Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΠΗΛΙΟ » Συνάντηση Νάνσυς Καπούλα – Μιχ. Μιτζικού για τα όρια οικισμών στο Νότιο Πήλιο
Συνάντηση Νάνσυς Καπούλα – Μιχ. Μιτζικού για τα όρια οικισμών στο Νότιο Πήλιο

Συνάντηση Νάνσυς Καπούλα – Μιχ. Μιτζικού για τα όρια οικισμών στο Νότιο Πήλιο

Με κύριο θέμα συζήτησης το μεγάλο πρόβλημα από την κατάργηση των ορίων οικισμών των δήμων του Πηλίου μετά την απόφαση του ΣτΕ, αλλά και με ατζέντα θεμάτων που αφορούν ειδικότερα το δήμο Νοτίου Πηλίου, ο δήμαρχος της περιοχής   Μιχάλης Μιτζικός, επισκέφθηκε την Τετάρτη 25 Μαΐου 2022, την πρόεδρο της Δ.Ε. του Τεχνικού Επιμελητηρίου ,  Νάνσυ Καπούλα.

Στη συνάντηση που διήρκησε για δύο και πλέον ώρες, ο κ. Μιτζικός ενημερώθηκε πλήρως από την κ. Καπούλα για την Κοινή Υπουργική Απόφαση «Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/36607/1330/2022 ΦΕΚ 2504/Β/20-5-2022, που αφορά τον Ορισμό Αναθέτουσας αρχής και καθορισμό κάθε αναγκαίας σχετικής λεπτομέρειας για την εκπόνηση των μελετών οριοθέτησης οικισμών προ του 1923 ή κάτω των 2.000 κατοίκων, στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Πολεοδομικού Σχεδιασμού της παρ. 1.β του υ 14 του ν. 4759/2020 (Α'  245)».

Σύμφωνα με την απόφαση η κίνηση της διαδικασίας για την εκπόνηση των μελετών των προγραμμάτων οριοθέτησης οικισμών προ του 1923 ή κάτω των 2.000 κατοίκων της παρ. 1.β του υ 14 του ν. 4759/2020, γίνεται από το ΥΠΕΝ.

Το ΥΠΕΝ μεριμνά για τη σύνταξη των Τευχών των διαγωνισμών και την ανάθεση των σχετικών μελετών και τα θέτει υπόψη του ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α, το οποίο γνωμοδοτεί επί της πληρότητας και του περιεχομένου τους, καθώς και για τη διαγωνιστική διαδικασία. Στη συνέχεια, τα Τεύχη διαβιβάζονται στο ΤΕΕ για την εκκίνηση της διαδικασίας.

Όπως ενημέρωσε η Πρόεδρος του ΤΕΕ το Δήμαρχο Νοτίου Πηλίου, μέχρι στιγμής δεν έχουν σταλεί τα τεύχη δημοπράτησης από το ΥΠΕΝ προς το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. «Από τη στιγμή που θα σταλούν εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα», ανέφερε η κ. Καπούλα.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να έχουν συνεχή για παροχή στοιχείων που θα αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την ολο της πολεοδομικής μελέτης που θα αφορούν τα όρια οικισμών, έτσι ώστε να επανέλθει η κανονικότητα, μετά τις πολεοδομικές ανατροπές που σημειώθηκαν από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Επίσης, εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την πρόοδο και την αποτελεσματικότητα στη αντιμετώπιση του πολύπλοκου προβλήματος που προέκυψε.

Από την πλευρά του ο κ. Μιτζικός εξήρε τις πρωτοβουλίες και το συνεχή αγώνα που έδωσε το ΤΕΕ Μαγνησίας για να μπορεί να αντιμετωπιστεί το μεγάλο θέμα των ορίων οικισμών και την ακύρωσή τους από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τοπικά Χωρικά Σχέδια

Στην συνάντηση των κ.κ. Καπούλα και Μιτζικού, τονίστηκε η άμεση κινητοποίηση του δήμου Νοτίου Πηλίου, ώστε να συμπεριληφθεί στο ΦΕΚ, που αφορά στην εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, γεγονός που θα επιλύσει πλήθος χωρικών και χωροταξικών προβλημάτων και θα καθορίσει με ξεκάθαρο τρόπο τις χρήσεις γης του δήμου. Η λειτουργία του Τοπικού Χωρικού Σχεδίου, δημιουργεί ένα σταθερό περιβάλλον επενδύσεων με σεβασμό στο περιβάλλον.

ΥΔΟΜ

Ακόμη, οι δύο πλευρές συζήτησαν το κρίσιμο θέμα δημιουργίας τμήματος ΥΔΟΜ στο Νότιο Πήλιο, καθώς ο δήμος είναι ιδιαίτερα μεγάλος σε έκταση και παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα σε θέματα τουρισμού, περιβάλλοντος, δόμησης και επενδύσεων.

Λιμενικές υποδομές

Τέλος, συζήτηση έγινε και για το θέμα του διεθνή ανοιχτού διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου εκπόνησης των μελετών της πράξης: «Σύνταξη Σχεδίων και Μελετών στο πλαίσιο της κατασκευής, βελτίωσης και συντήρησης λιμενικών υποδομών των Δημοτικών Ενοτήτων Τρικερίου, Σηπιάδος και Αργαλαστής του Δήμου Νοτίου Πηλίου», προϋπολογισμού 958.940,00 Ευρώ.

Αντικείμενο είναι η εκτέλεση και εκπόνηση των αναγκαίων ερευνών και μελετών αναφορικά με τη νομιμοποίηση, την οριοθέτηση χερσαίων ζωνών αλλά και την επισκευή, συντήρηση και αναβάθμιση υφιστάμενων λιμενικών υποδομών που χωροθετούνται στο παράκτιο μέτωπο των οικισμών: Κόττες, Αλογόπορος, , Γεροπλίνα, Μηλίνα, , (), , Αγία Κυριακή, Χόρτο, Αλατάς.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση