Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΠΗΛΙΟ » Το έθιμο της φάβας στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας
Το έθιμο της φάβας στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας

Το έθιμο της φάβας στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας

 

 

Οι κάτοικοι του Αγίου Γεωργίου ηλείας στο ότιο Πήλιο, πιστοί στις παραδόσεις του τόπου τους, αναβίωσαν και φέτος μετά από μια μικρή αναβολή λόγω της πανδημίας ,το παραδοσιακό έθιμο της φάβας που χρονολογείται από της αρχές του αιώνα , χωρίς να γνωρίζει κανείς με ακρίβεια την χρονιά έναρξης του εθίμου .

Ο εορτασμός πραγματοποιείται σύμφωνα με την ,παραμονή της Αποτομής της Τίμιας Κεφαλής του Προδρόμου Ιωάννη στον εξωτερικό χώρο του μνημειακού ναού του που βρίσκεται στο πάνω μέρος του χωριού.

Οι προετοιμασίες ξεκίνησαν από την προηγούμενη ημέρα Παρασκευή 27 του μήνα όταν , γυναίκες κυρίως αλλά και άνδρες , κάτοικοι του χωριού , μαζεύτηκαν από νωρίς το πρωί στον προαύλιο χώρο του ναού και ξεκίνησαν τον καθαρισμό μεγάλων ποσοτήτων κουκιών που είχαν μουλιάσει σε νερό από την προηγούμενη μέρα .

Το σούρουπο της ίδιας μέρας ακολούθησε η πρώτη βράση τους και η μετατροπή τους σε φάβα . Μια διαδικασία που διήρκησε έως αργά τα μεσάνυχτα.

Τα ξημερώματα της επόμενης μέρας Σάββατο 28 του μηνός ,παραμονή της Αποτομής της Τίμιας Κεφαλής του Προδρόμου Ιωάννη , η φάβα ξανάβρασε και πρόσθεσαν το απαραίτητο λάδι και κρεμμύδι .

Έτοιμη πια μοιράστηκε σε ατομικά πλαστικά κουπάκια και δόθηκε σαν ευλογία στους πιστούς αργά το απόγευμα μετά το πέρας του εσπερινού -αρτοκλασίας .

Παρευρέθηκαν ο Μαγνησίας της Ν.Δ.  νσταντίνος Μαραβέγιας και μέλη του συμβουλίου της τοπικής κοινότητας .

Ο 3ημερος εορτασμός ολοκληρώθηκε με την τέλεση της θείας λειτουργίας το πρωί της ς στο παρεκκλήσι του Ιερού Ναού

Ιδιαίτερα συγκινημένος ο εκκλησιαστικός επίτροπος και σύμβουλος της τοπικής κοινότητας  Ιωάννης Φιλίππου , επισήμανε την σημασία της φετινής ς «..μιας και σηματοδοτεί και την μετά από πολλά χρόνια του εθίμου στον τόπο από όπου ξεκίνησε. Στο παρεκκλήσι του μνημειακού Ιερού Ναού του που χρονολογείται από το 1795 με κτίστη τον Δήμο Ζαπανιώτη.

Στον ναό – μια τρίκλινη βασιλική -πρόσφατα ολοκληρώθηκαν τα έργα για την αναστήλωσή του και ξεκινά άμεσα η απεντόμωση και συντήρηση των ξύλινων γλυπτών που θα διαρκέσει περίπου μια διετία».

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση