Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ » Επίσκεψη μαθητών δημοτικών σχολείων στο δήμο Ρήγα Φεραίου για τη Χάρτα του Ρήγα
Επίσκεψη μαθητών δημοτικών σχολείων στο δήμο Ρήγα Φεραίου για τη Χάρτα του Ρήγα

Επίσκεψη μαθητών δημοτικών σχολείων στο δήμο Ρήγα Φεραίου για τη Χάρτα του Ρήγα

Την Τετάρτη 14-12-2016 ές της Ε' και ΣΤ' τάξης του 30ου και 16ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου και ές της ΣΤ' τάξης του 16ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας επισκέφθηκαν το του δημάρχου Δήμου , Νασίκα Στ. Δημήτριο, όπου βρίσκεται ένα από τα πρωτότυπα αντίτυπα της Χάρτας του Ρήγα.

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε τους μαθητές για τα χαρακτηριστικά της Χάρτας και την της και αναφέρθηκε στη ζωή και την πορεία του Ρήγα Βελεστινλή. Επίσης, αναφέρθηκε στο Δήμο και συγκεκριμένα στα γεωγραφικά, ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία που τον απαρτίζουν.

Τους μαθητές των σχολείων συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί: Πασχάλης Δήμου, Διευθυντής του 30ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, Πατάρα Σοφία, εκπαιδευτικός του 30ου Βόλου, Πολυμέρου Σοφία, εκπαιδευτικός του 16ου Βόλου και Μπότη Ευαγγελία και Τσιτσιλή Όλγα, εκπαιδευτικοί του 16ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας.

Ο δήμαρχος απάντησε σε όλες τις απορίες των μαθητών, τους μίλησε για το έργο του Ρήγα  και τους ενημέρωσε ότι είναι μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του Νεώτερου Ελληνισμού και των Βαλκανίων: Διαφωτιστής, Επαναστάτης, Μάρτυρας, Πολιτικός νους, Στρατιωτικός νους, Εθνεγέρτης και Οραματιστής μιας δημοκρατικής πολιτείας του Βαλκανικού χώρου.

Αναφερόμενος εξάλλου στη Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή, τόνισε ότι πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, που ενσαρκώνει το όραμα του Ρήγα για την απελευθέρωση του ελληνικού έθνους και μας θυμίζει τον πρωτεύοντα ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή των Βαλκανίων.

Επισήμανε ότι ο  Ρήγας, γνωστός για τη γεωγραφική του ευρυμάθεια, άρχισε την της Χάρτας στο Βουκουρέστι και ολοκλήρωσε τη χάραξη και την εκτύπωσή της στη το 1797, λίγους μόνο μήνες πριν τη σύλληψή του.

Τέλος, ο δήμαρχος δώρισε βιβλία και αναμνηστικά σχετικά με το Ρήγα Βελεστινλή στα .

30o-16o-dim-schol-volou 30o-16o-dim-schol-volou-2

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση