Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Ποιός φοβάται τον Άρειο Πάγο στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ;
Ποιός φοβάται τον Άρειο Πάγο στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ;

Ποιός φοβάται τον Άρειο Πάγο στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ;


Mη σύννομη η εξωθεσμική παρέμβαση της Επιτροπής

* του Μιχάλη Μιτζικού

Το πείσμα, η επιμονή και εν τέλει η τήρηση του όρκου της, μιας Ελληνίδας Αρειοπαγίτη εξακολουθεί να αναστατώνει εγχώρια πολιτικά κόμματα αλλά ακόμη και ορισμένα διορισμένα, κατ'ουσίαν, από τα κράτη τους Μέλη της Ευρωπαικής Επιτροπής. Στην 73σέλιδη απόφαση του Αρείου Πάγου δύσκολα «χωνεύεται» από ορισμένους πολιτικούς εντός και εκτός Ελλάδος γιατί στην ουσία έθεσε και θέτει εν αμφιβόλω το αφήγημά τους για την αιτία υπαγωγής της Χώρα μας στα Μνημόνια και ειδικότερα με ποιους όρους.

Μεγίστη αμηχανία επιδεικνύει η Ευρωπαική Επιτροπή (γιατί άραγε) και βάλθηκαν να εκβιάζουν στην ουσία μία Κυβέρνηση ενός Κράτους Μέλους και να ζητούν απροκάλυπτα να παρέμβει η Ελληνική Κυβέρνηση (άραγε ποιον τρόπον υποδεικνύουν οι συγκεκριμένοι Επίτροποι) σε μία εκκρεμούσα ποινική υπόθεση ενώπιον της Ελληνική Δικαιοσύνης. Και δεν αρκέστηκαν σε δηλώσεις αλλά απέστειλαν και επιστολή στην Κυβέρνηση.

Δεν υπάρχει προηγούμενο προσπάθειας ωμής και φανερής εξωθεσμικής παρέμβασης από ευρωπαικά όργανα σε ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις και μάλιστα ενώπιον ανωτάτων δικαστικών Αρχών μίας Χώρας. Και ορθότατα αντέδρασε με κατηγοριματική ανακοίνωση η ‘Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων απέναντι στην κατακριτέα προσπάθεια χειράγωγησης της Ελληνικής Δικαιοσύνης από εξωθεσμικούς παράγοντες. Αν θεωρούσε η Επιτροπή ότι παραβιάζεται το ευρωπαικό δίκαιο με την παραπομπή του κ. Γεωργίου θα έπρεπε συγκεκριμένα να κινήσει τις διαδικασίες που προβλέπεται από τις ευρωπαικές Συνθήκες και όχι να προβαίνει σε πολιτικές περί χρέους και να μετατρέπει τους Επιτρόπους σε εντεταλμένους κομμισάριους. Διότι οι εν λόγω τρεις διορισμένοι από τα Κράτη τους Επίτροποι θα έπρεπε να μην ενδώσουν σε κρυφά προστάγματα και να σεβαστούν τον ρόλο τους ο οποίος καθορίζεται από τις Ευρωπαικές Συνθήκες και μόνον.

Ισως θα έπρεπε οι συγκεκριμένοι Επίτροποι να διάβαζαν το σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου όπου, μεταξύ άλλων, ρητά γίνεται αναφορά στο περίφημο επί πρωθυπουργίας κ. Σημίτη swap της Goldman Sachs, η τελευταία τράπεζα όντας ο νέος εργοδότης του κ. Μπαρόζο, πρώην προέδρου της Επιτροπής.

(Ένοχη) αμηχανία στο Πασόκ

Εντύπωση προκαλεί η υπεράσπιση από τα στελέχη του Πασόκ των κατηγορουμένων της ΕΛΣΤΑΤ και η αποδοχή της απαράδεκτης παρέμβασης της Ευρ. Επιτροπής στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Κατανοούμε ότι είναι δυσάρεστο να καταγράφεται λεπτομερώς για πρώτη φορά επίσημα σε δικαστική απόφαση και δη του Αρείου Πάγου, τα πεπραγμένα του π. προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ που οδήγησαν, σύμφωνα με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, σε τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009 με έννομες και οικονομικές συνέπειες για τη Χώρα μας.

Ενδεικτικά, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην αίτηση αναίρεσης της Εισαγγελέως Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, ότι ο π. προέδρος της ΕΛΣΤΑΤ προχώρησε α) σε αναταξινόμηση, για πρώτη φορά, από το θεσμικό τομέα των μη χρηματοδοτικών εταιρειών στο θεσμικό τομέα της Γενικής Κυβέρνησης δεκαεπτά Δημοσίων Επιχειρήσεων χωρίς να να πληρούνται οι τιθέμενες προυποθέσεις από το Ευρωπαικό Λογαριασμών (ΕΣΟΛ 1995) β) σε ένταξη στη Γενική Κυβέρνηση εκατοντάδων (περί τα πεντακόσια) νομικών προσώπων τόσο δημοσίου όσο και ιδιωτικού δικαίου, χωρίς να ελεγχθεί η πλήρωση της προβλεπόμενης από τον ΕΣΟΛ 1996 προυπόθεσης του ελέγχου τους από τη Γενική Κυβέρνηση γ) σε συνυπολογισμό στο και συνεπώς εμμέσως και στο έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης της αγοραίας αξίας συμφωνιών ανταλλαγής εκτός αγοράς (off market swaps), οι οποίες είχαν συναφθεί από το Δημόσιο κατά τα έτη 2001-2007, χωρίς ένας τέτοιος συνυπολογισμός να επιβάλλεται απο τον ΕΣΟΛ 1995 και δ) τη συμπερίληψη στο έλλειμα της Γενικής Κυβέρνησης των νοσοκομειακών δαπανών των ετών 2005-2009, ύψους 5.600.000.000 ευρώ, i) χωρίς να αφαιρεθούν από τις εν λόγω δαπάνες ποσά έως και έκπτωση 30% λόγω προεξόφλησης ομολόγων που κατείχαν οι προμηθευτές, και ii) χωρίς να έχουν υποβληθεί στο σύνολό τους στον από το Ελεγκτικό Συνέδριο σχετικό έλεγχο (βλ. σελ. 9-12 της 1331/2015 ποιν. Απ. Αρείου Πάγου).

Γίνεται επίσης αναφορά απόο την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για διόγκωση με το SWAP της Glodman Sachs επί πρωθυπουργίας Σημίτη με 5,342 δισεκ. ευρώ λόγω αδιαπραγμάτευτης ένταξης στις δαπάνες του τομέα της Γενικής Κυβέρνησης κονδυλίου που αντιστοιχούσε σε τμήμα της αξίας του swap 2001 που δεν έπρεπε να καταχωρηθεί ούτε στο 2009, αλλά ούτε στα προηγούμενα έτη. Όπως αναφέρεται στην αίτηση αναίρεσης, η ΕΛΣΤΑΤ επιβάρυνε το με 21 δισεκατ. ευρώ ποσά που κατένειμε αυθαίρετα και εγκληματικά, σε τέσσερα έτη, 2006, 2007, 2008 και 2009, που όπως φαινεται από τα γεγονότα, ήταν αποτέλεσμα τυφλής αποδοχής της πρότασης της Κομισιόν και της Eurostat για την αναδρομική επιβάρυνση του δημοσίου χρέους με κονδύλι του 2001 που έγινε κατ΄εξαίρεση μόνον (βλ. σελ. 57 της 1331/2015 ποιν. Απ. Αρείου Πάγου).

Επικαλούνται τώρα τη Δικαιοσύνη για τις τηλεοπτικές άδειες (και ορθώς) αλλά καταφέρονται εναντίον της όταν δε τους συμφέρει πολιτικά, διότι προσπαθούν να καλύψουν τις βαρύτατες ευθύνες της ς του Γ. στην υπαγωγή της χώρας μας σε Μνημόνια και επιτροπείες. Ακόμη και η φιλική (αρχικά τουλάχιστον) προς τον Γ. Παπανδρέου, «Καθημερινή» του κατελόγιζε ότι η Κυβέρνηση Παπανδρέου αγόταν και φερόταν ως μία που προσομοίαζε με την κατοχική κυβέρνηση επί παράδοσης των Αθηνών.

Καμία επιτροπεία στην Ελληνική Δικαιοσύνη

Εν τέλει, η Κυβέρνηση έχει τη συνταγματική υποχρέωση να προστατέψει και να σηκώσει ασπίδες εν ανάγκη, απέναντι σε προσπάθειες παρέμβασης και επηρεασμού της Ελληνικής Δικαιοσύνης, ιδίως όταν προέρχονται (ενίοτε και απροκάλυπτα) από εξωγενείς ή εξωθεσμικούς παράγοντες. Αμφιβάλλουμε αν οι συγκεκριμένοι κύριοι της Κομισιόν θα τολμούσαν να ψελίσουν έστω κουβέντα εάν επρόκειτο, π.χ. για μία ανάλογη απόφαση του Ομόσπονδου Δικαστηρίου της ς.

Μπορεί η Χώρα μας να οδηγήθηκε (και να παραμένει ελέω ) σε Μνημόνια και οικονομική επιτήρηση αλλά η Ελληνική Δικαιοσύνη δεν θα ανεχθεί κανένα καθεστώς επιτροπείας, όσες επιστολές και να στέλνει η Κομισιόν.

*Ο Μιχάλης Ν. Μιτζικός είναι επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης
«Δύναμη Βόλου» και πολιτευτής Νέας Δημοκρατίας στο Νομό ς

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση