Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Προσφυγή Μπ. Τσαμπάζη για το σύστημα «πόρτα-πόρτα»
Προσφυγή Μπ. Τσαμπάζη  για το σύστημα «πόρτα-πόρτα»

Προσφυγή Μπ. Τσαμπάζη για το σύστημα «πόρτα-πόρτα»

Προσφυγή στην Θεσσαλίας και Στερεάς ς κατέθεσε ο πρώην αντιδήμαρχος Βόλου, Μπάμπης Τσαμπάζης, εκ μέρους της δημοτικής παράταξης “Επιλογή Ευθύνης”. Με την του ζητά να ακυρωθεί η 59/2015 κανονιστική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, με την οποία τροποποιείται ο Κανονισμός Καθαριότητας και προβλέπεται η επιβολή προστίμων σε σχέση με το νέο σύστημα ς απορριμμάτων στις οδούς Δημητριάδος και .

Όπως επισημαίνει ο κ. Τσαμπάζης στην του, «η ΚΥΑ 50910/2727/2003 που ρυθμίζει τα θέματα διαχείρισης στερεών αποβλήτων, την οποία επικαλείται και η ίδια η Κανονιστική Απόφαση του Δήμου Βόλου, κάνει λόγο για τη συγκέντρωση και την τοποθέτηση των αστικών απορριμμάτων σε Κάδους. Μάλιστα καθορίζει υποχρέωση των ΟΤΑ για την οργάνωση των μέσων (κάδων) συγκέντρωσης και τοποθέτησης των αστικών αποβλήτων. Ο νομοθέτης, όπως είναι λογικό, επιβάλλει τη συγκέντρωση των αστικών απορριμμάτων σε κάδους για προφανείς λόγους (δημόσιας υγείας, αισθητικής της πόλης κλπ), αλλά και για τις συνθήκες εργασίας και την υγιεινή των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας.

Στην προκειμένη περίπτωση των οδών Δημητριάδος και , που οι κάδοι απομακρύνθηκαν, παρουσιάζεται το εξής παράδοξο: ενώ ο , σύμφωνα με τα ανωτέρω, μπορεί να επιβάλλει πρόστιμο σε κάποιον που αφήνει τα σκουπίδια στο πεζοδρόμιο, όταν όμως του παρέχει τη δυνατότητα των κάδων, στους συγκεκριμένους ωστόσο δρόμους δεν τοποθετεί κάδους, όπως έχει υποχρέωση. Εξάλλου, η ίδια η κανονιστική απόφαση που τροποποιείται, αναφέρει ότι τηρεί και εφαρμόζει την ΚΥΑ 50910/2727/2003, η οποία ωστόσο το συγκεκριμένο θέμα το προσεγγίζει διαφορετικά. Συνεπώς η προσβαλλόμενη απόφαση είναι αντίθετη προς την κείμενη νομοθεσία και ακυρωτέα, ενώ ο μπορεί να καταστεί ευάλωτος σε αγωγές αποζημιώσεων».

Επιπλέον ο κ. Τσαμπάζης επικαλείται, ως λόγο ακυρότητας της απόφασης, τη μη τήρηση της κείμενης νομοθεσίας (άρθρο 79 του ν. 3463/2006 – Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων) για τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται ή τροποποιούνται κανονιστικές αποφάσεις. Δηλαδή, γι' άλλη μια φορά, όπως τονίζει, δεν ζητήθηκε η γνώμη του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας, αλλά και παραλήφθηκε κάθε μορφή διαβούλευσης με τους ενδιαφερόμενους , όπως ο Εμπορικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης, το Επιμελητήριο κ.α.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση