Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΠΗΛΙΟ / Βιώσιμη λύση – ανάσα για λατόμους από τον Δήμο Ν. Πηλίου
Βιώσιμη λύση – ανάσα για  λατόμους από τον Δήμο Ν. Πηλίου

Βιώσιμη λύση – ανάσα για λατόμους από τον Δήμο Ν. Πηλίου

Σε συμφωνία ορθολογικής – βιώσιμης συνεκμετάλλευσης των λατομικών χώρων στο Νότιο , προχωρούν το αμέσως προσεχές διάστημα ο Δήμος και οι συνεταιρισμοί που συνέστησαν δεκάδες λατόμοι, μετά από παρότρυνση της Δημοτικής Αρχής.

Η ολοκληρώθηκε με τον δήμαρχο Νικ. Φορτούνα και τους αντιδημάρχους Μιλτ. Παπαδημητρίου, Ευαγ. Νασιόπουλο και Ευαγ. Τσιρέμπολο, να επιμένουν στην πρόταση για ορθολογική και σύννομη συνεκμετάλλευση των λατομικών χώρων και τους συνεταιριστές – λατόμους να συμφωνούν τελικά για τον νέο τρόπο εκμετάλλευσης ο οποίος δίνει διέξοδο και οικονομική προοπτική σε δεκάδες οικογένειες του Νοτίου Πηλίου.

“Η Δημοτική Αρχή . Πηλίου, εξηγεί ο Μιλτ. Παπαδημητρίου, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, δεν έκρυψε το θέμα κάτω από το χαλί, ούτε έκλεισε το μάτι σε όσους ήθελαν να συνεχιστεί ένα ξεπερασμένο πλαίσιο εκμετάλλευσης των λατομείων, με έντονη νομική και διοικητική αμφισβήτηση.

Βάλαμε κόκκινη γραμμή στις στρεβλώσεις του παρελθόντος και προτείναμε στους λατόμους την καλύτερη λύση που θα τονώσει την απασχόληση και την τοπική . Μέσα από ειλικρινή διάλογο, με υιοθέτηση βελτιωτικών προτάσεων, καταλήξαμε σε ένα αποδεκτό πλαίσιο συμφωνίας το οποίο θα τεθεί προς έγκριση στην προσεχή του Δημοτικού Συμβουλίου . Πηλίου.

Είναι η πρώτη φορά, μετά από την μεταπολίτευση που υπάρχει μία καθολική και ορθολογική αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών θεμάτων και του τρόπου εκμετάλλευσης των λατομείων της περιοχής. Εκ νέου σχεδιασμός του τρόπου εκμετάλλευσης και της βιωσιμότητας με την σύνταξη νέων τεχνικών και περιβαλλοντικών μελετών και της ανάθεσης εκμετάλλευσης του χώρου σε συνεταιρισμό μόνιμων κατοίκων που διασφαλίζει κατ’ αρχάς τα ελάχιστα εχέγγυα μίας νόμιμης και βιώσιμης ορθολογικής διαχείρισης του φυσικού πλούτου της περιοχής, της προστασίας του περιβάλλοντος και της ενίσχυσης-διασφάλισης του εισοδήματος των κατοίκων της περιοχής δια μίας «κοινωνικής» συνεταιριστικής οργάνωσης.

Απομένει, καταλήγει ο Αντιδήμαρχος κ. Μιλτ. Παπαδημητρίου, η την προσεχή Πέμπτη με τον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Ι. Σταθάκη ώστε να αντιμετωπιστούν κάποιες εκκρεμότητες και το νέο πλαίσιο συνεκμετάλλευσης να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή.”

“Εξέλιξη στο σωστό δρόμο”

Σχολιάζοντας την εξέλιξη της διαβούλευσης, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Λατόμων Νεοχωρίου Αγγ. Μπέζας τόνισε: “Είναι μια εξέλιξη που βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Τώρα δεν υπάρχουν δουλειές να ζήσουν οι οικογένειες των λατόμων. Ήμασταν στο πουθενά και τώρα με την πρόταση του Δήμου Νοτίου Πηλίου, βρισκόμαστε σε νέο ξεκίνημα. Τα σωματεία δεν λειτουργούσαν σύννομα αλλά τώρα είμαστε νόμιμοι σε όλα. Τώρα μπορούμε να πάρουμε τις τύχες πάνω μας, να μην αφήσουμε αμαρτίες στα μας και να αναπτύξουμε την , να ζήσουν οι οικογένειες, να δημιουργηθούν δουλειές.”

????????????????????????????????????

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Εγκαινιάστηκετο νέο ειδικό Κέντρο Ημέρας Διασύνδεσης της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Αλτζχάϊμερ και συγγενών διαταραχ… - https://t.co/FZfN0C0UXk -

  • Αντικατάσταση παλαιών υδρομετρητών με νέα «έξυπνα υδρόμετρα» στον Δήμο Ρήγα Φεραίου - https://t.co/91ijCbd0RW… -

  • Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «#Αγγλικά στο #Νηπιαγωγείο: Προς μια Πολυγλωσσική Εκπαίδευση» - https://t.co/7re6IZCmGM… -

"Αλιεύοντας" την είδηση