Βρίσκεστε εδώ:  / ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ / Ένταξη Τ.Κ. Δήμου Ρήγα Φεραίου στο πρόγραμμα εξισωτικής αποζημίωσης
Ένταξη Τ.Κ. Δήμου Ρήγα Φεραίου στο πρόγραμμα εξισωτικής αποζημίωσης

Ένταξη Τ.Κ. Δήμου Ρήγα Φεραίου στο πρόγραμμα εξισωτικής αποζημίωσης

Ζητά ο δήμαρχος Δημήτρης Νασίκας από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

 Την ένταξη των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Ρήγα Φεραίου στο Εξισωτικής Αποζημίωσης ζητά ο δήμαρχος, Δημήτρης Νασίκας της με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,   Σπήλιο Λιβανό.

Στην επιστολή του προς τον υπουργό ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, αναφέρει: «Τα τελευταία χρόνια οι Κοινότητες Αγίου Γεωργίου, Ριζομύλου και Στεφανοβικείου του Δήμου Ρήγα Φεραίου δεν εντάχθηκαν στις περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, σύμφωνα με το νέο της Εξισωτικής Αποζημίωσης.

Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα ακόμη, σημαντικό πλήγμα για τους και τους κτηνοτρόφους της περιοχής μας, οι οποίοι στις πολύ δύσκολες εποχές που διανύουμε δίνουν κυριολεκτικά μάχη για την επιβίωσή τους, ελπίζοντας να βελτιωθούν γι’ αυτούς οι συνθήκες και να σταματήσει η απώλεια εισοδήματός τους.

Αντ’ αυτού, η μη ένταξή τους στο Εξισωτικής Αποζημίωσης, αποτελεί σκληρό πλήγμα για τις εκμεταλλεύσεις αυτές, με ορατή την διακοπή λειτουργίας τους και κατά συνέπεια και την αναζήτηση  μιας καλύτερης ζωής στα αστικά κέντρα από τους ιδιοκτήτες τους, και κτηνοτρόφους.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε αρχικά «για να εξασφαλίζεται η συνέχιση της γεωργικής δραστηριότητος και με αυτόν τον τρόπο η διατήρηση ενός ελαχίστου ορίου πυκνότητος πληθυσμού ή η συντήρηση της υπαίθρου σε ορισμένες μειονεκτικές περιοχές» και με απώτερο σκοπό «να ευνοήσει τις γεωργικές δραστηριότητες και να βελτιώσει το εισόδημα των γεωργών σ’ αυτές τις περιοχές» (οδηγία 75/268/ΕΟΚ)

Εξάλλου οι συγκεκριμένες κοινότητες έχουν σημαντικό ποσοστό ημιορεινών περιοχών στην έκτασή τους, γι’ αυτό και τόσα χρόνια συμμετείχαν στο πρόγραμμα από τη γέννησή του και μόνο τα τελευταία έτη απορρίφθηκαν, και νομίζουμε ότι θα έπρεπε να αναθεωρηθούν τα ποσοστά ημιορεινού όγκου με τα οποία εντάσσονται οι κοινότητες στο πρόγραμμα.

Θεωρούμε ότι η ευρύτερη περιοχή της λίμνης Κάρλας θα μπορούσε να ενταχθεί στις περιοχές που «αντιμετωπίζουν ειδικά μειονεκτήματα και η διαχείριση της γης πρέπει να συνεχιστεί προκειμένου να διατηρηθεί ή να βελτιωθεί το περιβάλλον, να διατηρηθεί η ύπαιθρος, να διαφυλαχθεί το τουριστικό δυναμικό της περιοχής…».

Σε ένα περιβαλλοντικά ασταθές, ακόμη, οικοσύστημα, όπως το συγκεκριμένο, το οποίο χρήζει περιβαλλοντικής προστασίας, αποκλείονται παραλίμνιες Τοπικές Κοινότητες με αμφίβολα αποτελέσματα ακόμη και για το περιβαλλοντικό μέλλον της περιοχής.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Δήμος Ρήγα Φεραίου έχει προσφάτως ολοκληρώσει την υλοποίηση σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, το Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Κάρλας και την Nature Conservation Consultants ΕΠΕ (NCC) το πρόγραμμα “Διατήρηση και διαχείριση του Κιρκινεζιού (Falco naumanni) σε τρεις Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) της Ελλάδας” (Έργο LIFE+11NAT /GR /1011), το οποίο προσφάτως ολοκληρώθηκε.

Βασική δράση του προγράμματος LIFE ήταν η καλλιέργεια κριθαριού προκειμένου το κιρκινέζι (είδος γερακιού) να βρίσκει τροφή ειδικά την περίοδο που την χρειάζεται περισσότερο. Η μη καταβολή της Εξισωτικής Αποζημίωσης, θα οδηγήσει τους παραγωγούς μας στη των καλλιεργούμενων με σιτηρά εκτάσεων, προκειμένου να αντισταθμίσουν το απωλεσθέν κέρδος, με το ανάλογο περιβαλλοντικό κόστος, ακυρώνοντας ουσιαστικά το όφελος του υλοποιηθέντος προγράμματος.

Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς ότι, εκτός των άλλων, στην περιοχή η συνέχιση του προγράμματος Εξισωτικής Αποζημίωσης, στο οποίο ζητάμε να ενταχθούν όλες οι κοινότητες του Δήμου μας, συμβάλλει στην οικολογική ισορροπία, στην αειφόρο ανάπτυξη και τη βελτίωση του περιβάλλοντος».

 

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση