Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΠΗΛΙΟ » Τιμήθηκε η Επέτειος έναρξης της Επανάστασης στις Μηλιές
Τιμήθηκε η Επέτειος έναρξης της Επανάστασης στις Μηλιές

Τιμήθηκε η Επέτειος έναρξης της Επανάστασης στις Μηλιές

ς ιδιίτερης σημασίας ημέρα, αυτή της  Ύψωσης της Σημαίας της ς της Θεσσαλομαγνησίας,  τιμήθηκε  σήμερα  Σάββατο 22 Μαΐου 2021  στον ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μηλεών.

Αρχικώς,  τελέστηκε  , ιερουργούντος του μητροπολίτου Δημητριάδος Ιγνατίου, ο οποίος κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Στο κήρυγμά του χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα “ιστορική”, καθώς παραπέμπει στην κήρυξη της ς στον τόπο μας και επικέντρωσε τον λόγο του στην ιστορική σημασία του περικαλλούς Ναού των Ταξιαρχών στις Μηλιές. “Όταν κανείς τον αντικρύζει εξωτερικά, δύσκολα καταλαβαίνει ότι πρόκειται για Ορθόδοξο Ναό. Αυτό οφείλεται στην ευφυία των προγόνων μας, οι οποίοι δεν ανήγειραν και καμπαναριό. Έσωθεν, όμως, ο Ναός μεταμορφώνεται, αποκτά εκπληκτική αγιογραφία, πλούτο ανεπανάληπτο. Κι έτσι αποκαλύπτεται η ψυχή εκείνων των ανθρώπων, που παρέμενε ελεύθερη, αν και βίωναν την σκλαβιά. Σ' αυτόν τον ναό λειτουργούσε ο Μεγάλος Διδάσκαλος του Γένους Άνθιμος Γαζής, ο οποίος γεννήθηκε σ΄αυτόν τον τόπο, διδάχθηκε σ' αυτόν τον ναό και  δείχνει ποιοι είμαστε, από πού ερχόμαστε, ποια είναι η ιστορία, η πίστη και η παράδοσή μας. Εδώ διασώθηκε η Ελληνική γλώσσα και η αίσθηση του ανήκειν στην Ορθόδοξη πίστη, στην Ελληνορθόδοξη Παράδοση…”.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Ιγνάτιος παρατήρησε ότι “οι Ορθόδοξοι Έλληνες, όταν γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, δεν γιορτάζουμε μόνο την κατάκτηση της ελευθερίας και την δημιουργία ενός ελεύθερου Κράτους, αλλά και το θαύμα που προηγήθηκε, ότι επί 400 και πλέον χρόνια, οι πρόγονοί μας παρέμειναν Έλληνες χάρη στην Ορθόδοξη πίστη τους και στην Ελληνική Παιδεία, που διέσωσε, τότε, η Εκκλησία.

Πολλοί λογάδες και διδάσκαλοι, όπως ο Άθνιμος Γαζής, ο Γρηγόριος Κωνσταντάς και ο Δανιήλ Φιλιππίδης, που γαλουχήθηκαν στην Εσπερία, υπήρξαν Κληρικοί, ετοίμασαν την ελευθερία αυτού του τόπου, καλλιεργώντας, μέσω της Παιδείας, τις ψυχές, που τις ετοίμασαν για την Επανάσταση…”.

Ακολούθως, αναφέρθηκε στην προσφορά των Νεομαρτύρων στον Αγώνα για την Ελευθερία, με αφορμή την μνήμη των Νεομαρτύρων της Τριπόλεως Δημητρίου και Παύλου, που γιορτάζεται σήμερα: “είναι αυτοί που δεν αρνήθηκαν την πίστη στον Χριστό και ως τίμημα πλήρωσαν την ίδια τη ζωή τους. Οι Νεομάρτυρες σαν άσβεστη την ελπίδα και την πίστη ότι θα έρθει η ώρα της αναστάσεως της πατρίδας. Είθε να φανούμε κι εμείς αντάξιοί τους, για να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον για την πατρίδα και το Έθνος μας”.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων ενώπιον της προτομής του Ανθίμου Γαζή, στον προαύλιο χώρο της Βιβλιοθήκης των Μηλεών.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο πρ. υπουργός και τ. αντιπρόεδρος της Βουλής Γεώργιος Σούρλας.

Στη συνέχεια ο κ.  Ιγνάτιος αναφέρθηκε και πάλι στο πρόσωπο του Ανθίμου Γαζή, επισημαίνοντας ότι “ενώ είχε όλες τις προϋποθέσεις να διαπρέψει στην διασπορά, ως σπουδαίος διανοούμενος, λόγιος, και διαπρεπής Κληρικός, εντούτοις επέστρεψε στην πατρίδα του, γνήσιος συνεχιστής του Ρήγα Φεραίου, τον οποίο αγάπησε και μελέτησε και το Σύνταγμά του θέλησε να εφαρμόσει. Επέστρεψε στον τόπο του, για να προσφέρει Παιδεία στα παιδιά, γιατί γνώριζε ότι χωρίς αληθινή Παιδεία Ελευθερία δεν υπάρχει. Γι' αυτό, είμαστε ευγνώμονες σε όσους επιστρέφουν στην πατρίδα, σε όσους κρατούν ζωντανή την παράδοση του Πηλίου. Στον ίδιο αγώνα επιδίδεται και η Τοπική μας Εκκλησία, που φροντίζει για την λειτουργία όλων των Ναών του Πηλίου, χάρη στους Ιερείς που προσφέρονται ανιδιοτελώς”. Τέλος, ευχαρίστησε το και την χορωδία, για την εξαίρετη συλλειτουργία, αλλά και την διάσωση της παράδοσης και της ιστορίας μας, που με τόση επιμέλεια φροντίζει και διδάσκει.

Ακολούθησε  Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Μεγάλου Διδασκάλου του Γένους Ανθίμου Γαζή, στον αύλειο χώρο της ιστορικής Βιβλιοθήκης των Μηλεών.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο επίσκοπος απένειμε τιμητικές πλακέτες, εκ μέρους του ναού στο ζεύγος Σπυρίδωνα Μαράτο,  δικηγόρο και Ιουλία Μαλαμίτση, πυρηνική ιατρό, για την συνεισφορά τους στην ανακαίνιση του Καθολικού της παλαιάς Μονής Αγίου Νικολάου Μηλεών και στον ιατρό Νικόλαο Παπαθεοδώρου, για την συγγραφή του βιβλίου με την ιστορία του ναού των Ταξιαρχών.

Παρόντες στην τελετή ήταν ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχ. Μιτζικός,  αντιδήμαρχοι και τοπικοί σύμβουλοι , οι Μαγνησίας Αθ. Λιούπης, Κατερίνα Παπανάτσιου και Αλ. Μεϊκόπουλος, η αντιπεριφερειάρχης ΠΕΜΣ Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο του Α.Τ. Νοτίου Πηλίου Π. Αντάρας, ενώ την Πυροσβεστική Υπηρεσία εκπροσώπησε  ο του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αργαλαστής Ι. Σακελλαρίου.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση