Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ » Παρουσίαση βιβλίου των βλαχόφωνων Ελλήνων στο Βελεστίνο
Παρουσίαση βιβλίου των βλαχόφωνων Ελλήνων στο Βελεστίνο

Παρουσίαση βιβλίου των βλαχόφωνων Ελλήνων στο Βελεστίνο

Ο και ο Δήμος Ρήγα Φεραίου, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων που διοργανώνονται, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με αφορμή την συμπλήρωση 40 χρόνων (1976-2016) από την ίδρυση του Συλλόγου  διοργανώνουν την εκδήλωση/παρουσίαση του βιβλίου «ΛΕΞΙΚΟ ΑΡΩΜΑΝΙΚΗΣ (ΒΛΑΧΙΚΗΣ) ΓΛΩΣΣΑΣ» των βλαχόφωνων Ελλήνων των  Μεγάλων Λιβαδίων Πάικου Κιλκίς, της δασκάλας Κούλας Λέντζιου-Τρίκου,   την Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016, ώρα 10:30 π.μ. (αυστηρή τήρηση ώρας) στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Βελεστίνο.

Πρόκειται για ένα λεξικό 1.000 σελίδων με περισσότερα από 3.500 λήμματα, που  υπερβαίνει τον σκοπό ενός απλού λεξικού, καθώς δεν περιορίζεται στην απλή παράθεση λέξεων και ερμηνευμάτων, αλλά επεκτείνεται στη συνολική παρουσίαση του βλαχικού βίου των κατοίκων των Μεγάλων Λιβαδίων Κιλκίς.

Την εγκυκλοπαιδική του διάσταση συμπληρώνει η μεθοδική προσπάθεια της συγγραφέως να μυήσει τον αναγνώστη – βλαχόφωνο ή μή – στην εκμάθηση της αρωμανικής – βλαχικής γλώσσας, με σωρεία παραδειγμάτων και εκφράσεων.

Οι των Μεγάλων Λιβαδίων του Πάικου, μίας από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες βλαχικές του μακεδονικού χώρου, κατάγονται κυρίως από τη Γράμμουστα της Πίνδου, αλλά και κατά ένα ποσοστό από το Περιβόλι και τη Σαμαρίνα.

Μετά από την καταστροφή των Μεγάλων Λιβαδίων από τους Γερμανούς το 1944 εγκαταστάθηκαν στους τόπους όπου ξεχειμώνιαζαν  και, μεταξύ αυτών, στην ευρύτερη επαρχία του Ν. Θεσσαλονίκης (Δρυμός, Ωραιόκαστρο, Παλαιόκαστρο, Πυλαία, Πεντάλοφος, Νεοχωρούδα, Ν. Ευκαρπία, Πολίχνη, Εύοσμος, Θέρμη, Τριάδι, Ρετζίκι…) αλλά και αλλού, σε γειτονικούς νομούς.

Το θα παρουσιάσουν οι:

Ιωάννης Κογκούλης, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ

Ηλίας Χρυσοστομίδης, δρ. Μεσαιωνικής Ελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση