Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΠΗΛΙΟ » Τον ιστορικό ναό Αγίας Μαρίνας Κισσού αναδεικνύει η Περιφέρεια Θεσσαλίας
Τον ιστορικό ναό Αγίας Μαρίνας Κισσού αναδεικνύει η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Τον ιστορικό ναό Αγίας Μαρίνας Κισσού αναδεικνύει η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Με χρηματοδότηση 538.259 ευρώ από το ΕΣΠΑ 2014-2020

Τον ιστορικό ναό Αγίας Μαρίνας Κισσού αναδεικνύει η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε την ένταξη στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 του υ «Επισκευή της στέγης και τοιχογραφιών του ναού Αγίας Μαρίνας Κισσού Πηλίου», προϋπολογισμού 538.259 ευρώ.

Δικαιούχοι του έργου είναι η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Με-ταβυζαντινών Μνημείων και η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Φορέας Λειτουργίας η μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού.

«Σε συνεργασία με την υπουργό Πολιτισμού , τον μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιο, την αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μαγνησίας Δωροθέα και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, αναδεικνύουμε και συντηρούμε τον ιστορικό ναό Αγίας Μαρίνας Κισσού» δηλώνει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Με το έργο στερεώνεται και συντηρείται ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής του Πηλίου αλλά και της ευρύτερης περιοχής και αποδίδεται αποκατεστημένος και λειτουργικός ο ναός. Το έργο έχει άμεση συμβολή στην πολιτιστική της περιοχής, στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Περιφέρειας και στην αύξηση της επισκεψιμότητας με οφέλη για την τοπική κοινωνία, τον τουρισμό και την οικονομία της ευρύτερης περιοχής» προσθέτει ο περιφερειάρχης.

Ο ναός Αγ. Μαρίνας στον Κισσό

Βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της κεντρικής ς του Κισσού, στο ανατολικό Πήλιο, επάνω από ρέμα που διέρχεται ανατολικά του ναού και θεωρείται από τα πιο αντιπροσωπευτικά και αξιόλογα εκκλησιαστικά μνημεία του Πηλίου και έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο (ΦΕΚ 699/Β/26-5-1976). Ο ναός είναι τρίκλιτη τρισυπόστατη βασιλική μεγάλων διαστάσεων του 17ου αιώνα και σύμφωνα με ε-πιγραφή ανακαινίστηκε το 1774.

Καλύπτεται με ενιαία δίρριχτη στέγη που φέρει πλάκες από σχιστόλιθο. Εξωτερικά στις τρεις όψεις του ναού διαμορφώνεται ξύλινο προστώο που στο ΒΑ και ΝΑ άκρο του καταλήγει σε δύο παρεκκλήσια. Στην ΝΑ γωνία του υπάρχει τριώροφο κωδωνοστάσιο.

Εσωτερικά τα κλίτη του ναού χωρίζονται μεταξύ τους με ξύλινες κιονοστοιχίες, από πέντε κίονες το κάθε ένα. Το με-σαίο κλίτος είναι καμαροσκεπές ενώ τα άλλα δύο είναι επίπεδα.

Στη δυτική πλευρά φέρει ξύλινο γυναικωνίτη.

Το τέμπλο του είναι ξυλόγλυπτο πολύ καλής τεχνοτροπίας που φιλοτεχνήθηκε τον 18ο αιώνα.

Οι οροφές του φέρουν τοιχογραφίες του γνωστού λαϊκού ζωγράφου Παγώνη (1802).

Ο ναός παρουσιάζει προβλήματα στη στέγη, με αποσάθρωση και παραμόρφωση των ξύλινων μελών της με αποτέλεσμα την εισροή ομβρίων εντός του ναού και την σταδιακή καταστροφή των οροφογραφιών της σε αρκετά σημεία.

Οι παρεμβάσεις
Το έργο υλοποιείται με δύο υποέργα.

Ειδικότερα και ανά υποέργο:

• Υποέργο 1 «Επισκευή της στέγης του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνας Κισσού Πηλίου», π/υ 338.259,07, με Δικαιούχο την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων: περιλαμβάνει την επισκευή και του ξύλινου φορέα της στέγης του ναού, την αντικατάσταση της επικάλυψής της, την τοπική επισκευή και ανάκτηση τμημάτων τοιχοποιίας σε θέσεις που έχουν υποστεί βλάβη στην οποία εδράζονται ξύλινα στοιχεία της στέγης. Το έργο θα υλοποιηθεί με Διαγωνισμό Ν.4412/.

• Υποέργο 2 «Συντήρηση των τοιχογραφιών του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνας Κισσού Πηλίου, Περιφέρειας Θεσσαλίας», π/υ 200.000€, με Δικαιούχο την Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων: περιλαμβάνει συντήρησης των τοιχογραφιών του ναού που αφορούν σε στερέωση του υποσ-τρώματος και του υποστηρίγματος, αφαίρεση των επικαθήσεων αλάτων, καθαρισμό της ζωγραφικής επιφάνειας, στερέωση των ζωγραφικών στρωμάτων και αισθητική αποκατάσταση. Το έργο θα υλοποιηθεί με Αρχαιο Αυτεπιστασία.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση