Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ » Διήμερο τιμής για τον Ρήγα και τους συντρόφους του στο Βελεστίνο
Διήμερο τιμής για τον Ρήγα και τους συντρόφους του στο  Βελεστίνο

Διήμερο τιμής για τον Ρήγα και τους συντρόφους του στο Βελεστίνο

Ένα διήμερο γεμάτο λαμπρότητα, τιμές και πλούσιο ιστορικό περιεχόμενο, διοργάνωσε ο ήγα Φεραίου σε με το Ινστιτούτο Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής», το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Ιουνίου 2021 στο Βελεστίνο, σε μια ξεχωριστή συνάντηση των απογόνων – εκπροσώπων δήμων των Εθνομαρτύρων, Ρήγα Βελεστινλή και των επτά συντρόφων του.

Το Σάββατο, 26 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε αδελφοποίησης του Δήμου Ρήγα Φεραίου και των Δήμων Βοΐου, Ζίτσας, Καστοριάς, Λευκωσίας Κύπρου και Χίου, που αποτελούν τους δήμους καταγωγής των επτά συντρόφων του Ρήγα, όπου οι εκπρόσωποι των δήμων που παρευρέθηκαν υπέγραψαν πρωτόκολλο αδελφοποίησης, επικυρώνοντας μια σχέση ς και φιλίας σε πολλούς τομείς δράσης και δημιουργίας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε αροσωπεία από τον δήμο Stari Grad Βελιγραδίου.

Στην εκδήλωση τιμήθηκε από τον Δήμο Ρήγα Φεραίου, ο  Γεώργιος Σούρλας, π. , π. πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής», για το σπουδαίο συγγραφικό του έργο και για την γενικότερη πολυετή προσφορά του στον δήμο και στη διάσωση της ιστορίας .

Ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Δημήτρης Νασίκας, στην ομιλία του, αναφέρθηκε σχετικά: «Η σημερινή ημέρα είναι σημαντική για τον Δήμο Ρήγα Φεραίου γιατί αρχικά, τιμούμε μέσα από αυτή την εκδήλωση τον Εθνεγέρτη μας Ρήγα Βελεστινλή και τους επτά συντρόφους του που θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας και κατόπιν γιατί σήμερα παρευρίσκονται εκπρόσωποι από τους δήμους καταγωγής των συντρόφων του Ρήγα, με τους οποίους σήμερα επικυρώνουμε μια χρόνια συνεργασία και φιλία»

Για τον κ. Σούρλα τόνισε ότι: «Έχει διακριθεί για το πλούσιο και σπουδαίο συγγραφικό του έργο, πάντα με ιστορικό υπόβαθρο αναδεικνύοντας άγνωστες πτυχές της πλούσιας ελληνικής ιστορίας μας. Με τη διαμεσολάβηση του και τις επίμονες προσπάθειες του, κατάφερε να διατηρηθεί ο Πύργος Νεμπόισα ως ιστορικό μουσείο και να αξιοποιηθεί σε έναν χώρο διαβαλκανικής συνεργασίας».

Στη συνέχεια ο κ. Σούρλας στην ομιλία του τόνισε τη σημασία της θυσίας του Ρήγα και των επτά συντρόφων του, τη διαχρονική αξία του έργου του Ρήγα και αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα τη συνεργασίας των έξι δήμων και του Δήμου Βελιγραδίου. Επίσης, ανέπτυξε τις προσπάθειες που έγιναν να διατηρηθεί ο Πύργος Νεμπόισα ως ιστορικό μουσείο.

Οι εκπρόσωποι των δήμων χαιρέτισαν την εκδήλωση και αναφέρθηκαν στην θυσία των εθνομαρτύρων και στην άριστη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ τους και στη διάθεση για συνέχισή της.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο  βουλευτής ΝΔ Ν. Μαγνησίας,   Αθανάσιος Λιούπης, η αντιπεριφερειάρχης Ν. Μαγνησίας και Σποράδων  Δωροθέα Κολυνδρίνη και ο πρόεδρος της Κοινότητας Βελεστίνου και συντονιστής των επετειακών εκδηλώσεων του Δήμου,  Γεώργιος Παπατόλιας.

Ο κ. Νασίκας, πρόσφερε στους φιλοξενούμενους δήμους πιστό αντίγραφο της χάρτας του Ρήγα Βελεστινλή, τη σημαία του Ρήγα, αγαλματίδιο του Ρήγα, βιβλία για τη και του έργο του Ρήγα και προϊόντα από παραγωγούς της περιοχής του Δήμου.

Στην εκδήλωση έγινε ομιλία από τον ιστορικό Γεώργιο Σαββανάκη και ακολούθησε δραματοποιημένη αφήγηση από τους νέους του δήμου : Μάρθα Γκουγιάννου, Βασιλεία Μανούρα, Βαγγέλη Μπαλαμώτη και Δημήτρη Αραμπατζή. Στα κείμενα ενίσχυσε τα η εκπαιδευτικός και υπεύθυνη της θεατρικής ομάδας Βελεστίνου,   Ουρανία Μπομπότη.

Επίσης, προβλήθηκαν βίντεο για τον δήμο Ρήγα Φεραίου και την αναγεννημένη λίμνη Κάρλα.

Συμμετείχαν, επίσης, μέλη του Συλλόγου Περιβολιωτών Ν. Μαγνησίας και της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών και Ποντίων Βελεστίνου.

Την Κυριακή 27 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατατέθηκαν στεφάνια στο Σπίτι του Ρήγα.

Επίσης, έγινε ξενάγηση στον Εκθεσιακό Χώρο «ΡΗΓΑΣ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗΣ» και στον χώρο της Υπέρειας Κρήνης, της πανάρχαιας πηγής που βρισκόταν στο κέντρο της αρχαίας πόλης των Φερών.

Εκπρόσωποι φιλοξενούμενων Δήμων που παρευρέθηκαν

1. Δήμος Βοϊου, δήμαρχος,Χρήστος Ζευκλής

2. Δήμος Ζίτσας, δήμαρχος, Μιχάλης Πλιάκος και Περικλής Γρίβας, αντιδήμαρχος

3. Δήμος Καστοριάς, δήμαρχος, Ιωάννης Κορεντσίδης και οι ειδικοί συνεργάτες, Σπύρος Κορεντσίδης και Παντελής Μαντζούρας

4. Δήμος Λευκωσίας Κύπρου, εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο της Ένωσης Κυπρίων Ν. Μαγνησίας, Αδάμο Μουζούρη

5. Δήμος Χίου, αντιδήμαρχος Απασχόλησης, Ναυτιλίας και Τουρισμού,  Κων/νος Βεργίνας

6. Δήμος Stari Grad Βελιγραδίου, ο αναπληρωτής δήμαρχος, Alexander Todorovic, o πρόεδρος του ΔΣ,  Branislav Zec και μέλος του δημοτικού συμβουλίου,   Nikola Blagojevic.

Παρευρεύθηκαν οι εξής:

 

  1. ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Μαγνησίας, 
  2. η αντιπεριφερειάρχης Ν. Μαγνησίας και Σποράδων, Δωροθέα Κολυνδρίνη
  3. η πρώην υφ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη
  4. ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Ν. Μαγνησίας, Ιωάννης Τέας
  5. οι αντιδήμαρχοι Ρήγα Φεραίου, Δημήτριος Παλληκάρης, Ιωάννης Μπατζιάκας, Ευάγγελος Γιαννακός, Χρήστος Μακεδών
  6. ο πρόεδρος του ΔΣ, Γεώργιος Παπαδάμ
  7. οι δημοτικοί σύμβουλοι,  Σταύρος Χατζής, Βασιλική Παπανικολάου-Χατζοπούλου, Αθανάσιος Βλάχος, Νικόλαος Βουραζέρης, Ιωάννης Κουβάτας, Χρήστος Μωραΐτης,
  8. ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης,  Χαράλαμπος Πάσχος
  9. ο πρόεδρος της Κοινότητας Βελεστίνου και συντονιστής των επετειακών εκδηλώσεων του Δήμου Γεώργιος Παπατόλιας
  10. ο τοπικός σύμβουλος Βελεστίνου, Χρήστος Κολοκοτρώνης
  11. ο πρόεδρος της Κοινότητας Στεφανοβικείου  Μανώλης Ντάγγαλος
  12. η συντονίστρια των Κοινωνικών Δομών του Δήμου Ρήγα Φεραίου, Αντωνία Χασιώτη
  13. ο διοικητής του Α.Τ. Ρήγα Φεραίου, Στέφανος Καρκάλης
  14. ο διοικητής της Π.Υ. Βελεστίνου,   Κων/νος Τσίκας
  15. ο αναπληρωτής διοικητής του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, Γεώργιος Αποστολίνας
  16. εκπρόσωποι της Μοτοσυκλετιστικής Λέσχης Βόλου (ΜΟ.ΛΕ.Β)
  17. εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής
  18. η υφυπουργός παιδείας, έττα Μακρή και η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Μαγνησίας, Κατερίνα Παπανάτσιου απέστειλαν τα συγχαρητήριά τους για την εκδήλωση του Σαββάτου και παρευρέθηκαν την Κυριακή στον εκκλησιασμό και την κατάθεση στεφάνων.

Επίσης, οι ιερείς : Αθανάσιος Τράικος, Αθανάσιος Συρταδιώτης , Δημήτριος Καρακώστας.

Στην κατάθεση στεφάνων εκτός των φιλοξενούμενων δήμων παρευρέθηκαν οι: η υφυπουργός παιδείας,  Ζέττα Μακρή και η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Μαγνησίας,  Κατερίνα Παπανάτσιου.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση