Βρίσκεστε εδώ:  / ΜΑΓΝΗΣΙΑ / Πρωτοβουλία ΤΕΕ Μαγνησίας για το πρόβλημα με τις επεκτάσεις οικισμών
Πρωτοβουλία ΤΕΕ Μαγνησίας  για το πρόβλημα με τις επεκτάσεις οικισμών

Πρωτοβουλία ΤΕΕ Μαγνησίας για το πρόβλημα με τις επεκτάσεις οικισμών

Το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει με την επέκταση των ορίων οικισμών στο , με αποφάσεις της πρώην Νομαρχίας Μαγνησίας, πριν από χρόνια, συζήτησε η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Μαγνησίας στην πρόσφατη συνεδρίασή της.

Τη συνεδρίαση προκάλεσαν οι δήμαρχοι Ν. Πηλίου, Νικόλαος Φουρτούνας και Ζαγοράς – Μουρεσίου, Παναγιώτης Κουτσαύτης, οι οποίοι έθεσαν το πρόβλημα που έχει προκύψει και ζήτησαν την συνδρομή του ΤΕΕ Μαγνησίας.

Η υπόθεση αφορά οικισμούς του Πηλίου και ειδικότερα, τους εξής: Αγία Κυριακή (Τρικερίου), Αγία Σοφία (Τρικερίου), Αγία Τριάδα (Αγίας Τριάδας), Αγία Τριάδα (Άγιος Γεώργιος Νηλείας),Άγιος Ανδρέας (Λαύκου), Άγιος (Άγίου Βλασίου), Άγιος Γεώργιος Νηλείας, Άγιος Γεώργιος Προμυρίου, Άγιος Δημήτριος (Αγ. Δημητρίου), Άγιος Ιωάννης (Άγιος Ιωάννης), Άγιος Ιωάννης (Αγ. Δημητρίου), Άγιος Ιωάννης (Μουρεσίου), Άγιος Λαυρέντιος (Άγιος Λαυρέντιος), Άγιος Μηνάς (Κάτω Λεχώνια), Άνω Γατζέα (Άγιος Γεώργιος Νηλείας), Άνω Λεχώνια (Άνω Λεχώνια), Αργαλαστή (Αργαλαστής), Αργυραίϊκα (Βυζίτσας), Αφέται (Αφετών), Άφυσσος (Νεοχωρίου), Βένετο (Κεραμιδίου), Βροχιά (Άγιος Λαυρέντιος), Βυζίτσα (Βυζίτσας), Γερόπλινα (Τρικερίου), Γλαφυρά (Γλαφυρών), Δράκεια (Δράκειας), Ζερβόχια (Νεοχωρίου), Καλά Νερά (Καλά Νερά), Καλαμάκι (Καλαμάκι), Κάλαμος (Αργαλαστής), Καλλιθέα (Αργαλαστής), Καμάρι (Κεραμιδίου), Κανάλια (Κανάλια), Κάτω Γατζέα (Άγιος Γεώργιος Νηλείας), Κάτω Λεχώνια (Κάτω Λεχώνια), Κατωχώρι (Κατωχωρίου), Κεραμίδι (Κεραμιδίου), Κερασέα (Κερασέας), Κισσός (Κισσού), Κορώπη (Μηλεών), Κότται (Τρικερίου), Κουκουλαίϊκα (Λαύκου), Λαμπινού (Λαμπινούς), Λαύκος (Λαύκου), Λεφόκαστρο (Αργαλαστής), Λύρη (Προμυρίου), Μακρινίτσα (Μακρινίτσας), (Μακρυράχης), Μαλάκι (Αγ. Βλασίου – Άγιος Γεώργιος Νηλείας), Μαύρη Πέτρα (Μηλίνας), Μετόχι (Μετοχίου), Μηλιές (Μηλεών), Μηλίνα (Μηλίνας), Μικρό (Λαύκου), Μούρεσι (Μουρεσίου), Μυριοβρύτης (Αργαλαστής), Νεοχώριο (Νεοχωρίου), Νταμούχαρη (Μουρεσίου), Ξουρίχτι (Ξουριχτίου), Ξυνόβρυση (Ξυνόβρυσης), Παλαιό Τρίκερι (Τρικερίου), Παλαιόκαστρο (Αγ. Βλασίου), Πινακάτες (Πινακατών), Πλατανιάς (Προμυρίου), Πλατανίδια (Άνω Λεχωνίων), Πορταριά (Πορταριάς), Πουρί (Πουρίου), Προμύρι (Προμυρίου), Προφήτης Ηλίας (Αφετών), Ροδιάς (Προμυρίου), (Αγ. Λαυρεντίου), Στροφυλάς (Αγ. Βλασίου), Σταγιάτες (Σταγιατών), Σταυροδρόμι (Μηλεών), Συκή (Συκής), Τρίκερι (Τρικερίου), Χάνια (Δράκειας).

Οι προσφεύγοντες ζητούν την ανάκληση όλων των νομαρχιακών αποφάσεων με τις οποίες οριοθετήθηκαν οικισμοί- του Πηλίου. Επίσης με την αίτησή τους ζητούν την επιβολή άμεσης αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών στους οικείους οικισμούς με την έναρξη της σχετικής διαδικασίας.

Η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας , αναφέρθηκε στο χρόνιο πρόβλημα που υφίσταται με την οριοθέτηση των οικισμών και στην προσφυγή των κατοίκων που εκδικάζεται στο Σ.τ.Ε.

Τόνισε δε πως «οι ιδιοκτήτες που έχουν κτίσει με εντός των ορίων δεν είχαν πρόθεση να παρανομήσουν, αλλά αντιθέτως στηρίχτηκαν σε αποφάσεις της διοίκησης. Εφόσον στη περίπτωση του Πηλίου η διοίκηση είχε ακολουθήσει λανθασμένη διαδικασία με την οριοθέτηση μέσω αποφάσεων Νομάρχη θα πρέπει να δοθεί μια σύννομη μεν λύση, χωρίς όμως συνέπειες στους ιδιοκτήτες που όλα αυτά τα χρόνια εμπιστεύτηκαν τη Διοίκηση.

Στην περίπτωση που το ΣτΕ κάνει δεκτή την συγκεκριμένη προσφυγή από την επόμενη ημέρα το πιο πιθανό είναι στους οικισμούς να είναι αδύνατη κάθε δικαιοπραξία ή έκδοση άδειας δόμησης. Όμως δεν πρέπει να περιμένουμε έως ότου εκδικαστεί η υπόθεση. Το κυριότερο αυτή τη στιγμή είναι να προετοιμαστούμε νομικά και τεχνικά για να συνεργαστούμε με το αρμόδιο Υπουργείο», ανέφερε η κ. Καπούλα.

Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχουν Δήμοι, όπως π.χ ο Δήμος Βόλου, ο οποίος ακόμη δεν έχει προβεί σε κάποια ενέργεια και το ΤΕΕ Μαγνησίας, θα τους ενημερώσει και εγγράφως.

Το ΤΕΕ Μαγνησίας σε συνεργασία με το Σύλλογο Αγρονόμων – Τοπογράφων Μαγνησίας, θα συμβάλει το χειρισμό της υποθέσεως και θα διερευνήσει την ορθότερη διαδικασία.

Η προεργασία θα γίνει από πλευράς των Δήμων όμως ο τελικός υπεύθυνος για την επίλυση του προβλήματος, είναι το αρμόδιο Υπουργείο.

Μεταξύ άλλων προτάθηκε στους Δημάρχους να συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία και όλα τα υπόβαθρα Πολεοδομικού Σχεδιασμού των οικισμών και στη συνέχεια να υπάρξει αίτημα – πρόταση για έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.

Όπως τονίστηκε στη συνεδρίαση ένας ασφαλής τρόπος ώστε να βρεθούν υπόβαθρα των οικισμών, είναι μέσω των ΣΧΟΟΑΠ και των ΓΠΣ των οποίων τα σχέδια έχουν ολοκληρωθεί στις περισσότερες περιοχές, καθώς ο πολεοδομικός σχεδιασμός καταγράφεται στη Β2 Φάση.

Από τη πλευρά τους, οι δήμαρχοι Ν. Πηλίου, Νικόλαος Φουρτούνας και Ζαγοράς – Μουρεσίου, Παναγιώτης Κουτσαύτης, συμφώνησαν με την πρόταση της πρόεδρου Νάνσυς Καπούλα να αποστείλουν όλα τα στοιχεία καθώς και τα τοπογραφικά διαγράμματα των μελετών, ενώ αποφασίστηκε να κινηθούν από κοινού με το ΤΕΕ Μαγνησίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Μαγνησίας, παραβρέθηκαν επίσης ο αντιδήμαρχος Νοτίου Πηλίου Ευάγγελος Ντόβας, το μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Κατερίνα, , ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Μαγνησίας Χρυσόστομος Αποστόλου και οι διπλωματούχοι μηχανικοί Ανδρέας Δογκάκης, Στάθης Ευαγγελόπουλος, Ιωάννης Μολοχίδης και Ιωάννης Πολυμενίδης.

Επίσης παραβρέθηκαν οι Βαγγέλης Ζαχαρόπουλος και Σωτήρης Βενιζέλος, καθώς και ο περιβαλλοντολόγος Νίκος Δημητρόπουλος.

tee

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • #σχολεία: Με μοριακό ή rapid test η επιστροφή των ανεμβολίαστων εκπαιδευτικών #σχολεία - https://t.co/16PzGWDdU1 -

  • Ολυμπιακοί Αγώνες: Πρόκριση στους «οκτώ» για Τσιτσιπά – Σάκκαρη #ΟλυμπιακοίΑγώνεςΤόκιο - https://t.co/PeqGjCCrW0 -

  • Στο Κτίριο Καπνού η «Επάνοδος» #ΚτίριοΚαπνού - https://t.co/wNGdA6JVjF -

"Αλιεύοντας" την είδηση