Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΠΗΛΙΟ » Βιώσιμη λύση – ανάσα για λατόμους από τον Δήμο Ν. Πηλίου
Βιώσιμη λύση – ανάσα για  λατόμους από τον Δήμο Ν. Πηλίου

Βιώσιμη λύση – ανάσα για λατόμους από τον Δήμο Ν. Πηλίου

Σε συμφωνία ορθολογικής – βιώσιμης συνεκμετάλλευσης των λατομικών χώρων στο Νότιο Πήλιο, προχωρούν το αμέσως προσεχές διάστημα ο Δήμος και οι συνεταιρισμοί που συνέστησαν δεκάδες λατόμοι, μετά από παρότρυνση της Δημοτικής Αρχής.

Η διαβούλευση ολοκληρώθηκε με τον δήμαρχο Νικ. Φορτούνα και τους αντιδημάρχους Μιλτ. Παπαδημητρίου, Ευαγ. Νασιόπουλο και Ευαγ. Τσιρέμπολο, να επιμένουν στην πρόταση για ορθολογική και σύννομη συνεκμετάλλευση των λατομικών χώρων και τους συνεταιριστές – λατόμους να συμφωνούν τελικά για τον νέο τρόπο εκμετάλλευσης ο οποίος δίνει διέξοδο και οικονομική προοπτική σε δεκάδες οικογένειες του Νοτίου Πηλίου.

“Η Δημοτική Αρχή Ν. Πηλίου, εξηγεί ο Μιλτ. Παπαδημητρίου, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, δεν έκρυψε το θέμα κάτω από το χαλί, ούτε έκλεισε το σε όσους ήθελαν να συνεχιστεί ένα ξεπερασμένο πλαίσιο εκμετάλλευσης των λατομείων, με έντονη νομική και διοικητική αμφισβήτηση.

Βάλαμε κόκκινη γραμμή στις στρεβλώσεις του παρελθόντος και προτείναμε στους λατόμους την καλύτερη λύση που θα τονώσει την και την τοπική οικονομία. Μέσα από ειλικρινή διάλογο, με υιοθέτηση βελτιωτικών προτάσεων, καταλήξαμε σε ένα αποδεκτό πλαίσιο συμφωνίας το οποίο θα τεθεί προς έγκριση στην προσεχή του Δημοτικού Συμβουλίου Ν. Πηλίου.

Είναι η πρώτη φορά, μετά από την μεταπολίτευση που υπάρχει μία καθολική και ορθολογική αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών θεμάτων και του τρόπου εκμετάλλευσης των λατομείων της περιοχής. Εκ νέου σχεδιασμός του τρόπου εκμετάλλευσης και της βιωσιμότητας με την σύνταξη νέων τεχνικών και περιβαλλοντικών μελετών και της ανάθεσης εκμετάλλευσης του χώρου σε συνεταιρισμό μόνιμων κατοίκων που διασφαλίζει κατ’ αρχάς τα ελάχιστα εχέγγυα μίας νόμιμης και βιώσιμης ορθολογικής διαχείρισης του φυσικού πλούτου της περιοχής, της προστασίας του περιβάλλοντος και της ενίσχυσης-διασφάλισης του εισοδήματος των κατοίκων της περιοχής δια μίας «κοινωνικής» συνεταιριστικής οργάνωσης.

Απομένει, καταλήγει ο Αντιδήμαρχος κ. Μιλτ. Παπαδημητρίου, η συνάντηση την προσεχή Πέμπτη με τον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Ι. Σταθάκη ώστε να αντιμετωπιστούν κάποιες εκκρεμότητες και το νέο πλαίσιο συνεκμετάλλευσης να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή.”

“Εξέλιξη στο σωστό δρόμο”

Σχολιάζοντας την εξέλιξη της διαβούλευσης, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Λατόμων Νεοχωρίου Αγγ. Μπέζας τόνισε: “Είναι μια εξέλιξη που βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Τώρα δεν υπάρχουν δουλειές να ζήσουν οι οικογένειες των λατόμων. Ήμασταν στο πουθενά και τώρα με την πρόταση του Δήμου Νοτίου Πηλίου, βρισκόμαστε σε νέο ξεκίνημα. Τα δεν λειτουργούσαν σύννομα αλλά τώρα είμαστε νόμιμοι σε όλα. Τώρα μπορούμε να πάρουμε τις τύχες πάνω μας, να μην αφήσουμε αμαρτίες στα παιδιά μας και να αναπτύξουμε την οικονομία, να ζήσουν οι οικογένειες, να δημιουργηθούν δουλειές.”

????????????????????????????????????

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση