Βρίσκεστε εδώ:  / ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ / Εμπλουτίζεται το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ριζομύλου
Εμπλουτίζεται το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ριζομύλου

Εμπλουτίζεται το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ριζομύλου

Τον δήμαρχο Ρήγα Φεραίου, Δημήτρη Νασίκα, επισκέφθηκε σήμερα ο Λάμπρος Αθ. Μπόκας, ο οποίος αποτελεί έναν από τους υπευθύνους του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Ριζομύλου Δήμου Ρήγα Φεραίου.

Ο κ. Μπόκας, ενημέρωσε τον κ. Νασίκα για τις που πραγματοποιούνται καθημερινά στο σχετικά με τον εμπλουτισμό του με νέα εκθέματα.

Το επιμελούνται μαζί με τον κ. Μπόκα, οι Γιάννης Λουλούδης και Δάφνη Ζλατούδη, οι οποίοι αφιέρωσαν και αφιερώνουν προσωπική εργασία και χρόνο για τη δημιουργία του.
Υπενθυμίζεται ότι το Μουσείο εγκαινιάστηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2019 και βρίσκεται στην αίθουσα του πρώτου ορόφου του κοινοτικού καταστήματος Ριζομύλου.
Περιέχει συλλογή ιστορικών στοιχείων, φωτογραφιών, παλιών αντικειμένων εργασίας, αλλά και οικιακής χρήσης από όλη την ιστορία του Ριζομύλου.

Τους τελευταίους μήνες, το Μουσείο, εμπλουτίζεται, από τους Λάμπρο Αθ. Μπόκα, Γιάννη Λουλούδη και Δάφνη Ζλατούδη, με την κατασκευή σειράς μικρογραφιών. Οι κατασκευές γίνονται με μεράκι, με απλά υλικά, γνώση που αποκομίζεται από πολλές συζητήσεις με τους παλιότερους αλλά και τη δυνατόν μεγαλύτερη συνέπεια ως προς την απεικόνιση τους .

Πιο συγκεκριμένα έχουν ήδη κατασκευαστεί :
1) Ο παραδοσιακός φούρνος, σε πραγματικό μέγεθος, που λειτουργούσε επί πολλές δεκαετίες και έως και σήμερα (σε σύγχρονη μορφή)


2) Η τουλούμπα ( Χειροκίνητη αντλία νερού), με την αντίστοιχη λεκάνη , σε πραγματικό μέγεθος, η οποία λειτουργούσε έως το 1980 περίπου , που ο υδροφόρος ορίζοντας ήταν πολύ ψηλά.


3) Δεύτερη σύνθεση με τουλούμπα, αλλά και με τον απαραίτητο κόπανο, για το πλύσιμο των ρούχων, δίπλα στο
4) Μικρογραφία του αρτεσιανού της Κεντρικής Πλατείας Ριζομύλου ,που λειτουργούσε μέχρι το 1970 περίπου .
5) Μικρογραφία του αρτεσιανού – παλιάς βρύσης που βρισκόταν στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Ριζομύλου και λειτουργούσε έως το 1980 περίπου.


6) Μικρογραφία του νερόμυλου, (στον οποίο φαίνεται και η λειτουργία του), που βρισκόταν απέναντι από το Ριζομύλου και λειτουργούσε από τις αρχές του 1900 έως το 1980 περίπου.


7) Μικρογραφία αγροτικής κατοικίας (με παραδοσιακά πλιθιά) του Ριζομύλου, της αυλής αλλά και του υπόστεγου που αποθηκεύονταν διάφορες προμήθειες, όπως ήταν από τις αρχές του 1900, έως το 1980 περίπου.

Για την κατασκευή των παραπάνω εκθεμάτων, υπάρχουν και βοήθησαν σημαντικά στην καλύτερη απεικόνισή τους, παλιές φωτογραφίες, έγγραφα και λοιπό υλικό, που φαίνονται πολλά από τα στοιχεία που περιέχονται στις κατασκευές.
Βέβαια η προσπάθεια συνεχίζεται και στο άμεσο μέλλον, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ριζομύλου θα εμπλουτισθεί και με άλλες κατασκευές, καθώς και βελτιώσεις στην των εκθεμάτων .

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Με 14.000 ευρώ, 8.000 ευρώ και 3.000 ευρώ επιδοτούνται οι #σεισμόπληκτοι της Θεσσαλίας - https://t.co/GDxqPn93hF… -

  • Κυκλικούς κόμβους στον Αλμυρό κατασκευάζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας #κυκλικόςκόμβος - https://t.co/5gd5GSJStZ -

  • Άγιο είχε 27χρονος #μοτοποδηλάτης στην οδό Λαρίσης #μοτοποδηλάτης - https://t.co/tpkd4qofKg -

"Αλιεύοντας" την είδηση