Βρίσκεστε εδώ:  / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ / O «ναός Θαυλίου Διός» στο Βελεστίνο
O «ναός Θαυλίου Διός» στο Βελεστίνο

O «ναός Θαυλίου Διός» στο Βελεστίνο

Ποια μέρη της Κεντρικής Ελλάδας θα μπορούσε να επισκεφτεί κάποιος που ενδιαφέρεται για την ελληνική ναοδομία και θρησκεία; Πολύ λίγα, καθώς, δυστυχώς, ελάχιστοι είναι οι ανεσκαμμένοι στην Κεντρική , σε αντίθεση βέβαια με ό,τι συμβαίνει στη νότια. Ένα από αυτά τα μέρη είναι το Βελεστίνο και ο ναός του Θαυλίου Διός.

Έχουν περάσει σχεδόν 100 χρόνια από τότε που ένα μικρό μόνο μέρος αυτού του μεγαλοπρεπούς αρχαίου ναού ξαναβγήκε στην επιφάνεια.

Ενός ναού, τα θεμέλια του οποίου αποκάλυψαν οι αρχαιολόγοι Απόστολος Αρβανιτόπουλος και Yves Bequinon, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920.

Με βάση τα αφιερώματα και τις αναθηματικές επιγραφές οι ανασκαφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ιερό ήταν αφιερωμένο στο Δία, ο οποίος είχε το προσωνύμιο Θαύλιος  και στην Εν(ν)οδία,τοπική θεότητα των Φερών, που η λατρεία της εξαπλώθηκε τελικά σε ολόκληρη τη , τη Μακεδονία αλλά και άλλες περιοχές του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Τα σημερινά ερείπια του ναού ανήκουν στην τελευταία φάση του.

Ο ναός αυτός χτίστηκε τον 4ο αι. π. Χ. και είναι δωρικού ρυθμού. Είχε έξι κίονες στις στενές πλευρές και 12 στις μακρές και οι διαστάσεις του ήταν περίπου 15 το πλάτος του και 30 το μήκος.

Κατά τη διάρκεια της ακμής του ιερού θα πρέπει να φανταστούμε αγάλματα να δεσπόζουν στον γύρω χώρο και Φεραίους αλλά και ξένους προσκυνητές να έρχονται, για να εκδηλώσουν τη λατρεία τους στον Πατέρα των Θεών αλλά και στη δικιά τους Θεά, την Εν(ν)οδία.

Ο ναός του 4ου αι., όμως, δεν ήταν ο μοναδικός που υπήρξε σε αυτό το ιερό. Έχουν βρεθεί λείψανα και αρχαιότερων ναών.

Ο παλαιότερος χρονολογείται στους γεωμετρικούς χρόνους (700-650 π. Χ.). Ήταν χτισμένος κυρίως από ξύλο ή πλίνθους κι έτσι λίγα μόνο ίχνη του βρέθηκαν.

Ο δεύτερος χρονολογείται στους αρχαϊκούς χρόνους (550-500 π. Χ.). Μετά την καταστροφή του τμήματά του χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του νεότερου και τελευταίου ναού και είναι σήμερα ορατά στα θεμέλια του.

Τα τελευταία 100 χρόνια πόσοι και πόσοι Βελεστινιώτες δεν έχουν ξαποστάσει στα θεμέλια αυτά, κάποιοι μάλιστα άφησαν αδιάψευστο μάρτυρα τα ονόματά τους και μερικές ημερομηνίες – ασεβές μα χρήσιμο «δώρο» για τους μελλοντικούς αρχαιολόγους-, πόσοι επισκέπτες δεν ήρθαν να οραματιστούν το μεγαλείο των αρχαίων Φερών, κοιτάζοντας τα ερείπια του ιερού, πόσοι δεν άκουσαν για την τοπική Θεά, την Εν(ν)οδία, που λατρευόταν εδώ.

Πριν λίγα χρόνια η μοίρα έφερε το σύλλογο νεολαίας Βελεστίνου με την επωνυμία «Ενοδία» να αποκτήσει τον «Κήπο» του λίγα μόλις μακριά, ξαναζωντανεύοντας έτσι το όνομα της αρχαίας θεότητας κοντά στον αρχαίο τόπο λατρείας της.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Καμπανάκι Γραβάνη προς ανεμβολίαστους: Το 4ο κύμα θα σας αφορά αποκλειστικά #ανεμβολίαστοι - https://t.co/GzeJxGwkjl -

  • Σε τροχιά καύσωνα η χώρα #καύσωνας - https://t.co/FjrVO0SVFw -

  • Γλυκά Νερά: Ο 33χρονος ξήλωσε την κάμερα στο σαλόνι #ΓλυκάΝερά - https://t.co/AZTHB5Moat -

"Αλιεύοντας" την είδηση