Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μαγνησίας: “Η ελληνική οικονομία παραδίδεται στους δανειστές”
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μαγνησίας: “Η ελληνική οικονομία παραδίδεται στους δανειστές”

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μαγνησίας: “Η ελληνική οικονομία παραδίδεται στους δανειστές”

“Ιδιαίτερα σοβαρό θα είναι το πλήγμα που θα υποστούν ο παραγωγικός και ο μεταποιητικός κλάδος από τις νέες ρυθμίσεις του ΦΠΑ που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ τη Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015. Σημαντικό εξίσου θα είναι το βάρος που θα κληθούν να επωμιστούν τα νοικοκυριά, τα οποία θα υποστούν, παράλληλα, περικοπές στα εισοδήματά τους.”

Τα παραπάνω σχολίασε ο του Επιμελητηρίου ς, κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης, με αφορμή τις ανατιμήσεις – φωτιά που έρχονται από την ερχόμενη εβδομάδα σε πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών, ιδιαίτερα στον κλάδο των τροφίμων.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε δήλωσή του, «η από τη Δευτέρα παραδίδεται στους δανειστές».

Η δήλωση του κ. Μπασδάνη έχει ως εξής: «Η από τη Δευτέρα παραδίδεται στους δανειστές της. Ο μεταποιητικός κλάδος θα υποστεί μεγάλη ζημιά. Η μεταποίηση είναι μία δραστηριότητα που στα χρόνια της κρίσης και μέσα από πλήθος αντιξοοτήτων προσπάθησε να επιβιώσει με τον καλύτερο τρόπο. Ιδίως οι μικρές που παράλληλα είχαν να αντιμετωπίσουν και το υψηλό κόστος της ενέργειας, τ θα πρέπει να υποστούν τη μείωση της ανταγωνιστικότητάς τους σε σχέση με τα εισαγόμενα προϊόντα, καθώς τα ελληνικά προϊόντα θα είναι πιο ακριβά.

Μεγάλοι χαμένοι από την αύξηση του ΦΠΑ θα είναι ο ς τομέας, η μεταποίηση και οι καταναλωτές, καθώς θα είναι αδύνατο να απορροφηθεί ο ΦΠΑ από τις και οι ανατιμήσεις θα μετακυλήσούν στο «καλάθι της νοικοκυράς» το οποίο είναι ήδη μειωμένο, εξαιτίας των περικοπών στα εισοδήματα των Ελλήνων μισθωτών και συνταξιούχων.

Μελετώντας κάποιος τις αλλαγές που έρχονται, βλέπει πως από τη Δευτέρα ο παραγωγικός τομέας της οικονομίας, ειδικά στο χώρο των τροφίμων, μπαίνει σε νέες περιπέτειες. Σύντομα θα έρθουν νέα λουκέτα στην αγορά και η ανεργία θα «σκαρφαλώσει» σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα από τα σημερινά.

Είναι επιβεβαιωμένο ότι από μόνη της η αύξηση του ΦΠΑ δεν αρκεί για να επιλύσει το πρόβλημα της χαμηλής εισροής εσόδων στα . Αντίθετα, είναι απαραίτητο ο κρατικός μηχανισμός να πατάξει το παρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή. Εκτιμώ ότι εάν το κράτος φρόντιζε να θωρακιστεί απέναντι σε αυτά τα δύο μείζονα προβλήματα, τότε θα επιτυγχανόταν σημαντική βοήθεια προς την αγορά και τα δημόσια θα αυξάνονταν.

Το γεγονός παραμένει, σε κάθε περίπτωση, πως θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα μέτρα και πολιτικές που θα αντισταθμίσουν τα υφεσιακά μέτρα και θα στηρίξουν τον ιδιωτικό τομέα. Αντ' αυτού, το μόνο που βλέπουμε να γίνεται, είναι η υπονόμευση κάθε αναπτυξιακής προοπτικής».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση