Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΠΕΜΣ-ΠΘ-ΠΕΔΥ για τις αναλύσεις νερών
Προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΠΕΜΣ-ΠΘ-ΠΕΔΥ για τις αναλύσεις νερών

Προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΠΕΜΣ-ΠΘ-ΠΕΔΥ για τις αναλύσεις νερών

Με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας των πολιτών, υπεγράφη μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας-ΕΛΚΕ και του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας/ΠΕΔΥ Θεσσαλίας, προγραμματική σύμβαση, ως συνέχεια της ήδη υπάρχουσας, για την φυσικοχημική και μικροβιολογική εξέταση πόσιμου νερού, για τις αναλύσεις θαλασσινών νερών ακτών κολύμβησης και νερών κολυμβητικών δεξαμενών καθώς και ανάλυση δειγμάτων για ανίχνευση λεγεωνέλλας, διάρκειας 24 μηνών.

Σκοπός του έργου είναι η εργαστηριακή μικροβιολογική και χημική εξέταση των δειγμάτων πόσιμου ύδατος που διατίθενται για κατανάλωση. Θα ελέγχονται τόσο τα των δικτύων ύδρευσης, καθώς και των γεωτρήσεων των οικισμών και των εμφιαλωμένων νερών του εμπορίου. Επίσης θα ελέγχονται δείγματα από δίκτυα ύδρευσης νοσοκομείων, ξενοδοχείων, κ.λπ, για ανίχνευση λεγεωνέλλας και η ποιότητα του νερού των κολυμβητικών δεξαμενών (πισίνες) των κολυμβητηρίων, ξενοδοχείων, γυμναστηρίων, αναψυκτηρίων, κ.λπ.

Θα γίνεται μικροβιολογικός έλεγχος νερών κολυμβητικών περιοχών ευθύνης Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων για την κολυμβητική περίοδο 2019-2021 καθόσον το θαλασσινό νερό επιβάλλεται να ελέγχεται για την μικροβιολογική του κατάσταση από εξειδικευμένο εργαστήριο προκειμένου να διασφαλίζεται η υγεία των λουόμενων. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων χρησιμοποιούνται για την έκδοση της καταλληλότητας ακτών κολύμβησης.

Επίσης θα γίνεται μικροβιολογικός έλεγχος-χημικές αναλύσεις τροφίμων, πιλοτικό πρόγραμμα σε δειγματοληψίες ετοίμων προϊόντων από την κατανάλωση (γεύματα από νοσοκομεία, δείγματα από εστιατόρια, κυλικεία σχολείων, κ.λπ.)

Τα δείγματα θα λαμβάνονται από τους επόπτες Δημόσιας Υγείας της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕΜΣ και θα αποστέλλονται στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας, με κατάλληλα ισόθερμα ψυγεία πάγου που διαθέτει η Υπηρεσία. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των είκοσι τεσσάρων χιλιάδων τριακοσίων εξήντα δύο ευρώ (24.362,28 €).

Σε δηλώσεις της η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων ανέφερε: «Με μοναδικό σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας προχωρήσαμε στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης, ως συνέχεια της ήδη υπάρχουσας, με επιστημονικούς φορείς για να πραγματοποιηθούν εξειδικευμένοι έλεγχοι σε πόσιμο νερό, θαλασσινό νερό και νερό κολυμβητικών δεξαμενών.

Ως Θεσσαλίας μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών μας και επιστημονικών φορέων, πραγματοποιούμε συνεχείς ελέγχους για να γνωρίζουμε την καταλληλότητα ή μη, των νερών και αυτή η προγραμματική σύμβαση έρχεται να προστεθεί στους ελέγχους μας με πιο εξειδικευμένους, τα αποτελέσματα των οποίων θα μας βοηθήσουν να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για την καταλληλότητα των νερών.

Κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, με ενέργειες επί της ουσίας και όχι με ενέργειες εντυπωσιασμού, να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία, κάνοντας ελέγχους είτε μέσω των δικών μας υπηρεσιών, είτε μέσω συνεργασίας με επιστημονικούς φορείς. Θέλουμε και επιδιώκουμε τη συνεργασία όλων και το έχουμε αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια».

 

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Στον ΟΛΒ ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς #ΜαργαρίτηςΣχοινάς… - https://t.co/nQrNwaVaQW -

  • Ασφαλτοστρώσεις σε #Αργαλαστή και Άφησσο #Αργαλαστή #Άφησσος - https://t.co/LsNB98NAo8 -

  • «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»: Επιπλέον 44.660 νοικοκυριά εντάσσονται στο πρόγραμμα - https://t.co/VThtEBZlRC… -

"Αλιεύοντας" την είδηση