Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ » Επίσκεψη 6ου Γυμνασίου Βόλου στη γενέτειρα του Ρήγα Βελεστινλή 
Επίσκεψη 6ου Γυμνασίου Βόλου στη γενέτειρα του Ρήγα Βελεστινλή 

Επίσκεψη 6ου Γυμνασίου Βόλου στη γενέτειρα του Ρήγα Βελεστινλή 

Τον Δήμο επισκέφθηκαν την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου το πρωί μαθητές του Γ4 Τμήματος του 6ου Γυμνασίου Βόλου συνοδευόμενοι από τις εκπαιδευτικούς Βασιλική Πατσαρούχα  και Βασιλική  Σελίμη .

Οι μαθητές με τις εκπαιδευτικούς τους ξεναγήθηκαν στο Εκθεσιακό Κέντρο «Ρήγας Βελεστινλής» στο Βελεστίνο, ενημερώθηκαν για τη ζωή και το έργο του Ρήγα και παρατήρησαν τις λεπτομέρειες της Χάρτας του Ρήγα που αποτελεί ένα από τα πρωτότυπα αντίτυπα που δημιουργήθηκαν το 1797 στη Βιέννη από τον Ρήγα.

Κατόπιν, επισκέφθηκαν τον δήμαρχο Ρήγα Φεραίου Δημήτρη Νασίκα, ο οποίος τόνισε σχετικά με τη Χάρτα ότι πρόκειται όχι μόνο για  ένα κορυφαίο επίτευγμα του Ελληνικού Διαφωτισμού και της ελληνικής χαρτογραφίας στα τέλη του 18ου αιώνα, αλλά για ένα παγκόσμια σημαντικό χαρτογραφικό έργο και επισήμανε ότι ο Ρήγας, γνωστός για τη γεωγραφική του ευρυμάθεια, άρχισε την προετοιμασία της Χάρτας στο Βουκουρέστι και ολοκλήρωσε τη χάραξη και την εκτύπωσή της στη Βιέννη το 1797, λίγους μόνο μήνες πριν τη σύλληψή του.

Μιλώντας για το Ρήγα, ο κ. Νασίκας σημείωσε ότι κατέχει περίοπτη θέση στο πάνθεον της ελληνικής εθνικής ιδεολογίας καθώς είναι ο «πρωτομάρτυρας της ελληνικής εθνεγερσίας».

«Είναι εκείνος που με το όραμα της συναδέλφωσης και του κοινού αγώνα εναντίον του Οθωμανού δυνάστη, συγκίνησε και συνεπήρε όλους τους  βαλκανικούς λαούς, οι οποίοι αναγνώρισαν στο συγγραφικό του έργο, στο πολιτικό του πρόγραμμα και στη θυσία του τα πρώτα σπέρματα της πραγμάτωσης της εθνικής τους ανεξαρτησίας».

 

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Συνάντηση διευθύνοντος συμβούλου της ΟΛΒ Α.Ε. με τον Αιγύπτιο πρέσβη στην Ελλάδα - https://t.co/TpKkYnW7Xh… -

  • #Κολωνός: Συνελήφθησαν ακόμη 7 άτομα για την υπόθεση μαστροπείας #Κολωνός - https://t.co/q28LAXTTPO -

  • Πρόγραμμα Επιστημονικής Ελληνογαλλικής Συνεργασίας #ΙΚΥ - https://t.co/yxJrtuteta -

"Αλιεύοντας" την είδηση