Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΠΗΛΙΟ » Του Πηλίου τα ζυμώματα…της Συκής τα ανταμώματα
Του Πηλίου τα ζυμώματα…της Συκής τα ανταμώματα

Του Πηλίου τα ζυμώματα…της Συκής τα ανταμώματα

Παραδοσιακή γιορτή προϊόντων Συκής Νοτίου Πηλίου αφιερωμένη στην Πηλιορείτικη πίτα με τίτλο:«του Πηλίου τα ζυμώματα…της Συκής τα ανταμώματα» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Αυγούστου 2019 στην  κεντρική πλατεία Συκής Πηλίου.

 Πάνε τρία χρόνια τώρα, που ένα παιδί, καταρτισμένο και με περισσή διάθεση προσφοράς ζήτησε την συνεργασία του Φορέα Πολιτισμού της Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», για την υλοποίηση των στόχων του Συλλόγου τους.

  • Προσπαθούμε είπε ο Στέφανος Βαούτης, να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του χωριού μας, της Συκής του Νοτίου Πηλίου, να διασώσουμε ήθη και παραδώσεις, αλλά και να ψυχαγωγήσουμε τους «σκληρούς» κατοίκους της, που όλες τις εποχές του χρόνου κοπιάζουν στα νταμάρια της πέτρας ή σας χωράφια τους. Αυτές είναι οι μοναδικές τους ασχολίες!

Ο  Πολιτιστικός Σύλλογος Συκής «Γεώργιος Ρηματισίδης», υπηρετεί από πολλών ετών το όμορφο χωριό της Συκής, φροντίζοντας τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις του, αλλά και τον εξωραϊσμό διαφόρων σημείων του, προπάντων όμως την προβολή της ιστορίας, της φυσιογνωμίας και των τοπικών προϊόντων.

Τις δύο προηγούμενες χρονιές διοργανώθηκε η «Γιορτή  Τοπικών Προϊόντων»,για πρώτη φορά στον τόπο αυτό. Σ΄ αυτή τη «Γιορτή του χωριού»  που σαν σκέψη προϋπήρχε από  πολλά χρόνια στα σχέδια και στις επιδιώξεις του Συλλόγου, ενώ  τον Αύγουστο του 2017 κατάφερε να πάρει «σάρκα και οστά» με την  συμμετοχή  στην οργάνωση, την παρότρυνση και συνεισφορά του φορέα Πολιτισμού της  Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού Αποθέματος».

Η παραπάνω, μόνιμη πλέον συνεργασία συνεχίζεται και με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο τος Συλλόγου, που έχει μόλις δύο μήνες θητεία, και προσπαθεί να δώσει το δικό του στίγμα στις εκδηλώσεις και δράσεις του Συλλόγου της Συκής.

Το νέο Δ.Σ. συγκροτήθηκε από νέους της Συκής, και το αποτελούν οι παρακάτω:Πρόεδρος ΜΠΟΥΡΣΙΑΚΗΣ Ευστάθιος, αντιπρόεδρος ΠΑΠΑΜΑΡΚΑΚΗ Ευδοκία, γραμματέας ΚΩΣΤΟΥΛΙΑ Ελένη, ταμίας ΚΟΥΚΟΥΜΒΡΗΣ Ευστάθιος  και μέλη ΜΑΛΙΟΚΑΠΗΣ Ηλίας, ΖΑΧΑΡΟΣ Δήμος και ΚΟΥΚΟΥΜΒΡΗΣ Δήμος.

Την Κυριακή 18 Αυγούστου 2018, στην Κεντρική Πλατεία της Συκής, με πολύ μεράκι, πάρα πολλές συμμετοχές διαγωνιζόμενων, πραγματοποιείται η φετινή παραδοσιακή γιορτή προϊόντων Συκής Νοτίου Πηλίου, που είναι αφιερωμένη στην Πηλιορείτικη πίτα, που έχει τον ευρηματικό τίτλο: «του Πηλίου τα ζυμώματα…της Συκής τα ανταμώματα».

 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Συκής «Γεώργιος Ρηματισίδης», θα συνεργαστεί και σε τούτη την παραδοσιακή γιορτή τοπικών προϊόντων και πάλι με την  «Μαγνήτων Κιβωτό», προσδοκώντας να αποσπάσει το μέγιστο αποτέλεσμα και να καθιερώσει για πρώτη φορά στην περιοχή μας τον «Διαγωνισμό Πηλιορείτικης πίτας».

Παραμένει ως στόχος η προβολή των προϊόντων της περιοχής, των συνεταιρισμών, των παραγωγών όχι μόνο από την Συκή αλλά και από την ευρύτερη περιοχή του Νοτίου Πηλίου, προπάντων όμως να κάνει γνωστές στο κοινό όλες τις παραμέτρους που συντηρούν την τεράστιας λαογραφικής και διατροφικής αξίας, ιστορία της Πηλιορείτικης πίτας.

Επιδίωξη των οργανωτών είναι η καθιέρωση του «Διαγωνισμού Πηλιορείτικης πίτας» ως «Γιορτής του χωριού» για τα επόμενα χρόνια  με περισσότερες συμμετοχές, και απώτερο στόχο αυτή η εκδήλωση να αποτελέσει προβολή  για την Συκή και συνολικά το Πήλιο.

Οι πηλιορείτικες πίτες θα παρουσιαστούν από τις νοικοκυρές που τις ετοίμασαν στην Κεντρική Πλατεία του χωριού, στις 18.30 το απόγευμα και η «Επιτροπή Γευσιγνωσίας», που την αποτελούν έγκριτοι γευσιγνώστες, με περγαμηνές στον χώρο, θα δοκιμάσουν και θα αναδείξουν τις καλύτερες από γεύση, πρωτοτυπία, παρουσίαση και περιεχόμενο υλικών.

Η ανακήρυξη των αποτελεσμάτων θα γίνει στις 20.00 και θα ακολουθήσει η βράβευση. Βέβαια, όσοι παρευρεθούν, θα έχουν τη δυνατότητα να γευτούν, να γνωρίσουν από κοντά τις παρασκευάστριες και να ….ζητήσουν τεχνικές και  συνταγές!!!

Το ξεχωριστό στην περίπτωση αυτή είναι ότι το Δ.Σ. του Συλλόγου, αφουγκραζόμενο  τις δυσκολίες και τις ανάγκες των συνανθρώπων και ειδικότερα των παιδιών, θα παραδώσει ένα σημαντικό μέρος από τις πίτες που θα διαγωνιστούν στα παιδάκια του Ορφανοτροφείο Βόλου.

Θα ακολουθήσει  χαιρετισμός του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Συκής «Γεώργιος Ρηματισίδης»,  Ευστάθιου Μπουρσιάκη, ενώ την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης, τις προοπτικές και τους στόχους του Συλλόγου θα αναπτύξει η αντιπρόεδρος  Ευδοκία Παπαμαρκάκη.

Στη συνέχεια το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει παραδοσιακούς χορούς από τα χορευτικά τμήματα:

Πολιτιστικού Συλλόγου Συκής «Γεώργιος Ρηματισίδης»

Πολιτιστικού Συλλόγου Αργαλαστής «Τα Σπάλαθρα»

Πολιτιστικού Αθλητικού Συλλόγου Αγίου Γεωργίου Βόλου

Συλλόγου «Φίλων Νέων Αγίου Γεωργίου Φερών

Για να κλείσει με λαϊκό Πηλιορείτικο πανηγύρι με την παραδοσιακή ορχήστρα στην οποία συμμετέχουν οι μουσικοί: Νίκος Κερασιώτης (κλαρίνο), Φανή Μπαρμπή (τραγούδι), Γιάννης Σκαμπαρδώνης (Βιολί), Κωνσταντίνος Μούτος (λαούτο – τραγούδι) και Αναστασία Λύτρα (κρουστά).

 

 

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Καθαρισμός της ακτογραμμής Μηλίνας   #ακτογραμμήΜηλίνας - https://t.co/6GwCinwyeO -

  • Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας σε τμήμα της οδού μεταξύ Kαλών Νερών και Βυζίτσας - https://t.co/14mkwWWz5k… -

  • Δράση ΟΝΝΕΔ Λάρισας, Καρδίτσας και Μαγνησίας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2023 - https://t.co/rZGeGVLRhK… -

"Αλιεύοντας" την είδηση