Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ » Εκπόνηση σχεδίου για την κτηνοτροφική διαχείριση στη Λίμνη Κάρλα
Εκπόνηση σχεδίου για την κτηνοτροφική διαχείριση στη Λίμνη Κάρλα

Εκπόνηση σχεδίου για την κτηνοτροφική διαχείριση στη Λίμνη Κάρλα

Σχέδιο για την κτηνοτροφική διαχείριση θα εκπονήσει ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης Κάρλας σε με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και αρμόδιους φορείς, προκειμένου να προστατευθεί η Λίμνη.

Με βάση  τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει από το 2011 μέχρι σήμερα ο Φορέας, καταγράφοντας όλες τις επιχειρηματικές και αναπτυξιακές  δραστηριότητες στην προστατευόμενη περιοχή της ς Κάρλας, προκύπτει ότι υπάρχουν δραστηριότητες συμβατές, ασύμβατες και υπό προϋποθέσεις πέριξ της ς. Συμβατές υπό προϋποθέσεις είναι οι κτηνοτροφικές και  κάποιες από αυτές θα πρέπει να μετεγκατασταθούν για να μην μολύνεται από τη δραστηριότητά τους ο υδροφόρος ορίζοντας.

Η πρόεδρος του Φορέα Ιφιγένεια Κάγκαλου, μιλώντας στην Βόλου ανέφερε ότι οι φορείς διαχείρισης είναι σημαντικά αναπτυξιακά .

«Κάναμε μία συγκεντρωτική δουλειά από 2011 μέχρι σήμερα καταγράφοντας τις επιχειρηματικές και αναπτυξιακές δραστηριότητες που έγιναν στην προστατευόμενη περιοχή. Εμείς οφείλουμε να γνωμοδοτούμε γι αυτές τις δραστηριότητες. Από τα στοιχεία προκύπτει ευρεία γκάμα από δραστηριότητες που είναι συμβατές με προστατευόμενη περιοχή, άλλες ασύμβατες και άλλες συμβατές υπό προϋποθέσεις».

Η κ. Κάγκαλου είπε ότι επιχειρηματική δραστηριότητα παρατηρείται αναφορικά με τα φωτοβολταϊκά πάρκα αρχικά, ακολουθούν οι στην αιολική και τέλος η κτηνοτροφική δραστηριότητα περιμετρικά της Κάρλας, η οποία συσσωρεύεται σε ορισμένα σημεία.

«Μας ανησυχεί λίγο ως πολύ αυτή η δραστηριότητα γιατί πρέπει να υπάρχει μια συνολική και μέριμνα για τα απόβλητα και πως λειτουργούν αυτές οι δραστηριότητες. Έχουμε εκπονήσει σχέδιο κτηνοτροφικής διαχείρισης σε με την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Θα πρέπει να γίνει ένα σχέδιο γι αυτού του είδους της δραστηριότητες αλλιώς θα υπάρξει ζήτημα με την υποβάθμιση της περιοχής», επισήμανε η κ. Κάγκαλου.

Επιπλέον τόνισε ότι για κάποιες μονάδες κτηνοτροφικές προτείνεται η μετεγκατάστασή τους γιατί δεν είναι δυνατόν να γειτνιάζουν με τον υδάτινο χώρο. «Σίγουρα οι προστατευόμενες περιοχές δεν είναι μουσειακοί χώροι, όμως σίγουρα δεν μπορούν σε αυτές να λειτουργούν δραστηριότητες που μολύνουν το περιβάλλον» επισήμανε.

Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί αποτελούν σημαντικό εργαλείο για τον Φορέα καθώς αν υπάρξει ένα χρηματοδοτικό μέσο, το πρώτο που απαιτείται είναι μία τέτοιου είδους μελέτη, ανέφερε η κ. Κάγκαλου.

Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα τις υδατο όπου ήδη δομείται ένα χωροταξικό σχέδιο. «Το ίδιο θα πρέπει να γίνει για όλες τις δραστηριότητες μέσα στις προστατευόμενες περιοχές» τόνισε η πρόεδρος του Φορέα.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση