Βρίσκεστε εδώ:  / ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ / Αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης Βελεστίνου και Χλόης και οριστική απαλλαγή από σωλήνες αμιάντου
Αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης Βελεστίνου και Χλόης  και οριστική απαλλαγή από σωλήνες αμιάντου

Αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης Βελεστίνου και Χλόης και οριστική απαλλαγή από σωλήνες αμιάντου

Σε εξέλιξη είναι η εργολαβία της ΔΕΥΑΡΦ για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στο Βελεστίνο.
Εν τω μεταξύ στη Χλόη ολοκληρώθηκε πριν δύο εβδομάδες η αντικατάσταση του παλαιού δικτύου ύδρευσης, μήκους 5 χιλιομέτρων, με τελευταίας τεχνολογίας σωλήνες PVC και πολυαιθυλενίου. Το έργο εκτελέστηκε με ιδίους πόρους της ΔΕΥΑΡΦ και πλέον οι κάτοικοι της Χλόης υδροδοτούνται από το καινούριο δίκτυο.

Όσον αφορά το έργο στο Βελεστίνο, είναι σε εξέλιξη εδώ κι ένα μήνα και συνεργεία της ΔΕΥΑΡΦ προχωρούν σε τμηματικές διακοπές νερού, προκειμένου να αντικαταστήσουν τους αμιαντοσωλήνες του δικτύου ύδρευσης με νέους PVC και πολυαιθυλενίου.

Η αντικατάσταση θα γίνει στο υδροδοτικό δίκτυο μήκους ενός χιλιομέτρου κι αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το Πάσχα.

Η αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης έχει ως φυσικό αντικείμενο την αντικατάσταση του υπάρχοντος δικτύου αμιαντοσωλήνων με αγωγούς από PE τρίτης γενιάς, συμπεριλαμβανομένων και των παροχών προς τους καταναλωτές.

Όπως είναι γνωστό ο αμίαντος είναι επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία, ιδίως όταν απελευθερώνονται καρκινογόνες ίνες αμιάντου στο δίκτυο ύδρευσης. Με την ευρωπαϊκή Οδηγία 76/769/EΚ (1999) απαγορεύεται η διάθεση στην αγορά και η χρήση ινών αμιάντου καθώς και προϊόντων που περιέχουν τέτοιες ίνες (αμιαντοτσιμεντοσωλήνες).

Η συγκεκριμένη εργολαβία της ΔΕΥΑΡΦ θα διαφυλάττει την ανθρώπινη υγεία από κινδύνους που εγκυμονούνται από τους αμιαντοσωλήνες, ιδίως σε περιπτώσεις βλάβης (σπάσιμο), καταπόνησης, διάβρωσης των σωλήνων αυτών.
Το έργο, που εκτελείται με ίδιους πόρους της ΔΕΥΑΡΦ αφορά στην αντικατάσταση όλου του παλιού δικτύου αμιαντοσωλήνων και με την εκτέλεσή του θα διασφαλιστεί η ελαχιστοποίηση των διαρροών και η εξασφάλιση επαρκούς και ποιοτικού πόσιμου νερού, ενώ εκτιμάται ότι θα αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα της μείωσης της παροχής τους θερινούς μήνες, οπότε παρατηρείται υπερκατανάλωση.

Ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ.της ΔΕΥΑΡΦ Ιωάννης Κορώνας δήλωσε σχετικά: «Η δημοτική αρχή δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο αυτό προχωρά στην αντικατάσταση του παλαιού δικτύου ύδρευσης από αμιαντοσωλήνες με νέο, με υλικά τελευταίας τεχνολογίας. Ζητάμε την κατανόηση των δημοτών του Βελεστίνου για τις διακοπές νερού, οι οποίες είναι αναγκαίες, ώστε να αντικατασταθεί το δίκτυο ύδρευσης. Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να προχωρήσει στη συνολική αντικατάσταση του δικτύου αμιαντοσωλήνων, στο πλαίσιο αναβάθμισης του δικτύου ύδρευσης του Δήμου.»

Να σημειωθεί πως ο αμίαντος είναι ένα από τα σαφέστερα οριζόμενα καρκινογενή υλικά που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος και έχει απαγορευτεί η χρήση του από τη δεκαετία του ’80. Μάλιστα, από το 2000 υπάρχει στην ΕΕ η οδηγία “Ευρώπη ελεύθερη αμιάντου”, που προβλέπει την αντικατάσταση όλων των αμιαντοσωλήνων.

Γκρίζαραν τα μαλλιά μου κάνοντας όλα τα ρεπορτάζ σε εφημερίδες, τηλεόραση και ραδιόφωνα επί 25 συναπτά έτη και μετά από πολύ ώριμη σκέψη πείστηκα τελικά να εμπλακώ σε μια ηλεκτρονική εφημερίδα. Είναι μια νέα ...πρίζα , η οποία μπορεί να έχει άλλο γούστο, αλλά κι εδώ απαιτείται αμεσότητα , εγκυρότητα και ποιότητα, τρία βασικά στοιχεία που αρμόζουν -κατά την ταπεινή μου γνώμη-στη δημοσιογραφία. Τα υπόλοιπα επί του πιεστηρίου....

ΑΦΗΣΤΕ ΣΧΟΛΙΟ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευτεί. Τα απαιτούμενα πεδία είναι μαρκαρισμένα ( απαιτείται )

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Επέμβαση της Σήμανσης στα Δικαστήρια του Βόλου προκάλεσε υπόπτος φάκελος #αστυνομικοί… - https://t.co/3OOMIsJKCN -

  • Το βραβείο «Επιχειρηματίας της δεκαετίας» σε Έλληνα - https://t.co/bWwOT8AIyw -

  • Υποβολή Αίτησης–Δήλωσης για συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ έτους 2019 - https://t.co/ElGjLUCNzh -

"Αλιεύοντας" την είδηση