Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Γ' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Ψηφιακά Μέσα & Πολιτιστική Κληρονομιά στο Μουσείο πόλης Βόλου
Ψηφιακά  Μέσα & Πολιτιστική  Κληρονομιά στο Μουσείο πόλης Βόλου

Ψηφιακά Μέσα & Πολιτιστική Κληρονομιά στο Μουσείο πόλης Βόλου

Ημερίδα με θέμα «ΨΗΦΙΑΚΑ ΜΕΣΑ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ» διοργανώνει το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Οπτικοακουστικής Τεκμηρίωσης (ΕΠΕΟΤ), του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Σάββατο 16 Μαΐου, στο Μουσείο της πόλης του Βόλου, πρώην καπναποθήκη Παπάντου (Φερών 17).

Η ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Θαλής – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: DeMuCiV, «Σχεδιάζοντας το Μουσείο της Πόλης του Βόλου: ιστορική έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων διαδραστικών περιβαλλόντων για τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης».

Θέμα της ημερίδας αποτελεί η παρουσίαση της έρευνας που έχει εκπονηθεί από την ομάδα του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Οπτικοακουστικής Τεκμηρίωσης (ΕΠΕΟΤ) στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Θαλής-Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας «DeMuCiV, Σχεδιάζοντας το Μουσείο της Πόλης του Βόλου: ιστορική έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων διαδραστικών περιβαλλόντων για τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης».

Οι δύο κεντρικοί άξονες της έρευνας αφορούν στην ένταξη και χρήση νέων τεχνολογιών στη διαδικασία προσέγγισης, σχεδιασμού, απεικόνισης και διάχυσης της ιστορικής πληροφορίας στο μουσειακό περιβάλλον καθώς και στην ανάδειξη του πολιτιστικού περιεχομένου της πόλης του Βόλου.

Αντικείμενο της έρευνας αποτέλεσε η συγκρότηση ειδικών βάσεων δεδομένων που τροφοδοτούνται από ιστορικό και ανθρωπολογικό υλικό ποικίλου τύπου (κείμενα, εικόνες, κινούμενη εικόνα, ήχοι), η οργάνωση και η οπτικοποίηση της ροής της πληροφορίας, η δημιουργία σεναρίων οπτικοποίησης των διαφορετικών θεματικών του μουσείου, καθώς και ο σχεδιασμός και η υλοποίηση πρωτότυπων διαδραστικών εκθεμάτων που θα αναδεικνύουν ποικιλοτρόπως το περιεχόμενο των βάσεων και, κατά συνέπεια, τις κοινωνικές και πολιτιστικές δομές, την οικονομική δραστηριότητα και τις σχέσης της πόλης με τον περιβάλλοντα χώρο.

Βασική παράμετρος της σχεδιαστικής πρόθεσης υπήρξε και η ενθάρρυνση της ενεργού συμμετοχής του επισκέπτη ως χρήστη και ως φορέα εμπειριών.

Το πρόγραμμα της ημερίδας περιλαμβάνει την παρουσίαση των σχεδιαστικών αρχών και των διαδραστικών εφαρμογών που προτείνονται στο πλαίσιο του προγράμματος και σχετίζονται: α. με την καταγραφή και απόδοση/απεικόνιση του αστικού ηχοτοπίου της πόλης του Βόλου, και β. με τη δημιουργία πολυμεσικών διαδραστικών εφαρμογών με έμφαση στους διαισθητικούς τρόπους διάδρασης με τα ψηφιακά εκθέματα.

Περισσότερες πληροφορίες για τους τίτλους των παρουσιάσεων και τους ομιλητές μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα του προγράμματος http://83.212.201.83:8080/demuciv2.

Η παρακολούθηση της ημερίδας είναι δωρεάν. Εγγραφές θα γίνουν το πρωί της ίδιας ημέρας.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση