Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ » Ιφιγένεια Κάγκαλου: Ναι στην άρδευση από την Κάρλα, αλλά με σεβασμό στο οικοσύστημα
Ιφιγένεια Κάγκαλου:  Ναι στην άρδευση από την  Κάρλα, αλλά με σεβασμό στο οικοσύστημα

Ιφιγένεια Κάγκαλου: Ναι στην άρδευση από την Κάρλα, αλλά με σεβασμό στο οικοσύστημα

Διαβούλευση για την κατανομή του νερού της άρδευσης από την Κάρλα, με παράλληλη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας του οικοσυστήματος, ζητά ο Φορέας Διαχείρισης της λίμνης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Αυτό επισήμανε η πρόεδρος του Φορέα Ιφιγένεια Κάγκαλου με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα νερού.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου η κ. Κάγκαλου είπε: «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει άρδευση των εκτάσεων από τη Κάρλα σε βάρος της οικολογικής ισορροπίας, δεν πρέπει να πέσει η στάθμη εξαιτίας των χρήσεων». Ανέφερε επίσης ότι ευτυχώς φέτος υπήρχαν πολλά και «είμαστε ευτυχείς που έχουμε υπερβεί το οικολογικό όριο, αναφορικά με τη στάθμη της λίμνης (2.45 μ). Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι αυξάνουμε την ένταση των χρήσεων. Το ύψος της στάθμης θα πρέπει να παραμείνει όλη τη θερινή περίοδο. Η κλιματική ζώνη μέσα στην οποία βρίσκεται η λίμνη είναι δύσκολη και απαιτητική. Οι ρυθμοί εξάτμισης είναι μεγάλοι».

Επιπλέον τόνισε ότι η ποιότητα του νερού της Κάρλας είναι άρρηκτα δεμένη με την ποιότητα. «Παρατηρούμε σημάδια βελτίωσης. Με την βιοποικιλότητα δεν έχουμε θέμα. Όλα είναι σταθερά. Θέμα έχουμε με τον ευτροφισμό που όμως δεν είναι περίεργο φαινόμενο. Οι συνθήκες είναι ευτροφικές όπως και αλλού. Το χρώμα και η του νερού μας κάνουν να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, για τη θερινή περίοδο» τόνισε η κ. Κάγκαλου.

Ο Κώστας Αγοραστός

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ερού 2019, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός δήλωσε: “Η 22η Μαρτίου, που έχει οριστεί από τον ΟΗΕ Παγκόσμια Ημέρα Νερού, υπενθυμίζει την αξία του νερού ως πολύτιμου φυσικού αγαθού, απαραίτητου για τη διατήρηση της ζωής σε κάθε μορφή της. Αλλά και την αξία του νερού ως δημόσιου, κοινωνικού αγαθού ζωτικής σημασίας, που πρέπει όλοι μας – Πολιτεία, Αυτοδιοίκηση και πολίτες- να διαχειριζόμαστε με σύνεση και ορθολογισμό.

Στη Θεσσαλία αρκετοί υδροφόροι ορίζοντες έχουν εξαντληθεί ή κινδυνεύουν από τη ρύπανση. Λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι παρατεταμένες ανομβρίες δημιουργούν συνθήκες ξηρασίας και ερημοποίοησης με αποτέλεσμα τη μείωση του νερού και την αύξηση των πλημμυρικών φαινομένων.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια ένα Ολοκληρωμένο Σχέδιο για την διασφάλιση της επάρκειας, την ορθολογική χρήση και την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Αυτό αποδεικνύουν τα έργα μας προϋπολογισμού άνω των 800 εκατομμυρίων ευρώ: Ανάμεσά τους εμβληματικά έργα, όπως η ανασύσταση της λίμνης Κάρλας, το βραβευμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στα Βαλκάνια προυπολογισμού 250 εκ. ευρώ, καθώς και το μεγαλύτερο έργο ς πόσιμου νερού στη χώρα για την ύδρευση της ανατολικής πλευράς του νομού Καρδίτσας από τη με 54 εκ. ευρώ. Επίσης, ενδεικτικά: τα αλημμυρικά έργα στον ποταμό Μέγα 42 εκ. ευρώ, ο ρουφράκτης της Γυρτώνης με 30 εκ. ευρώ, το φράγμα συγκέντρωσης νερού στο Μαυρομάτι με 16 εκ. ευρώ, τα αλημμυρικά έργα στο χείμαρρο Ξηριά με 18,5 εκατ. ευρώ, η ολοκλήρωση του φράγματος στον ποταμό Ληθαίο στην , με 2 εκατ. ευρώ, αντιπλημμυρικά έργα 10 εκατ. ευρώ στους παραπόταμους του Πηνειού στα Τρίκαλα, το νέο εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης στην με 4,5 εκατ. ευρώ, το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης Βόλου – Ν. Ιωνίας με 16,4 εκατ. ευρώ, έργα ύδρευσης στο δήμο 3,5 εκατ. ευρώ, υπογειοποιήσεις αγωγών και λιμνοδεξαμενές σε συνεργασία με τους ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ και εκατοντάδες άλλα μεγάλα και μικρότερα έργα.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, ας αναγνωρίσουμε την πολιτιστική, περιβαλλοντική και οικονομική σπουδαιότητα του καθαρού νερού και ας ενισχύσουμε την προσπάθειά μας για να προστατεύσουμε τα ποτάμια, τις λίμνες και τους υδροφόρους ορίζοντες. Tο νερό είναι πηγή ζωής και είναι υπόθεση όλων μας.

Για το λόγο αυτό εργαζόμαστε συστηματικά, με όραμα, σχέδιο και συνεργασίες. Η περιφερειακή αυτοδιοίκηση μπορεί και έχει καταλυτικό ρόλο στην ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων της χώρας μας. Πάντα ήταν και θα είναι για εμάς ζήτημα πρώτης προτεραιότητας ώστε κανένας Θεσσαλός πολίτης να μην στερηθεί αυτό το αγαθό.”

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση