Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ » Κ. Παπανάτσιου: Περιβάλλον και τοπική κοινωνία οι μεγάλοι χαμένοι από την κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας
Κ. Παπανάτσιου: Περιβάλλον και τοπική κοινωνία οι μεγάλοι χαμένοι από την κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας

Κ. Παπανάτσιου: Περιβάλλον και τοπική κοινωνία οι μεγάλοι χαμένοι από την κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας

 

Θύμα του αεριβαλλοντικού νόμου Ν. 4685/2020 έπεσε με το ΦΕΚ 894 25/2/2022 και ο Φορέας Διαχείρισης Κάρλας Μαυροβουνίου Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου Δέλτα Πηνειού. Ο Φορέας πλέον καταργείται και ενσωματώνεται στον υδροκέφαλο Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), που αποτελεί Νομικό πρόσωπο Ιδιωτικού δικαίου με έδρα την Αθήνα, με επταμελή διοίκηση έμμισθων στελεχών που θα αποφασίζει για όλους τους φορείς προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα.

Ο διαχείρισης Κάρλας Μαυροβουνίου Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου Δέλτα Πηνειού συστάθηκε το 2003 με σκοπό τη προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης και του τοπίου, ως φυσική κληρονομιά και πολύτιμο εθνικό φυσικό πόρο σε τμήματα της περιοχής φύσης της περιοχής Κάρλας – Μαυροβούνιου – Κεφαλόβρυσου- Βελεστίνου.

Επανιδρύθηκε με το Ν.4519/2018 του , σύμφωνα με τον οποίο επεκτάθηκαν τα όριά του, αναβαθμίστηκε ο ρόλος του και ορίστηκε 7μελές Δ.Σ. στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού, της τοπικής ερευνητικής κοινότητας και των παραγωγικών φορέων της περιοχής.

Συνέπεια της πρόσφατης ς είναι ότι οι τοπικοί φορείς δεν θα ενημερώνονται για τις αποφάσεις που λαμβάνονται για τις περιοχές προστασίας, ούτε και θα γνωμοδοτούν. Έχουμε δηλαδή μια απαξίωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, της τοπικής επιστημονικής κοινότητας και των παραγωγικών φορέων των Προστατευόμενων Περιοχών καθώς τους αφαιρείται η δυνατότητα που είχαν να συμμετέχουν, να σχεδιάζουν, να διοικούν και να αποφασίζουν για την περιοχή τους.

Η μεταφορά της Διοίκησης σε ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού δικαίου στην Αθήνα, έχει σκοπό να είναι πολιτικά ελεγχόμενες οι αποφάσεις, οι προσλήψεις, οι χρηματοδοτήσεις και οι γνωμοδοτήσεις.

Αυτή είναι η αντίληψη που έχει η για το και τη διαχείρισή του αλλά και την εκτίμηση που έχει για την αυτοδιοίκηση και τους φορείς των παραγωγικών φορέων και της κοινωνίας των πολιτών, που συμμετείχαν μέχρι σήμερα στις διοικήσεις των Φορέων. Το , για την κυβέρνηση της ΝΔ δεν είναι τοπικός πόρος ανάπτυξης και κοινή περιουσία, αλλά πεδίο εξυπηρετήσεων. Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα προς την κομματικοποίηση του κράτους και την απαξίωση των τοπικών κοινωνιών.

Παράλληλα, αβέβαιο είναι και το μέλλον όλου του ανθρώπινου δυναμικού του Φορέα με την εξειδικευμένη και πολυετή επιστημονική και διαχειριστική εμπειρία του, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ σταμάτησε τους διαγωνισμούς προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, που είχαν προγραμματιστεί από την κυβέρνηση για το 2019, όπου οι εργαζόμενοι αυτοί θα είχαν, λόγω εμπειρίας και προϋπηρεσίας, αυξημένη μοριοδότηση.

Ταυτόχρονα καθυστερούν οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις προστατευόμενες περιοχές, που είχαν ανατεθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Το αποτέλεσμα είναι να μην έχουμε ακόμη ξεκάθαρους κανόνες για τις χρήσεις γης και ολοκληρωμένη προστασία στις περιοχές 2000, αλλά ελλιπή προστασία και διαχείριση, που μας οδήγησαν ήδη σε μία ευρωπαϊκή καταδίκη το 2020.

Με τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, το ελληνικό φυσικό περιβάλλον, η διεθνής ταυτότητα της χώρας μας, γίνεται φτωχότερο και υποβαθμίζεται. Στο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προβλέπεται ότι μία από τις πρώτες αποφάσεις του, όταν επανεκλεγεί, θα είναι η αποκατάσταση της λειτουργίας των Φορέων Προστατευόμενων Περιοχών της Ελλάδας που τώρα καταργούνται, με υψηλά ποιοτικά και αναπτυξιακά κριτήρια, αλλά και με εξασφάλιση των εργαζομένων που σήμερα παραμένουν «υπό ομηρία».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση