Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Πειραματική ερευνητική αλιεία σε Παγασητικό και Σποράδες
Πειραματική ερευνητική αλιεία σε Παγασητικό και Σποράδες

Πειραματική ερευνητική αλιεία σε Παγασητικό και Σποράδες

Άδεια για συλλογή υδρόβιων οργανισμών για ερευνητικούς σκοπούς στις θαλάσσιες περιοχές του Παγασητικού Κόλπου και Σποράδων νήσων, από το Ινστιτούτο θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων (ΙΘΑΒΙΠΕΥ) του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) στις θαλάσσιες περιοχές του Παγασητικού Κόλπου και Σποράδων νήσων δίνεται με απόφαση της ς Διοίκησης Θεσσαλίας που δημοσιεύτηκε σήμερα στη “Διαύγεια”.

Οι δειγματοληψίες θα διεξαχθούν με συγκεκριμένη μηχανότρατα στα ύδατα του Παγασητικού κόλπου και στην περιοχή των Σποράδων νήσων από 18/7/2016 έως 10/8/2016.

Η διενέργεια πειραματικής ς εντάσσεται στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Towards the establishment of Marine Protected Area Networks in the Eastern MediterraneanPROTOMEDEA», που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε, DG-MARE (call for tenders MARE/2014/41[S12.721917]).

Το Πρόγραμμα διενεργείται υπό το γενικό συντονισμό του ΕΛΚΕΘΕ , σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλονήσου Β. Σποράδων , το National Council of Researches (Ιταλία), την Ενάλια Φύση Περιβαλλοντική Έρευνα (Κύπρος) και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Στόχος του προγράμματος είναι η αξιολόγηση της συνολικής συνεισφοράς των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών (ΘΠΠ) στην αλιευτκή βιωσιμότητα, με τελικό προϊόν ένα κοινά αποδεκτό και πιο αποτελεσματικό δίκτυο ΘΠΠ στις περιοχές ς.

Τα αλιεύματα επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν μόνο για τις ανάγκες του προαναφερθέντος προγράμματος και θα περιορίζονται μόνο στην αναγκαία ποσότητα. Αν υπάρχει αδιάθετη ποσότητα και εφόσον αυτή κριθεί κατάλληλη μπορεί να διατεθεί αποκλειστικά σε κοινωνικά ιδρύματα όπως , γηροκομεία ορφανοτροφεία ή σε στρατιωτικές μονάδες, ανάλογα με το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται. Η παράδοση θα γίνεται με πρωτόκολλο όπου θα αναγράφονται οι ποσότητες των αλιευμάτων ανά είδος και το οποίο θα κοινοποιείται στο Τμήμα Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας όπου εδρεύει το ίδρυμα.

Το ΕΛΚΕΘΕ υποχρεούται να ειδοποιεί τις τοπικές λιμενικές αρχές και τις αρμόδιες υπηρεσίες για την ημερομηνία των εργασιών του πριν την έναρξη αυτών. Μετά το τέλος του προγράμματος θα υποβληθεί προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της ς Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς ς και το τμήμα Αλιείας του Νομού με τα πορίσματα της ς.

Οι δειγματοληψίες θα διενεργηθούν παρουσία επιστημονικής ομάδας του ΕΛΚΕΘΕ και του Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ, θα τηρηθούν όλες οι νόμιμες διατάξεις για την κατ' εξαίρεση πειραματική και θα γίνουν υπό τις παρακάτω συνθήκες:

Ο μέγιστος αριθμός σύρσεων ανά ημέρα δε θα υπερβαίνει τις τέσσερις, η δε μέγιστη διάρκεια κάθε σύρσης δεν θα υπερβαίνει τη μισή ώρα (30' min) σε βάθη μικρότερα των 200 μέτρων, και τη μία ώρα σε βάθη μεγαλύτερα των 200 μέτρων. Σύμφωνα με το σχεδιασμό της δειγματοληψίας στην ευρύτερη περιοχή του Παγασητικού Κόλπου και Σποράδων, θα πραγματοποιηθούν το μέγιστο 15 πειραματικές σύρσεις, κατανεμημένες σε βάθη από 25 μέχρι 1000 μέτρα, στις περιοχές που φαίνονται στο συνημμένο παράρτημα. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα είναι δυνατή η συμμετοχή ιχθυολόγων από τα κατά τόπους Τμήματα Αλιείας, εφόσον το επιθυμούν.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση