα - https://t.co/GVzYfHHSjc -

"Αλιεύοντας" την είδηση