Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΠΗΛΙΟ » Z. Μακρή και Π. Κουτσάφτης για την πολιτισμική ανανέωση του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου
Z. Μακρή και Π. Κουτσάφτης για την πολιτισμική ανανέωση του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου

Z. Μακρή και Π. Κουτσάφτης για την πολιτισμική ανανέωση του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου

 

Προγραμματισμένη συνάντηση συνεργασίας και ενημέρωσης είχε η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και Μαγνησίας Ζέττα Μ. Μακρή, με τον δήμαρχο Ζαγοράς – Μουρεσίου  Παναγιώτη Κουτσάφτη, την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου , για την επικαιροποίηση των θεμάτων, που απασχολούν τον συγκεκριμένο Δήμο.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος, αφού  ευχαρίστησε την υφυπουργό, για μία ακόμη φορά, για την σημαντική συμβολή της και την επιτυχή προσπάθειά της να παραμείνει το υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στην Ζαγορά, συζήτησε, εκτενώς, μαζί της, την αναζήτηση χρηματοδοτικών πόρων για την ψηφιοποίηση του αρχείου της ιστορικής βιβλιοθήκης της Ζαγοράς Πηλίου.

Πρόκειται για μία εξαιρετικά ιστορική βιβλιοθήκη,  η οποία, αρχικώς, στεγαζόταν στην σχολή, που λειτουργούσε,  από τις αρχές του 18ου αιώνα (1712), με την ονομασία «Ελληνομουσείο» και στην οποία, σήμερα, φυλάσσονται 5.000 χειρόγραφα και παλαίτυπα μεγάλης αξίας.

Σημειώνεται ότι, μεταξύ των διακριθέντων, αργότερα, σπουδαστών και μελετητών της βιβλιοθήκης ήταν ο Άνθιμος Γαζής και ο Ρήγας Φεραίος.

Ακόμη, δοθείσης της ευκαιρίας, ο κ. Κουτσάφτης, ενημέρωσε την κ. Μακρή και για την εξέλιξη της πορείας της ένταξης, του, προς , έργου: «Επισκευή και αποκατάσταση Ελληνομουσείου Ρήγα Φεραίου», προϋπολογισμού 516.000 €, το οποίο έχει υποβληθεί στο πλαίσιο της πρόσκλησης ΑΤ14 με τίτλο: «Ελλάδα 1821 – Ελλάδα », στον άξονα προτεραιότητας «Παιδεία, Πολιτισμός, Τουρισμός και Αθλητισμός» του προγράμματος ΑΤΩΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ του Υπουργείου Εσωτερικών.

Σημειώνεται ότι η ως άνω πρόταση, αφού έλαβε θετική εισήγηση από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021», ως προς την σκοπιμότητα της υλοποίησής της, την παρούσα χρονική στιγμή, αξιολογείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών.

Τέλος, ο δήμαρχος έθεσε το ζήτημα της επίσπευσης των διαδικασιών, που αφορούν στην του έργου «Διαμόρφωση χώρου και κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου 5*5 – Αθλητικός χώρος «Κωλέττη» Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου», για το οποίο έχει υποβληθεί η επικαιροποιημένη μελέτη του στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και εξετάζεται.

Η κ. Μακρή, αφού άκουσε  τα θέματα που ετέθησαν από τον δήμαρχο Ζαγοράς – Μουρεσίου, διαβεβαίωσε τον κ. Κουτσάφτη ότι παρακολουθεί, στενά και αδιαλείπτως, την πορεία των ζητημάτων της δημοτικής αρχής και δεσμεύθηκε ότι, όπως στο παρελθόν, έτσι και τ, με την ίδια ζέση και , θα καταβάλει προσπάθειες ώστε όχι μόνο να εγκριθούν τα ως άνω εμβληματικά αλλά και να υλοποιηθούν, επιτυχώς και σύντομα, προκειμένου να δώσουν μία νέα πολιτισμική πνοή αλλά και ανανέωση στην ιστορική περιοχή του Δήμου.

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση