Βρίσκεστε εδώ:  / ΜΑΓΝΗΣΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ / Πρωτοβουλία “Θάλασσες της Μαγνησίας: Καθαρισμός και Ανακύκλωση” 
Πρωτοβουλία “Θάλασσες της Μαγνησίας: Καθαρισμός και Ανακύκλωση” 

Πρωτοβουλία “Θάλασσες της Μαγνησίας: Καθαρισμός και Ανακύκλωση” 

 

Υποβρύχιος Καθαρισμός σε Ν. Αγχίαλο, Αγριά και Ανατολικό Πήλιο

 

 

Η Κοινότητα Διαλόγου Σύνθεσις, με πρωτοβουλία του προέδρου της Χρήστου Τριαντόπουλου, συνεργάζεται με την ομάδα Aegean Rebreath στην πρωτοβουλία “Θάλασσες της Μαγνησίας: Καθαρισμός και Ανακύκλωση”, με σημαντικό θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία, κατά το τριήμερο 10-12 Μαΐου 2019, όπου συμπράττουν, μαζί με την Κοινότητα Διαλόγου Σύνθεσις και την ομάδα Aegean Rebreath, το Επιμελητήριο Μαγνησίας, η Ένωση Επαγγελματιών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Νέας Αγχιάλου, αλλά και άλλοι κοινωνικοί και εθελοντικοί φορείς της Μαγνησίας.

Συγκεκριμένα, η πρωτοβουλία, σε αυτό το πρώτο μέρος της, περιλαμβάνει ενημερωτικές εκδηλώσεις, παράκτιες δράσεις και υποβρύχιες δράσεις για τον καθαρισμό λιμένων και θαλάσσιων περιοχών στη Νέα Αγχίαλο, στην Αγριά και στο Ανατολικό Πήλιο.

Πρόκειται για μία σειρά από εισαγωγικές δράσεις στη Μαγνησία με τελικό στόχο την εγκατάσταση σταθμού συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων της Aegean Rebreath στο Βόλο κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019, όπου τα δίχτυα θα αξιοποιηθούν στην προσπάθεια επίτευξης της ανακύκλωσης τους στο πλαίσιο συνεργασίας της Aegean Rebreath με το πρόγραμμα BlueCycle του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη. Και, φυσικά, θα ακολουθήσουν την επόμενη περίοδο και αντίστοιχες δράσεις σε άλλες περιοχές της Μαγνησίας, με προτεραιότητα -για το επόμενο δίμηνο- την περιοχή της Σκοπέλου, όπου κρίθηκε από τους ειδικούς η ανάγκη μιας ολιστικής δράσης με μεγαλύτερη χρονική και επιχειρησιακή ευχέρεια.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Θάλασσες της Μαγνησίας: Καθαρισμός και Ανακύκλωση”, συμπράττουν ο Σύλλογος Αυτοδυτών Βόλου, η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Ν. Μαγνησίας, η Ομάδα Πολιτικής Προστασίας Αγριάς, ο Ορειβατικός Σύλλογος Νέας Αγχιάλου, η Λέσχη Εθελοντών Βόλου, η Λέσχη Βατραχανθρώπων Κεντρικής Ελλάδος, καθώς και οι κατά τόπους ερασιτεχνών αλιέων και γονέων και κηδεμόνων, αλλά και λοιποί πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι.

Σε αυτό το πλαίσιο, σε συνεννόηση και συνεργασία τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς, θα διεξαχθούν οι ακόλουθες δράσεις:

(1) Εκδήλωση στο Βόλο την Παρασκευή, 10 Μαΐου στις 20:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Μαγνησίας αναφορικά για την της τοπικής κοινωνίας και των σχετιζόμενων δρώντων για τη θαλάσσια , το σκεπτικό της πρωτοβουλίας και την προστιθέμενη αξία της εγκατάστασης σταθμού συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων στο Βόλο. Στην ενημερωτική εκδήλωση θα τοποθετηθούν οι:

Αριστοτέλης , πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας

Γιώργος Σαρελάκος, επικεφαλής της Ομάδας Aegean Rebreath

Αλέξης Λόλας, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Χρήστος Τριαντόπουλος, πρόεδρος της Κοινότητας Διαλόγου Σύνθεσις

(2) Δράση στη Νέα Αγχίαλο το Σάββατο, 11 Μαΐου στις 9:00, στο λιμανάκι, περιλαμβάνοντας υποβρύχιο καθαρισμό λιμανιών και παράκτιας περιοχής από δύτες της ομάδας Aegean Rebreath και συλλόγους δυτών της περιοχής μας, αλλά και με ομάδες εθελοντών. Επίσης, θα υπάρξουν και δράσεις καθαρισμού παράκτιας περιοχής. Παράλληλα, θα υπάρξει καταμέτρηση, διαλογή και καταγραφή των υλικών και πιθανώς ερευνητικές δραστηριότητες, αλλά και ειδική προβολή του υποβρύχιου καθαρισμού.

(3) Δράση στην Αγριά το Σάββατο, 11 Μαΐου στις 11:00 (παράλληλα με τη δράση της Νέας Αγχιάλου), στο λιμανάκι, περιλαμβάνοντας υποβρύχιο καθαρισμό λιμανιών και παράκτιας περιοχής από δύτες της ομάδας Aegean Rebreath και συλλόγους δυτών της περιοχής μας, αλλά και με ομάδες εθελοντών. Επίσης, θα υπάρξουν και δράσεις καθαρισμού παράκτιας περιοχής. Παράλληλα, θα υπάρξει καταμέτρηση, διαλογή και καταγραφή των υλικών και πιθανώς ερευνητικές δραστηριότητες, αλλά και ειδική προβολή του υποβρύχιου καθαρισμού.

(4) Δράσεις στο Ανατολικό Πήλιο την , 12 Μαΐου στις 11:00, σε λιμανάκια του Άγ. Ιωάννη και της Νταμούχαρης και σε σημεία του παραλιακού μετώπου της ευρύτερης περιοχής, όπου μέλη της ομάδας Aegean Rebreath και δύτες τοπικών φορέων και συλλόγων θα επιχειρήσουν για το καθαρισμό της θαλάσσιας περιοχής. Επίσης, θα υπάρξουν και δράσεις καθαρισμού παράκτιας περιοχής.

Η εν λόγω πρωτοβουλία δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, παράλληλα με την ευρεία εθελοντική προσφορά όλων των συμμετεχόντων, εάν δεν υπήρχε η αρωγή του Επιμελητηρίου Μαγνησίας και της Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Νέας Αγχιάλου, αλλά και η ευγενή συνεισφορά των Zoumbosub Diving Center, Farine Cafe Boulangerie, Ζυμαρούλη στην Αγριά, και αρκετών άλλων.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ: Νέα αρχή στην διακυβέρνηση της χώρας #ΑλΤσίπρας - https://t.co/kht46p6yBF -

  • Μνήμη Αγίων Μικρασίας #ΑγίουΧρυσοστόμουΣμύρνης - https://t.co/pwyAXlZs1Y -

  • Πτώση αλλοδαπής στη Σκόπελο και διακομιδή στο Νοσοκομείο Βόλου #ΑχιλλοπούλειοΝοσοκομείοΒόλου - https://t.co/C5FESbAEg3 -

"Αλιεύοντας" την είδηση