Βρίσκεστε εδώ:  / ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ / Αλ. Μεϊκόπουλος: Επικίνδυνο για τις καλλιέργειες το νερό της Κάρλας λόγω υψηλής αλατότητας
Αλ. Μεϊκόπουλος: Επικίνδυνο για τις καλλιέργειες το νερό της Κάρλας λόγω υψηλής αλατότητας

Αλ. Μεϊκόπουλος: Επικίνδυνο για τις καλλιέργειες το νερό της Κάρλας λόγω υψηλής αλατότητας

 

Την ύπαρξη υψηλού ποσοστού χλωριούχου νατρίου (μαγειρικό αλάτι) στο νερό του ταμιευτήρα της Λίμνης Κάρλας και τη δικαιολογημένη ανησυχία των καλλιεργητών των παρακάρλιων περιοχών, φέρνει στη Βουλή με ερώτησή του προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Περιβάλλοντος & Ενέργειας ο του -ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Όπως επεσήμανε ο , ο νέος ταμιευτήρας της Κάρλας αποτέλεσε πνοής για την περιοχή της με πολλαπλά οφέλη περιβαλλοντικής και αρδευτικής φύσης. «Η των παρακάρλιων καλλιεργειών γίνεται από τον ταμιευτήρα,  όμως όπως διαπιστώνουν οι καλλιεργητές σύμφωνα με μελέτες που πραγματοποίησαν σε συνεργασία με πιστοποιημένα Ινστιτούτα μετρήσεων, αλλά όπως αποδεικνύεται και από μελέτες του Φορέα Διαχείρισης, στο νερό της Λίμνης παρατηρούνται υψηλά ποσοστά χλωριούχου νατρίου (μαγειρικό αλάτι)», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, το νερό που εισέρχεται στον ταμιευτήρα της Κάρλας προέρχεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό του από το ποτάμι του Πηνειού.

Κατά τη διαδρομή του νερού από το ποτάμι του Πηνειού μέχρι τον ταμιευτήρα της Κάρλας, το νερό διέρχεται από ανοιχτά αποστραγγιστικά κανάλια, όπου περιέχονται τα ύδατα που στραγγίζουν από τις αγροτικές καλλιέργειες και περιέχουν υψηλά ποσοστά θρεπτικών αλάτων, ενώ στα ίδια κανάλια εισέρχονται και λύματα βιομηχανιών και μονάδων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Πηνειού στο Νομό Λαρίσης που ενδέχεται να περιέχουν και άλλα στοιχεία μόλυνσης του νερού.

«Οι που καλλιεργούν τα εδάφη γύρω από τη Λίμνη και χρησιμοποιούν το νερό της για την των χωραφιών τους είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι, καθώς ισχυρίζονται ότι η υψηλή περιεκτικότητα του νερού της Λίμνης σε χλωριούχο νάτριο κρίνεται ακατάλληλη για το πλήθος των καλλιεργειών, ενώ η μακροχρόνια χρήση νερού με υψηλή ηλεκτρική αγωγιμότητα θα επιφέρει του εδάφους των παρακάρλιων περιοχών συνολικά», τόνισε ο βουλευτής.

Παράλληλα δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ο έλεγχος της ποιότητας του νερού  που εισέρχεται στον ταμιευτήρα είναι μπορεί να γίνει με τη χρήση κατάλληλων τεχνικών μέσων, αλλά και τον εντοπισμό της βασικής πηγής μόλυνσης του νερού με χλωριούχο νάτριο.

Ο σημείωσε πως κρίνεται απαραίτητη η σύσταση Ειδικής Επιτροπής με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων και εμπλεκόμενων φορέων για τον προσδιορισμό της πηγής της ρύπανσης του νερού και την τήρηση των κανόνων που θα τεθούν για τη διατήρηση της καλής ποιότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε του αρμόδιους υπουργούς να παρέμβουν άμεσα για την ορθή διαχείριση του αρδευτικού νερού για τις παρακάρλιες καλλιέργειες και την πληρέστερη ενημέρωση των καλλιεργητών.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Αντικατάσταση παλαιών υδρομετρητών με νέα «έξυπνα υδρόμετρα» στον Δήμο Ρήγα Φεραίου - https://t.co/91ijCbd0RW… -

  • Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «#Αγγλικά στο #Νηπιαγωγείο: Προς μια Πολυγλωσσική Εκπαίδευση» - https://t.co/7re6IZCmGM… -

  • Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο τουρνουά βόλεϊ γυναικών του ΑΣ Ολυμπιακός Βόλου 1937 - https://t.co/05RmD4w1fr… -

"Αλιεύοντας" την είδηση