Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Προβολή της Μαγνησίας στο ITNNEWS
Προβολή της Μαγνησίας στο ITNNEWS

Προβολή της Μαγνησίας στο ITNNEWS

Στο πλαίσιο του Διαδικτυακού Forum “Αγροδιατροφή-Βιομηχανία-Βιοτεχνία-Τουρισμός” πραγματοποιήθηκε σήμερα 21.1.2021 από το μέσο τουριστικής ενημέρωσης ITNNEWS ζωντανή εκπομπή αφιέρωμα -μεταξύ άλλων- για τη σύνδεση της παραγωγικής βάσης με τον τουρισμό.

Στο αφιέρωμα φιλοξενήθηκε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, Απασχόλησης & Εμπορίου  Αθανάσιος Μόρας, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε για τη φιλοξενία και συνεχάρη για την πρωτοβουλία της εκπομπής σε αυτή την ιδιαίτερη περίοδο που διανύουμε, ανέφερε στην τοποθέτησή του τα ακόλουθα: «Η προσπάθεια διασύνδεσης βασικών πυλώνων της χώρας μας της αγροτικής – κτηνοτροφικής παραγωγής, της μεταποιητικής βιομηχανίας και βιοτεχνίας με τον τουρισμό αποτελεί ζητούμενο εδώ και πολλά χρόνια. Στη Μαγνησία και στις Σποράδες παράγουμε μοναδικά στο είδος τους ποιοτικά προϊόντα, υψηλής βιολογικής και ποιοτικής αξίας, πιστά στις τοπικές μας παραδόσεις.

Με τη σύνδεσή τους με τον τουρισμό θα καταφέρουμε να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα, τη συστηματική προώθηση και τη διεθνή εμπορευσιμότητα. Με τον αγροτουρισμό ο στόχος είναι να έρθει ο επισκέπτης σε επαφή µε τη φύση καθώς και µε τις δραστηριότητες στην ύπαιθρο, στις οποίες θα µπορεί να συµµετέχει, να ψυχαγωγηθεί και να νοιώσει τη χαρά της περιήγησης, της γνώσης, της πληροφόρησης και της ανακάλυψης. Να κινητοποιήσει τις παραγωγικές, πολιτισµικές και αναπτυξιακές δυνάµεις του τόπου, συµβάλλοντας έτσι στην αειφόρο οικονοµική και κοινωνική ανάπτυξη του αγροτικού χώρου.

Ο αγροτουρισµός δεν είναι απλά ο τουρισµός που βασίζεται στις «φάρµες», αλλά περιλαµβάνει διακοπές σε αγροκτήµατα, στη φύση και συνδυάζεται µε οικοτουρισµό, πεζοπορία, ορειβασία, µε τουρισµό περιπέτειας, αθληµάτων, υγείας, µε εξορµήσεις και ποδηλασίες στη φύση, µε αλιευτικό τουρισµό, που αξιοποιεί την τοπική και εθνική πολιτιστική κληρονοµιά.

Στο Πήλιο κατορθώνουμε να αναπτύσσουμε τον αγροτουρισμό με εξειδικευμένες τουριστικές μονάδες που δημιουργήθηκαν μόλις τα τελευταία έτη.

Το αγροδιατροφικό σύμπλεγμα, ο , ο κλάδος της μεταποίησης και του εμπορίου στηρίζονται από την Θεσσαλίας σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια της Θεσσαλίας.

Με πρωτοποριακές κινήσεις, προωθούμε την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, όπως η συμμετοχή της ς και των Επιμελητηρίων μαζί με την παρουσία και συμμετοχή των επιχειρήσεων σε επιχειρηματικές αποστολές, σε περισσότερες από 15 εκθέσεις σε Ελλάδα και Εξωτερικό και σε ειδικές εκδηλώσεις όπως για παράδειγμα το Επιχειρηματικό Πανόραμα στη Μαγνησία με τον εμπορικό σύλλογο Μαγνησίας, τη 1η έκθεση Yachting Volos : Θαλάσσιος Τουρισμός και Γαστρονομία” με σκοπό τη προσέλκυση επισκεπτών, ώστε να γνωρίσουν νέα προϊόντα , να γευθούν τοπικά προϊόντα και γεύσεις και να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις με σκοπό την ανάδειξη της περιοχής. Δημιουργήσαμε αλυσίδα εξωστρέφειας με αποτέλεσμα οι εξαγωγές τα τελευταία χρόνια να έχουν αυξηθεί κατά πολύ. Τα θεσσαλικά προϊόντα εν γένει, βρίσκονται σε περίοπτη θέση στις αγορές του εξωτερικού. Αναδείξαμε την ευεργετικότητα του μελιού και του τσαγιού Πηλίου, τα μήλα της Ζαγοράς, τα κάστανα, τα δαμάσκηνα Σκοπέλου, τον τόνο της Αλοννήσου, τη φέτα, το λάδι, τις ελιές, το τσίπουρο, το κρασί.

Θέσαμε σε ισχύ το Πιστοποιητικό Ποιότητας «ThessAgro» για τη βελτίωση της παραγωγής, της μεταποίησης, της εμπορίας και την καλύτερη προώθηση των τοπικών προϊόντων στις αγορές, ειδικά αυτών που εντάσσονται στο επιχειρησιακό σχέδιο «Καλάθι Θεσσαλικών Προϊόντων». Η ενεργή παρουσία της στο Δίκτυο AREPO ενισχύει το ρόλο της Περιφέρειας στον τομέα της πιστοποίησης των προϊόντων με Γεωγραφικές Ενδείξεις. Η ενημέρωση και η συνεργασία, η οποία έχει αντληθεί και αναπτυχθεί αντίστοιχα, έχει συμβάλλει στην ενεργοποίηση των φορέων για πιστοποίηση νέων προϊόντων, προστατεύοντας παράλληλα την μακραίωνη ιστορία των προϊόντων μας.

Ακόμη, η Περιφέρεια Θεσσαλίας μέσα από τη συμμετοχή της στα διαπεριφερειακά προγράμματα εδαφικής συνεργασίας INTERREG EUROPE ανταλλάσσει καλές πρακτικές με άλλα μέλη-χώρες της Ευρώπης, εισάγει καινοτομία και βάζει στον χάρτη της εξωστρέφειας την Μαγνησία και τη Θεσσαλία. Αναφέρω συνοπτικά μερικά από αυτά:

INTERREG EUROPEQUALIFY, εξετάζει τα κονδύλια του ΕΤΠΑ που διατίθενται για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ σε 7 περιφέρειες / κράτη της ΕΕ που είναι αντιπροσωπευτικές της γεωγραφικής διάστασης της ΕΕ και που ενσωματώνουν τα γεωργικά προϊόντα διατροφής και τις ΜΜΕ στις αντίστοιχες Στρατηγικές Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3).

INTERREG EUROPEINNOGROW προάγει:

-την Ανάπτυξη και προσφορά υπηρεσιών επιχειρηματικής υποστήριξης σε ΜΜΕ της υπαίθρου για την υιοθέτηση της καινοτομίας

-την ίδρυση start-ups βασισμένα σε νέα επιχειρηματικά μοντέλα

-τη Βελτίωση της υλοποίησης πολιτικών ανταγωνιστικότητας για τις ΜΜΕ, στην παραγωγή και εμπορία των προϊόντων τους

INTERREG MED/ MED GREEN HOUSES όπου οι Στόχοι του υ είναι η βελτίωση των υφιστάμενων συνθηκών καινοτομίας στον αγροτικό τομέα, η ενίσχυση και ενδυνάμωση των συνεργατικών σχηματισμών και δικτύων καινοτομίας στον τομέα της γεωργικής παραγωγής / θερμοκηπίων και η αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που λαμβάνουν επιχορηγήσεις για πράσινη καινοτομία και που σχετίζονται με την

RESOURCE με στόχο τη στήριξη επιχειρήσεων και ιδιωτών των οποίων η επαγγελματική δραστηριότητα σχετίζεται με τη διαθεσιμότητα και την ποιότητα των φυσικών πόρων (πχ. γεωργοί, αλιείς, ιχθυοκαλλιεργητικές, τουριστικές ) για τη βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης και τη μείωση των επιπτώσεων των δραστηριοτήτων τους στο φυσικό περιβάλλον.

INTERREG EUROPE/INNOPROVEMENT στοχεύει στη βελτίωση των χρηματοδοτικών εργαλείων για τις που στοχεύουν στις δραστηριότητες καινοτομίας για την προσαρμογή τους στις απαιτήσεις που θέτει η νέα βιομηχανική εποχή (4.0).

Φυσικά επειδή δεν μπορούμε να μιλάμε για τουρισμό χωρίς υποδομές με σημαντικά έργα που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος της Μαγνησίας και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών τα οποία έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη όπως:

  • Η ανασύσταση της λίμνης Κάρλας, το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό στα Βαλκάνια, κόστους 330 εκ. ευρώ για το οποίο τιμήθηκε η Περιφέρεια Θεσσαλίας με το διακεκριμένο βραβείο Αρχιτεκτονικής Τοπίου του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ένα έργο ουσίας με πολλαπλές θετικές επιπτώσεις που δίνει το έναυσμα για την αγροτουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

  • Η δημιουργία του υποβρύχιου Μουσείου της Αλοννήσου, έργο προϋπολογισμού 2.844.000 ευρώ περίπου, όπου κατέλαβε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό Ευρωπαικού Δικτύου Πολιτιστικού Τουρισμού, το οποίο εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο του 2020 και είναι πλέον επισκέψιμο βάζοντας την Ελλάδα δυναμικά στον «χάρτη» του παγκόσμιου καταδυτικού τουρισμού.

  • Το έργο επέκτασης του αεροδρομίου Σκιάθου.

  • Οι στοχευμένες δράσεις για την προσέλκυση πτήσεων στο αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου (εκθέσεις, διαφημιστική προβολή, Β2Β συναντήσεις κ.λπ. δράσεις).

  • Η ολοκλήρωση της εγκατάστασης συστήματος ασφάλειας στον λιμένα Βόλου του κώδικα ISPS που αποτελεί ένα ακόμη συγκριτικό πλεονέκτημα στην προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων στην περιοχή.

  • Η αναβάθμιση του Χιονοδρομικού Κέντρου Πηλίου, με πιστοποίηση, έργα συντήρησης – επισκευής αλλά και η ολοκλήρωση της μελέτης για την αντικατάσταση των υποδομών του.

  • Η ανάδειξη, προστασία και αξιοποίηση της περιοχής στις λίμνες Ζερέλια του Αλμυρού, μια περιοχή με δυναμική τουριστική προοπτική.

  • Οι οικοτουριστικές διαδρομές και η αποκατάσταση λιθόστρωτων στη Σκόπελο.

  • Η δημιουργία μονοπατιών για την προώθηση του Περιπατητικού τουρισμού.

  • Το έργο για την αξιοποίηση του Πολιτιστικού Αποθέματος διαδρομής Πολιτισμού – Τουρισμού στην Θεσσαλία προϋπολογισμού 5.000.000 ευρώ.

  • Η δημιουργία ψηφιακής εφαρμογής διασύνδεσης μνημείων προϋπολογισμού 360.000 ευρώ, οι παρεμβάσεις στο Μουσείο Παπαδιαμάντη και στο Μπούρτζι της Σκιάθου.

  • Το έργο για την ανάδειξη του Πολιτιστικού Αποθέματος Βορείων Σποράδων / Ο.Χ.Ε. Νήσων Βορείων Σποράδων, προϋπολογισμού 4,5 εκ ευρώ.

  • Τα εκτεταμένα έργα οδοποιίας σε όλο το νομό με τις μεγάλες ή μικρότερες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στο δίκτυο της Π.Ε. Μαγνησίας

  • Η κατασκευή του δρόμου που θα ενώνει τον παραλιακό άξονα των νομών Λάρισας και Μαγνησίας.

  • Οι σημαντικές παρεμβάσεις για την ολοκλήρωση μιας σειράς έργων σε αθλητικές εγκαταστάσεις.

  • Τη δημιουργία του Κέντρου Νεανικής Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, στην Κίτρινη Αποθήκη.

  • Η ενίσχυση νέων, νεοσύστατων και υπό σύσταση επιχειρήσεων για την αξιοποίηση πατεντών ή και καινοτομιών, το γνωστό πρόγραμμα «Επενδύω στη Θεσσαλία» και «Επανεπενδύω».

  • Χρηματοδοτήσαμε με 30 εκατ. ευρώ σε μικρές , που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού με το πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ.

Η ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ του αγροτικού τομέα και της τουριστικής βιομηχανίας της περιοχής θα αποφέρει πολλά οφέλη σε όλους τους εμπλεκόμενους. Αγρότες, αγροτικοί συνεταιρισμοί, μεταποιητές και πωλητές αγροτικών προϊόντων θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη συνεργασία τους με ξενοδόχους, εστιατόρια που απευθύνονται σε τουρίστες και τουριστικούς πράκτορες και να επιτύχουν περισσότερα αμοιβαία οφέλη.

Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας αποδεικνύουμε εμπράκτως τη στήριξη και τη συνεργασίας με όλους τους φορείς για την στήριξη της τοπικής οικονομίας και είμαστε όλοι εδώ, με μπροστάρηδες τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό και την αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μαγνησίας Κολυνδρίνη Δωροθέα, με όρεξη και ζήλο έτοιμοι για την επόμενη μέρα στον τουρισμό.»

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση