Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Πολεοδομικά θέματα του Πηλίου και της Μαγνησίας στη συζήτηση Λιούπη- Ταγαρά
Πολεοδομικά θέματα του Πηλίου και της Μαγνησίας στη συζήτηση Λιούπη- Ταγαρά

Πολεοδομικά θέματα του Πηλίου και της Μαγνησίας στη συζήτηση Λιούπη- Ταγαρά

 

Συνάντηση του Βουλευτή Μαγνησίας με τον Υφυπουργό Χωροταξίας

 

Με τον Υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος  Νικόλαο Ταγαρά συναντήθηκε ο Βουλευτής Ν. Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας   Αθανάσιος Λιούπης για θέματα που αφορούν στη Μαγνησία, ιδίως αυτά  του Χωροταξικού Πλαισίου της Θεσσαλίας και της κατά παρέκκλισης ς στις εκτός σχεδίου περιοχές.

Ο κ. Λιούπης αρχικά έθεσε στον Υφυπουργό το ζήτημα που έχει προκύψει με την ερμηνεία των διατάξεων της Νομοθεσίας για την ισχύ των αποφάσεων των ΕΠ.Ε.Α.-Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων-  κατόπιν αποδοχής υποβληθέντων πρόδηλων σφαλμάτων και αντιρρήσεων κατά των δασικών χαρτών, για τη διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας.

Σύμφωνα με το Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας η δυνατότητα έκδοσης άδειας ς υφίσταται από τη ημέρα έκδοσης της πράξης με ΑΔΑ των ΕΠ.Ε.Α. για την κάθε έκταση, χωρίς να απαιτείται η κύρωση του δασικού χάρτη, με τις Πολεοδομίες όμως να μην την κάνουν δεκτή.  Ο κ. Ταγαράς, αλλά και ο κ. Αμυράς μετά από τηλεφωνική , ενημερώθηκαν για το ζήτημα και διαβεβαίωσαν ότι τυχόν ασάφειες και παρερμηνείες θα αντιμετωπιστούν άμεσα  με ερμηνευτική εγκύκλιο.

Στη συνέχεια ο Βουλευτής μετέφερε το αίτημα πολλών πολιτών για διετή τουλάχιστον παράταση στη δυνατότητα της κατά παρέκκλισης δόμησης οικοπέδων στις εκτός σχεδίου περιοχές, δεδομένου ότι την 9η Δεκεμβρίου 2022 καταργείται οριστικά, λόγω και του μεγάλου φόρου ς των πολεοδομικών γραφείων.

Ο κ. Ταγαράς ανέφερε ότι το Υπουργείο έχει γίνει αποδέκτης σχετικών αιτημάτων, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πρόβλεψη για παράταση, δεδομένου ότι οι παρεκκλίσεις ισχύουν από το 1962.

Όσον αφορά στο , ενημέρωσε τον κ. Λιούπη ότι το Υπουργείο καταβάλλει τη μέγιστη προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής και για τον λόγο αυτό ξεκινά η διαδικασία, μετά τη των τευχών δημοπράτησης, για την εκπόνηση της μελέτης επαναχάραξης των ορίων των 105 οικισμών του Πηλίου με ανάθεση της διαγωνιστικής διαδικασίας στο Τ.Ε.Ε.

Ακόμη, ο κ. Λιούπης  αναφέρθηκε στις δυσχέρειες ανάπτυξης που δημιουργεί σε πολλούς επιχειρηματίες της Μαγνησίας το ισχύον της Θεσσαλίας που εγκρίθηκε το 2018 και ορίζει, μεταξύ άλλων, ως άρτια για την κατασκευή τουριστικών καταλυμάτων, οικόπεδα τουλάχιστον 10 στρεμμάτων, σε αντίθεση με τα οριζόμενα στον Ν. 4759/2020 που απαιτεί αντίστοιχα ελάχιστη επιφάνεια 8 στρεμμάτων. Ο κ. Ταγαράς ανέφερε ότι ίδια προτα αντιμετωπίζουν και άλλες περιοχές της Ελλάδας (Λήμνος, Λευκάδα, Κρήτη) όμως οι διατάξεις του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδίου ως ειδικές υπερτερούν και αποκλείουν την  εφαρμογή των διατάξεων του νόμου, γι' αυτό και  θα διερευνηθεί η δυνατότητα σχετικής  νομοθετικής ρύθμισης.

Ο κ. Ταγαράς ενημέρωσε  τον κ. Λιούπη ότι το Υπουργείο μελετά την επ της δυνατότητας νομιμοποίησης κτηρίων που είναι εξ ολοκλήρου αυθαίρετα ή έχουν σημαντικές πολεοδομικές παραβάσεις, δηλαδή της επονομαζόμενης «κατηγορίας 5». Μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση θα δώσει λύση σε πολλές περιπτώσεις ακινήτων,  τα οποία επειδή ανήκουν στην κατηγορία αυτή δεν μπορούν να προχωρήσουν σε .

Ο κ. Λιούπης ευχαρίστησε τον κ. Ταγαρά για την εποικοδομητική συζήτηση.

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση