Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Ψηφιακή αναλυτική καταγραφή των ορίων οικισμών του Πηλίου
Ψηφιακή αναλυτική καταγραφή των ορίων οικισμών του Πηλίου

Ψηφιακή αναλυτική καταγραφή των ορίων οικισμών του Πηλίου

Με σημαντικές ανακοινώσεις – αποφάσεις για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν δημιουργήσει στους οικισμούς του Πηλίου, οι αποφάσεις του ΣτΕ που αφορούν στα όρια οικισμών (αρ. απ. 1268/2019), αλλά και η διάσπαση του όγκου κτηρίων (αρ. απ. 568/2018 και 2887-2888/2014), ολοκληρώθηκε στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020.

Στη σύσκεψη, συμμετείχαν, ο γενικός γραμματέας Χωροας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ  Ευθύμιος Μπακογιάννης, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Χρήστος Τριαντόπουλος, ο δήμαρχος Ζς – Μουρεσίου  Παναγιώτης Κουτσάφτης, ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας, η πρόεδρος του Τ Μαγνησίας  Νάνσυ Καπούλα, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρήγα Φεραίου  Δημήτρης Παλληκάρης, η προϊσταμένη Διεύθυνσης Δόμησης Δήμου Βόλου Ελένη Μπακογιάννη, με την υπάλληλο της ΥΔΟΜ Κωνσταντίνα Μεταξοπούλου, ενώ από την πλευρά του Υπουργείου συμμετείχαν ανώτεροι υπηρεσιακοί παράγοντες από την ΔΑΟΚΑ (Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων)  και τη ΔΠΣ (Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού) και η αρχιτέκτονας Χριστίνα Μπεζαντέ.

Όπως ανακοινώθηκε από τον γενικό γραμματέα Χωροας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ  , στη σύσκεψη που διήρκησε για δύο ώρες περίπου, το ΥΠΕΝ θα προχωρήσει στις διαδικασίες για την προκήρυξη μελέτης και τα τεύχη διαγωνισμού για την ψηφιακή αναλυτική καταγραφή των ορίων οικισμών του Πηλίου και όχι μόνο, αφού το πρόβλημα αφορά όλη τη χώρα. Βασική πηγή της καταγραφής των ορίων θα είναι οι χάρτες του Κτηματολόγιο Α.Ε., έτσι ώστε η διαδικασία να προχωρήσει με ταχύτητα και να είναι όσο το δυνατόν ακριβέστερη η αποτύπωση των ορίων.

Στη συνέχεια θα εκδοθεί Π.Δ. που θα αφορά όλους τους οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων της χώρας, με το οποίο θα αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που δημιούργησαν οι αποφάσεις των τότε Νομαρχών, με τις επεκτάσεις των ορίων οικισμών.

Όπως αναφέρθηκε σε όλους του τόνους στη σύσκεψη στο ΥΠΕΝ, θα υπάρξει ενιαίος τρόπος οριοθέτησης, επανακαθορισμός ορίων με αεροφωτογραφίες του 1983, ενώ ένα σημαντικό θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι τα όρια για τους οικισμούς προ του 1923. Σημειώνεται ότι οι του ΥΠΕΝ, έχουν ήδη προχωρήσει σε προσχέδια για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν.

Αναφορικά με τις αποφάσεις του ΣτΕ 2887/2014 και 2888/2014, που αφορούσαν σε κρίση επί συγκεκριμένων αγροτεμαχίων στην περιοχή των Καλών Νερών του Δήμου Νοτίου Πηλίου, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας γνωμοδότησε αρνητικά για την ανέγερση κατοικιών ως διαιρεμένα κτήρια, με αποτέλεσμα η αρμόδια υπηρεσία στο νομό Μαγνησίας (ΥΔΟΜ Βόλου) να μην μπορεί να εξετάσει πληρότητα φακέλων σε αγροτα εκτός σχεδίου, όπου οι αρχιτεκτονικές μελέτες περιγράφουν άνω της μία κατοικίας.
Στην άλλη περίπτωση και ειδικότερα στην του ΣτΕ 568/2018 αναφέρεται ότι «εντός του παραδοσιακού οικισμού της Άνω Γατζέας Πηλίου δεν επιτρέπεται η ανέγερση στο ίδιο οικόπεδο περισσότερων αυτοτελών κτιρίων κατοικίας με το σύστημα της διηρημένης ιδιοκτησίας».

Όπως τονίστηκε στην σύσκεψη, τόσο από την πρόεδρο του Τ Μαγνησίας  και από την προϊσταμένη Διεύθυνσης Δόμησης Δήμου Βόλου , τα προβλήματα που δημιουργούν οι συγκεκριμένες αποφάσεις του ΣτΕ μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με τροποποίηση διατάξεων του Προεδρικού Διατάγματος Πηλίου, όπου θα υπάρχουν σαφείς αναφορές για τους επιτρεπόμενους όγκους, στους οποίους θα επιτρέπεται η διάσπαση και η κατασκευή περισσότερων της μίας, αυτοτελών κατοικιών. Επίσης, νέες διατάξεις θα πρέπει να προβλέπουν και τις χρήσεις κτηρίων.

Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στη συγκεκριμένη πρόταση και με του γ.γ. του ΥΠΕΝ  ζητήθηκε από την διευθύντρια της ΔΑΟΚΑ κ. Ματσούκα, να προχωρήσει άμεσα στη συγκέντρωση και καταγραφή απόψεων, προκειμένου να εκδοθεί το νέο Π.Δ. Πηλίου.

Τέλος, σημειώνεται ότι παρέμβαση υπήρξε και από τον δήμαρχο Ζς – Μουρεσίου Παναγιώτη Κουτσάφτη, ο οποίος μετέφερε για μια ακόμη φορά την κραυγή αγωνίας των δημοτών του, καθώς κανείς σε όλο το Πήλιο δεν μπορεί να οικοδομήσει, ενώ οι αγοραπωλησίες πλέον έχουν παγώσει ολοκληρωτικά και έχουν χαθεί τουριστικές επενδύσεις στη περιοχή.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση