Βρίσκεστε εδώ:  / ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ / Περίθαλψη τραυματισμένων ειδών ορνιθοπανίδας στην περιοχή ταμιευτήρων πρώην λίμνης Κάρλας
Περίθαλψη τραυματισμένων ειδών ορνιθοπανίδας στην περιοχή ταμιευτήρων πρώην λίμνης Κάρλας

Περίθαλψη τραυματισμένων ειδών ορνιθοπανίδας στην περιοχή ταμιευτήρων πρώην λίμνης Κάρλας

Οι επόπτες – φύλακες του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας Μαυροβουνίου Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου και Δέλτα Πηνειού κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού συνέλεξαν και έστειλαν για νοσηλεία στο κέντρο Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ τέσσερις τραυματισμένους νεοσσούς ερωδιούς, ένα σταχτοτσικνιά (Ardea cinerea) και τρεις λευκοτσικνιάδες, (Egretta garzetta), τρεις τραυματισμένους νεοσσούς λευκοπελαργούς (Ciconia ciconia ) και ένα τραυματισμένο φιδαετό (Circaetus gallicus).

Οι νεοσσοί ερωδιοί εντοπίστηκαν στην αποικία της Γλαύκης, ένα τεχνητό άλσος από πεύκα έξω από το ομώνυμο χωριό, στο πλαίσιο της ετήσιας καταμέτρησης των φωλιών των ερωδιόμορφων που φιλοξενεί η περιοχή ταμιευτήρων πρώην λίμνης Κάρλας, οι οποίοι έπεσαν από τις φωλιές τους. Όλοι οι νεοσσοί είχαν σπασμένα πόδια, ενώ ο σταχτοτσικνιάς είχε σπασμένο και το ένα του φτερό.


Εικ. 1. Τραυματισμένος νεοσσός Σταχτοτσικνιάς


Εικ. 2. Τραυματισμένοι νεοσσοί Λευκοτσικνιάδες.

Στις 7/8/2021 ο Φορέας Διαχείρισης ανταποκρίθηκε σε κλήση ιδιώτη για βοήθεια τραυματισμένου νεοσσού λευκοπελαργού, ο οποίος έφερε σοβαρό τραύμα στην αριστερή φτερούγα και εντοπίσθηκε από κάτοικο στην περιοχή Πλατυκάμπου.

Στις 10/8/2021 επόπτης του φορέα στο πλαίσιο της καθημερινής επόπτευσης στην περιοχή της πρώην λίμνης Κάρλας εντόπισε στα πρανή αποστραγγιστικής τάφρου έναν ελαφρά τραυματισμένο λευκοπελαργό που εμφάνιζε αδυναμία στην πτήση.

Τέλος, στις 20/8/2021 ο Φορέας ανταποκρίθηκε πάλι σε κλήση ιδιώτη από την περιοχή του Στεφανοβικείου για την παραλαβή τραυματισμένου νεοσσού λευκοπελαργού.

Να σημειωθεί ότι ο λευκοπελαργός είναι προστατευόμενο είδος (Τρωτό VU, Κόκκινο Βιβλίο της Ελλάδας), μεγάλο μέρος του αναπαραγόμενου στην Ελλάδα πληθυσμού απαντάται σε περιοχές του δικτύου ΖΕΠ/Natura 2000. Σημαντικότερη απειλή για το είδος σήμερα αποτελεί η υψηλή θνησιμότητα, ιδιαίτερα των νεαρών ατόμων, από ηλεκτροπληξία, λόγω του πολύ μεγάλου ποσοστού φωλιών σε στύλους της ΔΕΗ.


Εικ. 3. Τραυματισμένοι νεοσσοί Λευκοπελαργοί

ηλεκτροπληξίας αποτέλεσε και νεαρός φιδαετός, ο οποίος βρέθηκε από κάτοικο του χωριού Καστρί Λάρισας στο ανάχωμα του αρδευτικού ταμιευτήρα της περιοχής την Πέμπτη 26/8/2021 και παραδόθηκε στο προσωπικό επόπτευσης – φύλαξης του Φ.Δ. Το τραυματισμένο αρπακτικό δεν έφερε τραύμα και υποβλήθηκε σε ακτινογραφία στο κτηνιατρείο του κ. Γιώργου Γάτου για τη διερεύνηση της κατάστασής του.


Εικ. 4. Φιδαετός ηλεκτροπληξίας

Όλα τα πουλιά μεταφέρθηκαν με ιδιαίτερη προσοχή στα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης, τοποθετήθηκαν σε χαρτοκιβώτια με κατάλληλα ανοίγματα για τη διέλευση αέρα, στρωμένα με φύλλα εφημερίδας σχισμένα σε λουρίδες και τους χορηγήθηκε πόσιμο διάλυμα ηλεκτρολυτών για την αποφυγή αφυδάτωσής τους κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους.

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπεύθυνο του Συλλόγου Προστασίας & Περίθαλψης  Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ διακομίστηκαν με λεωφορείο του Μαγνησίας στην Αθήνα για νοσηλεία.

Ο Φορέας Διαχείρισης ευχαριστεί τους κατοίκους της προστατευόμενης περιοχής, το Μαγνησίας, την ΑΝΙΜΑ και τον κτηνίατρο κ. Γάτο για την άμεση ανταπόκριση και βοήθεια και ελπίζει όλα τα πουλιά να καταφέρουν να πετάξουν ξανά στην περιοχή ταμιευτήρων της πρώην λίμνης Κάρλας.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση