Βρίσκεστε εδώ:  / Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ / Aξιοποίηση της Χάρτας του Ρήγα Βελεστινλή στην εκπαιδευτική διαδικασία
Aξιοποίηση της Χάρτας του Ρήγα Βελεστινλή στην εκπαιδευτική διαδικασία

Aξιοποίηση της Χάρτας του Ρήγα Βελεστινλή στην εκπαιδευτική διαδικασία

Ανοιχτή Συνάντηση για εκπαιδευτικούς και κοινό τη Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020, 5:30-8:30 μ.μ. στο Μουσείο Τσαλαπάτα

Στο πλαίσιο του 3ου Μαθητικού Συνεδρίου «Στα Βήματα του Ρήγα» των Διευθύνσεων Β/θμιας και Α/θμιας Εκπαίδευσης, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Μαγνησίας έχουν την πρωτοβουλία για ένα διήμερο εκπαιδευτικών δράσεων που θα υλοποιηθούν από τις Μαρία Παζαρλή και Νόπη Πλούτογλου του Αρχείου Χαρτογραφικής Κληρονομιάς των Γ.Α.Κ. – Ιστορικού Αρχείου Μακεδονίας (http://www.maplibrary.gr/). Οι δράσεις αυτές πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Β/θμιας και Α/θμιας Εκπαίδευσης, το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιϊας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα του ΠΙΟΠ και τον Δήμο Ρήγα Φεραίου.

Σκοπός των δράσεων είναι η αξιοποίηση, ενίσχυση και διάδοση της αρχειακής και χαρτογραφικής κληρονομιάς στο χώρο της Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της πολιτικής των Γενικών Αρχείων του Κράτους για «Ανοιχτά Αρχεία» στο Κοινό.

Το διήμερο περιλαμβάνει μία Ανοιχτή Συνάντηση για τους εκπαιδευτικούς και το ευρύτερο κοινό τη Δευτέρα το απόγευμα 5:30–8:30 στο Μουσείο Τσαλαπάτα με ελεύθερη είσοδο.

Το θέμα είναι: «Ρήγα Βελεστινλή, Χάρτα της Ελλάδος: Η Εποχή, ο Χάρτης, Η Επανάσταση. Αξιοποιώντας αρχειακό και χαρτογραφικό υλικό στην εκπαιδευτική διαδικασία».

Η χρήση των χαρτών  και ειδικά του αρχειακού χαρτογραφικού υλικού, παράλληλα με το σύγχρονο, αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για τη γνωριμία με το Χώρο και την Ιστορία. Ενθαρρύνει σημαντικά τη γνωριμία με τον τόπο και τον χρόνο, διευρύνει την αντίληψη του σύγχρονου γεωχώρου στο παρελθόν, οξύνει την κριτική ικανότητα και βοηθά στην ερμηνεία του παρελθόντος, στην κατανόηση της ιστορικής πραγματικότητας, των γεωπολιτικών σχέσεων και των κοινωνικών και οικονομικών φαινομένων, σε πλήθος σχετικών με το αναλυτικό πρόγραμμα θεματικών στην εκπαιδευτική διαδικασία, στην Α/βάθμια και Β/θμια εκπαίδευση.

Ειδικά η Χάρτα της Ελλάδος, ο μεγάλος χάρτης του Ρήγα Βελεστινλή, διαστάσεων 2×2 μ., αντίτυπο της οποίας φυλάσσεται στην Κεντρική Υπηρεσία των ΓΑΚ, αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα καλής πρακτικής για την ανάδειξη ενός αρχειακού χάρτη και την αξιοποίηση του στην εκπαιδευτική διαδικασία. Είναι άλλωστε η Χάρτα ένα από τα πιο σημαντικά έργα του NΕ Διαφωτισμού και σημείο αναφοράς όχι μόνο για την ιστορία της ελληνικής χαρτογραφίας, αλλά και για τη διαμόρφωση των ιδεών και ονείρων που ενέπνευσαν την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Στη συνάντηση, εκτός από την παρουσίαση της Χάρτας, θα γίνει αναφορά στις εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά και ενήλικες που πραγματοποιεί το Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς για τη Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή και θα συζητηθούν προτάσεις για αξιοποίηση της Χάρτας σε σχετικές δράσεις, εν όψει του μαθητικού συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στο Βελεστίνο, στις 11-13 Μαϊου 2020.

Η ενημερωτική συνάντηση απευθύνεται πρωτίστως σε εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για τον Ρήγα Βελεστινλή, να περιηγηθούν νοητά στην εποχή, τους τόπους, τους συμβολισμούς, τα κρυμμένα μηνύματα της Χάρτας και να κατανοήσουν τον τρόπο που μέσα από τη Χάρτα ο Ρήγας μίλησε για το όνειρο της Επανάστασης και το όραμα μιας ελεύθερης, ευνομούμενης Πολιτείας.

Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής για όποιον ενδιαφέρεται.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Πρώτη κατοικία: Ποιους αφορά η αναστολή δόσεων - https://t.co/GMTeBiUblS -

  • Καραντίνα πολυτελείας σε ξενοδοχείο της Ελβετίας - https://t.co/usBQbVPr4o -

  • Η πιο «φονική» ημέρα στη Νέα Υόρκη με 562 θανάτους - Έκκληση του κυβερνήτη για επιπλέον πόρους… - https://t.co/Dnux2xlT66 -

"Αλιεύοντας" την είδηση