Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΠΗΛΙΟ » Συντηρεί το τέμπλο του ν. Αγίου Νικολάου Πορταριάς η Περιφέρεια Θεσσαλίας
Συντηρεί το τέμπλο του ν. Αγίου Νικολάου Πορταριάς η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Συντηρεί το τέμπλο του ν. Αγίου Νικολάου Πορταριάς η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Υπογράφηκε πό τον περιφερειάρχη Θεσσλίας Κώστα Αγοραστό και τον μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιο η προγραμματική για τη συντήρηση του τέμπλου στον ιστορικό  ναό Πορταριάς.

«Με στρατηγικό σχέδιο και σε συνεργασία με τον μητροπολίτη Δημητριάδος  Ιγνάτιο και την αεριφερειάρχη και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη, χρηματοδοτούμε και υλοποιούμε έργα που αναδεικνύουν την θρησκευτική και πολιτιστική μας κληρονομιά και εμπλουτίζουν το τουριστικό προϊόν της Θεσσαλίας» δηλώνει ο Κώστας Αγοραστός. «Ο πολιτισμός και ο τουρισμός είναι ισχυρά αναπτυξιακά εργαλεία με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα για την κοινωνία και την οικονομία. Τα μνημεία πρέπει να συντηρούνται και να προστατεύονται. Παράλληλα, με τα έργα δημιουργούμε θέσεις εργασίας και στηρίζουμε την τοπική, πραγματική οικονομία» προσθέτει ο περιφερειάρχης.

Το έργο

Ο ναός Πορταριάς έχει κηρυχθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού είναι ένα έργο του 1884 και ακολουθεί το ρυθμό των νεοκλασικών έργων του 19ου αιώνα με στοιχεία Μπαρόκ στη διακόσμηση.

Είναι τριμερές και ενιαίο καθ' ύψος, δεν είναι ευθύγραμμο σε όλο το πλάτος.

Οι διαστάσεις του τέμπλου είναι: μήκος 12,40μ, ύψος 7,76μ (με τον Σταυρό επίστεψης).

Στην μπροστινή όψη του τέμπλου διαπιστώνονται εκτεταμένες φθορές λόγω ανθρώπινων επεμβάσεων (επικάλυψη με επίχρισμα λαδομπογιάς, απώλεια ξυλόγλυπτων τμημάτων του, απώλεια του φύλλου χρυσού λόγω βίαιου καθαρισμού, επικάλυψη με επίχρισμα χρυσομπογιάς στο βημόθυρο, τοποθέτηση 12 φωτιστικών πηγών άνω της παραστάσεως του Μυστικού Δείπνου) κατά τους μεταγενέστερους χρόνους από την κατασκευή του αλλά και λόγω φυσικών φθορών από το πέρασμα του χρόνου (οξείδωση επιχρίσματος βερνικιού επιφανείας, παρουσία αιθάλης και σκόνης στην επιφάνειά του, απώλεια χρώματος ορθομαρμάρωσης, προσβολή από σαράκι).

Αντιστοίχως στην πίσω όψη του τέμπλου παρατηρήθηκε ότι κατά τους μεταγενέστερους χρόνους πραγματοποιήθηκαν επιχρίσματος σε όλο το σύνολο της πίσω επιφάνειάς του.

Στο τμήμα του τέμπλου που περιλαμβάνει τα λυπηρά και τον Εσταυρωμένο παρατηρείται οξείδωση του βερνικιού επιφανείας, καθώς και παρουσία αιθάλης και σκόνης στην επιφάνεια αυτών.

Τέλος σε ότι αφορά τις εικόνες του τέμπλου, συντήρηση θα χρειαστούν οι εικόνες προφητών, η εικόνα Παλαιού των ημερών (εντός της τριγωνικής μετώπης) καθώς και οι εικόνες του βημοθύρου.

Ειδικότερα οι που προβλέπεται να υλοποιηθούν είναι:

– Έλεγχος μόνιμης στήριξης του τέμπλου.

– Συντήρηση επιφάνειας τέμπλου (πίσω όψη και μπροστινή όψη).

– Αισθητική αποκατάσταση.

– Εφαρμογή προστατευτικού επιχρίσματος βερνικιού.

– Εργασίες απεντόμωσης.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση