Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Πλήρης απογοήτευση στους μικρομεσαίους για την προδημοσίευση της δράσης «E-ΛΙΑΝΙΚΟ»
Πλήρης απογοήτευση στους μικρομεσαίους για την προδημοσίευση της δράσης «E-ΛΙΑΝΙΚΟ»

Πλήρης απογοήτευση στους μικρομεσαίους για την προδημοσίευση της δράσης «E-ΛΙΑΝΙΚΟ»

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών & Εμπόρων Ν.Μαγνησίας απέστειλε σήμερα Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021 προς τον υπουργό Ανάπτυξης  Άδωνι Γεωργιάδη, με κοινοποίηση στο Υπουργείο Οικονομικών, τους βουλευτές Μαγνησίας, την Περιφέρεια Μαγνησίας και την ΓΕΕ, αναφορικά με την προδημοσίευση της δράσης «Ε-λιανικό».

Στην αναφέρεται:  «Δυστυχώς, η προδημοσίευση του επιχειρησιακού προγράμματος «e-λιανικό» θέτει εκτός 90 στις 100 επιχειρήσεις. Οι προϋποθέσεις και οι όροι εξυπηρετούν ένα πολύ μικρό ποσοστό των υφιστάμενων και νεοσύστατων επιχειρήσεων και έρχονται σε πλήρη αντιδιαστολή των όσων είχαν ανακοινωθεί πριν την προδημοσίευση.

Αναρωτιόμαστε αν υπάρχει άγνοια και γιατί δεν έρχονται σε επαφή οι αρμόδιοι σύνταξης των προκηρύξεων επιδότησης με φορείς εκπροσώπησης των επιχειρηματιών που βιώνουν και γνωρίζουν την κατάσταση και τις ανάγκες εκ των έσω. Είναι επιτακτική ανάγκη η επανεξέταση και τροποποίηση των όρων και προϋποθέσεων προτού ανακοινωθεί η τελική προκήρυξη του προγράμματος.

Συγκεκριμένα τα σημεία που χρήζουν επιτακτικής αλλαγής:

  1. Να έχουν ΚΥΡΙΑ δραστηριότητα το ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ. Με αυτό τον όρο δεν έχουν δυνατότητα υποβολής αίτησης επιχειρήσεις με κύριο ΚΑΔ χονδρικού εμπορίου ή ακόμα και επιχειρήσεις με οποιοδήποτε διαφορετικό ΚΑΔ που έχουν όμως δευτερεύον ΚΑΔ λιανικού εμπορίου.

  2. Να διατηρούν Φυσικό Κατάστημα λιανικής πώλησης ειδών. Υπάρχουν επιχειρήσεις που προσφέρουν υπηρεσίες και παράλληλα κάνουν λιανική πώληση, αλλά δεν χαρακτηρίζονται με τον όρο φυσικό λιανικής πώλησης. Για παράδειγμα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, τα οποία πέραν των υπηρεσιών τους προσφέρουν και είδη λιανικής πώλησης, όπως οι λαϊκές αγορές.

  3. Να έχει ανασταλεί η λειτουργία τους για τουλάχιστον μία ημέρα στο διάστημα από την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020 και εφεξής. Τα μάρκετ της «γειτονιάς», τα μικρά δηλαδή καταστήματα πώλησης αγαθών τα οποία δεν έχουν τεθεί σε υποχρεωτική λειτουργία ούτε για μία ημέρα, δεν έχουν τη δυνατότητα υπαγωγής στο , όπως και τα ζαχαροπλαστεία, τα καταστήματα κατασκευής και πώλησης επίπλων κ.α., τη στιγμή που έρχονται αντιμέτωποι με τον ανταγωνισμό των μεγάλων super market και αλυσίδων που ήδη έχουν ηλεκτρονικό .

  4. Να έχουν ολοκληρώσει (υλοποίηση, τιμολόγηση, εξόφληση και λογιστικοποίηση των σχετικών δαπανών) την περίοδο από 18/03/2020 έως και πριν την υποβολή της αίτησης, την δημιουργία ή την αναβάθμιση ηλεκτρονικού καταστήματος. Συνεπώς οι επιχειρήσεις που έχουν ολοκληρώσει την δημιουργία ή την αναβάθμιση του ηλεκτρονικού καταστήματος πριν από 18/03/2020 δεν έχουν δικαίωμα χρηματοδότησης, ενώ μπορεί να έχουν τεθεί και σε υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας το διάστημα της πανδημίας. Δεύτερη αδυναμία σε αυτό τον όρο είναι το να έχει γίνει η ολοκλήρωση πριν την υποβολή της αίτησης. Είναι κάτι ανέφικτο για επιχειρήσεις οι οποίες δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα, να ξεκινήσουν τ τον σχεδιασμό και την δημιουργία του με περιθώριο ολοκλήρωσης σε ένα μήνα ουσιαστικά, και μη έχοντας έσοδα μήνες τ. Ποιο ηλεκτρονικό κατάστημα μπορεί να δημιουργηθεί σε ένα μόλις μήνα;

  5. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εμπορία καπνού και προϊόντων καπνού. Αυτομάτως τίθενται εκτός τα καταστήματα με είδη περιπτέρου.

  6. Στην περίπτωση αναβάθμισης υφιστάμενου ηλεκτρονικού καταστήματος δεν είναι επιλέξιμες οι δαπάνες προμήθειας εξοπλισμού. Για ποια αναβάθμιση μιλάμε όταν δεν γίνεται να αγοραστεί νέος εξοπλισμός;

Παρακαλούμε πολύ οι αρμόδιοι άμεσα να επανεξετάσουν την προδημοσίευση της δράσης «E-λιανικό», να ακούσουν όσα επισημαίνουν ο φορείς εκπροσώπησης των επαγγελματιών και να μην μας απογοητεύσουν με την οριστική δημοσίευση της προκήρυξης. Είμαστε στη διάθεση κάθε υπευθύνου για συζήτηση και ανάλυση όλων των παραπάνω και για κάθε άλλο θέμα. Οι μικρές και πολύ χρειάζονται στήριξη για να επιβιώσουν στις δύσκολες αυτές συνθήκες και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νέας εποχής».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση