Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ » Άνω-κάτω η κοινωνία του Κεραμιδίου και του Βενέτου με τις ιδιοκτησίες που διεκδικεί η Εκκλησία
Άνω-κάτω η κοινωνία του Κεραμιδίου και του Βενέτου με τις ιδιοκτησίες που διεκδικεί η Εκκλησία

Άνω-κάτω η κοινωνία του Κεραμιδίου και του Βενέτου με τις ιδιοκτησίες που διεκδικεί η Εκκλησία

Άνω-κάτω έχει γίνει η κοινωνία του Κεραμιδίου και του Βενέτου, με αφορμή τη στάση της Εκκλησίας  και συγκεκριμένα της Μονής Φλαμουρίου η οποία προτίθεται να δηλώσει εκτάσεις στο .  Οι δημότες είναι ανάστατοι κι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τις ιδιοκτησίες τους, ενώ στο πλευρό τους στέκεται  ο δήμος .

Μάλιστα ,με αφορμή αυτό το θέμα συνεδρίασε εκτάκτως τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο παρουσία  κάτοικων, βουλευτών και του  ηγούμενου  της Μονής Φλαμουρίου.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε ότι ο δήμος θα συνταχθεί με το αίτημα των κατοίκων να υποστηρίξουν τις ιδιοκτησίες τους και θα τεθεί απέναντι στη Μονή.

Στο πλευρό τους οι κάτοικοι έχουν σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο Ρ. Φεραίου, που αποφάσισε να σταθεί αρωγός σε ο,τιδήποτε προκύψει, οικονομικό και ηθικό.

Για τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων, θα συσταθεί συντονιστική , η οποία θα συνεδριάσει αύριο και θα παρέμβει όπου χρειαστεί, ακόμη και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την κυβέρνηση και την Ιερά Σύνοδο.

 

Άμεσα αντανακλαστικά από τη Ζέττα Μακρή 

Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος  Ιερώνυμο Β΄ είχε σήμερα, το πρωί, η ς Μαγνησίας Ζέττα Μ. Μακρή για το ζήτημα της διαμάχης των κατοίκων των χωριών Κεραμιδίου και Βενέτου με την Ιερά Μονή Φλαμουρίου, που αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς  καλλιεργήσιμων και βοσκήσιμων εκτάσεων των αντίστοιχων κτηματικών περιφερειών του Δήμου Ρ. Φεραίου.

Στη με τον Αρχιεπίσκοπο η κ. Μακρή εξέθεσε, εκτενώς, το πρόβλημα το οποίο έχει προκύψει μεταξύ των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής των δύο προαναφερόμενων χωριών και της  Μονής Φλαμουρίου ενόψει των δηλώσεων των αγροτικών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων στο Κτηματολόγιο.

Η ς ανέφερε στον Αρχιεπίσκοπο πως οι καλλιεργήσιμες  και βοσκήσιμες εκτάσεις των κτηματικών περιφερειών Κεραμιδίου και Βενέτου και γενικότερα της ευρύτερης περιοχής του Δ. , καλλιεργούνται από κατοίκους και των δύο χωριών εδώ και πάρα πολλά χρόνια ενώ πολλοί καλλιεργητές βιοπορίζονται από τις συγκεκριμένες καλλιέργειες.

Περαιτέρω, η κ. Μακρή ανέφερε στον κ.  Ιερώνυμο την πρόθεση της  Μονής και της Μητρόπολης Δημητριάδος να δοθεί λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα με την κατάθεση θετικής εισήγησης προς την Ιερά Σύνοδο  για την παραχώρηση των εκτάσεων αυτών προς τους ιδιώτες και τη μη δήλωση τους στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, ενώ εκτίμησε πως η φιλονικία μεταξύ της Μονής και των κατοίκων των χωριών μπορεί να λήξει εξωδικαστικά και να δοθεί έτσι ένα μήνυμα αρωγής και συμπαράστασης της Εκκλησίας προς τις δύο τοπικές κοινότητες του Κεραμιδίου και του Βενέτου.

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος είδε με θετική διάθεση την λύση του μείζονος αυτού θέματος, ενώ ενημέρωσε στην κ. Μακρή πως το θέμα θα συζητηθεί στην επικείμενη Ιερά Σύνοδο η οποία θα συγκληθεί την 1η Οκτωβρίου 2019, όπου θα αναφερθεί από τον κ.κ. Ιερώνυμο και η σημερινή με την Ββουλευτή, ενώ η εισήγησή του θα είναι να προταχθεί το συγκεκριμένο ζήτημα προς επίλυση στην ειδική Κράτους- Εκκλησίας που θα συγκροτηθεί με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, υπό τον υπουργό Επικρατίας κ. Γεραπετρίτη.

Τέλος,η βουλευτής υπογράμμισε πως η συγκεκριμένη διαμάχη αποτελεί ένα ευαίσθητο και σύνθετο θέμα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί με νηφαλιότητα, σύνεση, χωρίς λαϊκισμούς, υπερβολές και οικονομική επιβάρυνση των ενδιαφερόμενων.

Τέλος, η κ. Μακρή ζήτησε συνάντηση με τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Γεραπετρί

Η Κατερίνα Παπανάτσιου

Η βουλευτής Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία  Κατερίνα Παπανάτσιου παρευρέθηκε την Δευτέρα 23-9-2019 στη δημόσια έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρήγα Φεραίου με αποκλειστικό θέμα την ενημέρωση για τη  διαμάχη του Δήμου Ρήγα Φεραίου, των κατοίκων Κεραμιδίου και Βένετου με την Ιερά Μονή Φλαμουρίου και τη λήψη απόφασης για τις περαιτέρω νόμιμες ενέργειες διασφάλισης της κτηματικής περιουσίας τους.

Η κ. Παπανάτσιου παρακολούθησε με μεγάλη προσοχή τα όσα ειπώθηκαν από τη πλευρά του Δήμου Ρήγα Φεραίου και των κατοίκων του Κεραμιδίου και του Βένετου και από τη πλευρά της  Μ. Φλαμουρίου.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης δήλωσε τα εξής: Οι κάτοικοι και καλλιεργητές των αγροτικών εκτάσεων και των βοσκοτόπων του Κεραμιδίου και του Βένετου θα βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να διεκδικήσουν δικαστικά τα κτήματα και τους βοσκότοπους που επί σειρά γενεών καλλιεργούν και κατέχουν. Αυτό είναι μια πολύ δυσοίωνη εξέλιξη, καθώς θα οδηγήσει σε μακροχρόνιες δικαστικές περιπέτειες και σε οικονομικό και πολιτιστικό μαρασμό τις περιοχές αυτές. Το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί άμεσα από την Ι.Μ Φλαμουρίου. Καλώ την Μονή να υποχωρήσει των διεκδικήσεών της, επί των καλλιεργούμενων εκτάσεων και να δηλώσει στο μόνο τις δασικές εκτάσεις που κανείς δεν αμφισβητεί ότι κατέχει, θέση την οποία υποστήριξε επίσημα και ο Δήμος Ρήγα Φεραίου.

Υποστηρίζω ενεργά, από τη θέση που υπηρετώ, τις προσπάθειες των κατοίκων του Κεραμιδίου, του Βένετου και του Δήμου Ρήγα Φεραίου μέχρι τη τελική τους δικαίωση.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση